Judaismus > Obecná náboženská debata
Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)
Vodník:
Můj dojem je (jestli si to dobře pamatuju), že první křesťané uvažovali jako Scooolie, tj. jeden den odpočinku, usebrání apod., ale protože chtěli oslavit Vzkříšení, přesunuli to na neděli (v ruštině воскресение dodnes). Scooolieho příklad se ztroskotavším židem je sice hodně umělý a přitažený za vlasy, ale mám pocit, že vystihuje dobře podstatu problému. Jde o jeden den odpočinku, přičemž ale chápu a respektuji, že když ho Tradice židům stanoví na sobotu, tak je to pro ně sobota, tak jako pro nás, kterým to Tradice stanovila na neděli, je to neděle.
eleazar:
--- Citace: Vodník kdy 1. Prosince 2008, 12:36:39 ---Jde o jeden den odpočinku, přičemž ale chápu a respektuji, že když ho Tradice židům stanoví na sobotu, tak je to pro ně sobota, tak jako pro nás, kterým to Tradice stanovila na neděli, je to neděle.
--- Ukončit citaci ---
Právě, že Židům polohu dne odpočinku na sobotu nestanovila žádná tradice (narozdíl od neděle pro Ruskou pravoslavnou církev), ale přímý Boží zásah.
Spíš, než chybně vypočtený šábes v důsledku stroskotání je zajímavější otázka slavení šábesu v oblastech za polárními kruhy, kde Slunce nevychází/nezapadá, případně při cestáh ve směru toku času přes datovou mez. V takových případech by mohlo dojít k určitým paradoxům, že pro jeden člověk by mezi dvěma šábesy zažil různý počet nocí od šesti.
Anebo by člověk pohybující se na oběžné dráze (Gagarin... ;)) by mohl zažívat témeř věčný šábes.
Vader:
--- Citace: Scooolie kdy 1. Prosince 2008, 08:16:57 ---Celá podstata sedmého dne je v tom, že se podle B*žího vzoru má 6 dní pracovat, ale 7. den nikoliv. To je vše. Který den to bude je jen otázkou tradice.
--- Ukončit citaci ---
Zajimave se mi ve svetle tve argumentace jevi napriklad to, ze krome soboty (7. dne) nemaji jine dny jmena.
--- Citovat ---Pokud se Žid ocitne jako trosečník třeba na ostrově bez toho, že by (třeba kvůli několikadennímu pobytu na moři, kdy ztratil pojem o čase) věděl, kdy je šabat, tak prostě odpočte 6 dní a ten 7.
--- Ukončit citaci ---
Extremni pripad. Urcite omluvitelny pri nejake katastrofe, ne vsak svevoli koncilu.
--- Citovat ---Vader: Pokud je pro Tebe nikajský koncil pohádkou, pak nemá cenu vést debatu. Ty odmítáš základy křesťanství, OK. Ale pak je pro mě ztrátou času se s Tebou o křesťanství bavit. Je to stejné, jako kdy Ty jsi argumentoval Yanovi Tanachem. Ztráta času.
--- Ukončit citaci ---
Napadam tu svevolnou a heretickou zmenu na nedeli. Rekl jsem snad neco dalsiho ? Koneckoncu prave ty tu obcas okazale ignorujes Toru s tim, ze "nejsi pod Zakonem". Tak ti nevim, neda se to brat jako odmitani zakladu zidovstvi ?
achab:
Dovolím si skromně podotknout, že nám to nestanoví tradice ale bible.
Trochu taky tápu v tom, jestli Ježíš přišel ne zrušit, ale naplnit, jenom proto, aby mohl scoolie škrtnout šabat (alespoň na ostrově).
Život je krásnej. Ted sháním šikovnýho ekonoma, takže zatím se loučím, možná se k tématu ještě vrátím, ačkoli vono jde hlavně o to, aby ten život ...
-acb-
Vodník:
--- Citace: eleazar kdy 1. Prosince 2008, 13:23:25 ---Spíš, než chybně vypočtený šábes v důsledku stroskotání je zajímavější otázka slavení šábesu v oblastech za polárními kruhy, kde Slunce nevychází/nezapadá, případně při cestáh ve směru toku času přes datovou mez. V takových případech by mohlo dojít k určitým paradoxům, že pro jeden člověk by mezi dvěma šábesy zažil různý počet nocí od šesti.
Anebo by člověk pohybující se na oběžné dráze (Gagarin... ;)) by mohl zažívat témeř věčný šábes.
--- Ukončit citaci ---
Jo, to je zajímavý! :) Ptal jsem se mnohokrát muslimů, jak se drží ramadán za polárním kruhem v prosinci nebo v červnu - v prvním případě by ho nedrželi, v druhém umřeli hlady. Dosud jsem nedostal uspokojivou odpověď. Zřejmě se nikdy žádný věřící muslim v měsíci ramadanu za polární kruh nedostal a ani nedostane, ani se nezúčastní kosmického letu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi