Judaismus > Obecná náboženská debata
Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)
Vodník:
Ad Scooolie: no já s tím problém nemám, jen se divím, že Vás ten "protimluv" (Kristus x sv. Pavel) na doslovné rovině textu nezaráží.
achab:
Ono je asi dost zbytečné snažit se Scooliemu cokoli vysvětlit. na některé věci má prostě "názor" (někdy tzv. vypěstovaný názor) a neuhne.
Nicméně Scoolie - šabat (den odpočinku) je taky památník stvoření. Je-li pro tebe Ježíš "novým" stvořením, slav si klidně katolickou neděli, jinak nevím, proč se domníváš, že nejsi osvobozen od desatera. Anebo jsi svoboden i od desatera ? Hmmm Milujete-li mne, přikázání (plurál!!) mých ostříhejte. Která to jsou?
Vezmi kříž a miluj ? (aby byla alespon dvě?)
A pak bych tě moc prosil, kdybys mi mohl upřesnit, kdy se ze čtvrtka stala středa. Jestliže se i na novozákonních stránkách handrkují farizejové, zda Ježíš náhodou neporušuje šábes, jestliže si celé křestanství dává takovou práci, aby se od šábesu osvobodilo tím poukazem na to,kdo je koho pánem, a jestliže Ježíš i Pavel chodili do shromáždění o šábesu, tak to už tehdy byla neděle? Pak ale Ježíš vstal až v pondělí. Tak proč slavit neděli? Hmm, to je hodně zapeklitej propletenec. Protože od tý doby dál už nikdo kalendářní chybku neudělal. (Ostatně ani předtím ne.)
Pozdravení
Vodník:
--- Citace: achab kdy 1. Prosince 2008, 01:46:32 ---Protože od tý doby dál už nikdo kalendářní chybku neudělal.
--- Ukončit citaci ---
No, my, starokalendářní pravoslavní křesťané, věříme, že "kalendářní chybku" udělal hlavně papež Řehoř XIII. r.1582, když zavedl gregoriánský kalendář. ;)
Vader:
--- Citace: Scooolie kdy 1. Prosince 2008, 01:22:09 ---To, že pro mě je sedmý den prostě dnem odpočinku a vztahu k B*hu je také vyjádřeno tím, že tímto dnem pro mě není šabat (sobota), ale neděle. Je tomu prostě proto, že kalendář, co mi visí na zdi, začíná pondělím - a sedmý den je proto neděle. Když začínal středou, byl by to čtvrtek...
--- Ukončit citaci ---
A krom zaveru nikajskeho koncilu (presunuti sedmeho dne na nedeli) mi jeste co povis za pohadku na dobrou noc ?
achab:
--- Citace: Vodník kdy 1. Prosince 2008, 01:55:23 ---No, my, starokalendářní pravoslavní křesťané, věříme, že "kalendářní chybku" udělal hlavně papež Řehoř XIII. r.1582, když zavedl gregoriánský kalendář. ;)
--- Ukončit citaci ---
Hluboký souhlas, ale tou dobou by ho už židi ohledně šábesu asi jen těžko poslechli. To už byl Worms v troskách, nemálo jich pohořelo na hranicích a další se za úplatu nechali pokřtít... ti "tvrdošíjní" se ale drželi šábesu, jako harzpech na dlani :o))
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi