Judaismus > Obecná náboženská debata
Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)
Vodník:
--- Citace: achab kdy 1. Prosince 2008, 13:58:43 ---Dovolím si skromně podotknout, že nám to nestanoví tradice ale bible.
--- Ukončit citaci ---
O.k.
--- Citovat ---Trochu taky tápu v tom, jestli Ježíš přišel ne zrušit, ale naplnit, jenom proto, aby mohl scoolie škrtnout šabat (alespoň na ostrově).
--- Ukončit citaci ---
Já si to vykládám pro sebe tak, že jde o dva pojmy: Zákon ve smyslu platónské ideje, co ho mají pohani v srdci (viz naše diskuse o Indiánech) a konkrétní Zákon židů, Tóra. On přišel naplnit ten první. To je prosím moje osobní porozumění, nikoli církevní učení.
--- Citovat ---Život je krásnej.
--- Ukončit citaci ---
Jak kdy, amigo, jak kdy... ;)
Vodník:
--- Citace: Vader kdy 1. Prosince 2008, 13:26:46 ---
--- Citace: Scooolie kdy 1. Prosince 2008, 08:16:57 ---Pokud se Žid ocitne jako trosečník třeba na ostrově bez toho, že by (třeba kvůli několikadennímu pobytu na moři, kdy ztratil pojem o čase) věděl, kdy je šabat, tak prostě odpočte 6 dní a ten 7.
--- Ukončit citaci ---
Extremni pripad. Urcite omluvitelny pri nejake katastrofe, ne vsak svevoli koncilu. ...Napadam tu svevolnou a heretickou zmenu na nedeli.
--- Ukončit citaci ---
Pokud by se níkájský ekumenický koncil pokládal za židovský, pak byste měl nepochybně pravdu. Je-li ale křesťanství jiné náboženství (jakkoli má kořeny v judaismu), nemůžete je hodnotit židovskou optikou. Stejně nesmyslné je prohlašovat postuláty islámu za "heretické" - takovými jsou pouze v optice křesťanské (nebo židovské)
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 1. Prosince 2008, 08:16:57 ---Vodník: Nepodstatné.
--- Ukončit citaci ---
Co máte na mysli?
sad:
Vazeny Scooolio,
jak jiz jsem rekla: Nikdo po Vas nechce, abyste dodrzoval shabat (jak je stanoven v Shemot a Dvarim), tudiz pro Vas nema vyznam mysticky, psychologicky ani jiny – samozrejme.
Ovsem 1. zprava o shabatu je minena jako pripominka, ze existuje urcity univerzalni rad stvoreni, ktery je vytcen samotnym B-hem.
A dale: B-h Sam tento den pozehnal a posvetil tento den.
Ponecham stranou je-li Tora pouhym Zakonem ci nikolivek (osobne v hebrejskem slovesnem koreni ירה tuto konotaci neshledavam...).
Nicmene, myslim, ze chapu, co chcete rici nebo spise proc to rikate: Jako protestant musite lpet na tzv. "teologii kríže", nevim vsak, proc by takove lpeni melo prinaset neuctu ke stvoreni B-zimu...
P. S. Krestane zmenili kalendar, presne z toho duvodu, jenz zminoval Vodnik, a navic byla to zrejme "svoboda od Zakona", ktera je prinutila :-X nechapat text TaNaChu doslovne (tedy interpretovat shabat jako pouhy den odpocinku).
Jsem s pozdravem
geršom:
to Scooolie,
trošku mi připadá že jste to s tím šábesem schválně nahodil kontraverzněji než je u Vás běžné, snad na rozproudění debaty. Nicméně bych si s Vámi dovolil nesouhlasit.
Znám dlouhodobý spor mezi tím být "pod zákonem" a spasen z milosti. Osobně si myslím, že mezi křesťany různých denominací je značný rozptyl v chápaní do jaké míry dodržovat či nedodržovat starozákonní přikázání.
Myslím že se ale téměř všichni shodnou na tom že Desatero jsou příkazy, které by se měli snažit dodržovat všichni. (bez ohledu na to jak se to komu daří a jak se s tím pak snaží, ve smyslu viny a odpuštění vyrovnat) Neumím určit zda je těchto deset příkazů nějak nadřazeno ostatním nicméně v obecné vnímání se berou za ty nejdůležitější a nikdo o jejich platnosti nepochybuje.
A svěcení či dodržování šabatu je 4 přikázání a i v Kralické bibli je psáno že je to den sobotní. Myslím že změna soboty na neděli je v tomto případě poměrně jednoznačnou snahou člověka o změnu přímého Božího příkazu. A myslím si že tohle bychom dělat neměli. U tohoto přikázání není možný různý výklad. Je možné ho buď dodržovat nebo nedodržovat. Vždyť i ve své formulaci je pouze připomínkou "pomni na den sobotní" něčeho co platilo již od začátku, tedy ne jen pro židy.
Pokud je někdo vychován v tradici sedmého dne jako neděle, budiž je to jeho věc, ale vydávat to za přednost či to, který den světíme zlehčit jako nedůležitý fakt, mi příjde jako hodně volné nakládání s B-žími příkazy.
geršom
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi