Judaismus > Obecná náboženská debata

Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)

<< < (4/19) > >>

eleazar:

--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 22:20:42 ---
--- Citace: Vodník kdy 30. Listopadu 2008, 21:48:33 ---
--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 19:38:49 ---Přátelé, ani nevíte, jak jsem šťastný, že beru Písmo prvoplánově a nemám potřebu hledat v jasných věcech druhou, třetí, čtvrtou a kdo-ví-kolikátou rovinu významu
--- Ukončit citaci ---
To Vám teda závidím! Je ovšem fakt, že pokud uvidíte souseda, jak sbírá v sobotu dříví (Num. 15:32-36), tak ho s ostatními spoluvěřícími musíte ukamenovat, protože Pán řekl, že nepřišel Zákon změnit, ale naplnit "Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane."(Mt.5:18) >:D

--- Ukončit citaci ---

Nejsem Žid a nejsem pod Zákonem. Jak jistě víte. Co je mě do šabatu?
Římanům 7:1-4, 8:2, Galatským 2:14-21, 3:10-25

--- Ukončit citaci ---
Žd 4,9 Tak zůstává sobota Božímu lidu. (viz překlad pod čarou v Ekumence)

to achab: Co je na celém příběhu divného? Mě na něm nic nepochopitelného nepřišlo.

Scooolie:

--- Citace: eleazar kdy 30. Listopadu 2008, 22:26:45 ---
--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 22:20:42 ---
--- Citace: Vodník kdy 30. Listopadu 2008, 21:48:33 ---
--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 19:38:49 ---Přátelé, ani nevíte, jak jsem šťastný, že beru Písmo prvoplánově a nemám potřebu hledat v jasných věcech druhou, třetí, čtvrtou a kdo-ví-kolikátou rovinu významu
--- Ukončit citaci ---
To Vám teda závidím! Je ovšem fakt, že pokud uvidíte souseda, jak sbírá v sobotu dříví (Num. 15:32-36), tak ho s ostatními spoluvěřícími musíte ukamenovat, protože Pán řekl, že nepřišel Zákon změnit, ale naplnit "Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane."(Mt.5:18) >:D

--- Ukončit citaci ---

Nejsem Žid a nejsem pod Zákonem. Jak jistě víte. Co je mě do šabatu?

--- Ukončit citaci ---
Žd 4,9 Tak zůstává sobota Božímu lidu. (viz překlad pod čarou v Ekumence)

to achab: Co je na celém příběhu divného? Mě na něm nic nepochopitelného nepřišlo.

--- Ukončit citaci ---

Nevím, kde co čtěte, ale tam se nehovoří o tom, že se má světit šabat, ale o tom, že pravý den B*žího odpočinutí je ještě před námi. Takový význam má i kralický překlad, popřípadě překlady jiné, které používají vámi uvedenou formulaci o to, že svátek zůstává.

Židům 4:1 Střezme se, aby o někom z vás neplatilo, že v čase, dokud zaslíbení trvá, promeškal vstup do Božího odpočinutí.
2 I nám se přece dostalo zaslíbení jako těm na poušti. Ale zvěst, kterou slyšeli, jim neprospěla, když ji vírou nepřijali.
3 Neboť do odpočinutí vcházíme jen my, kdo jsme uvěřili, jak bylo řečeno: 'Přísahal jsem ve svém hněvu: Do mého odpočinutí nevejdou!' To řekl Bůh, ač jeho odpočinutí trvá od chvíle, kdy stvořil svět.
4 O sedmém dni je přece v Písmu řečeno: 'I odpočinul Bůh sedmého dne od všeho svého díla.'
5 Zde však čteme: 'Do mého odpočinutí nevejdou.'
6 Trvá-li tedy možnost, aby někteří do odpočinutí vešli, a ti, kterým ta zvěst byla nejprve ohlášena, pro neposlušnost nevešli,
7 určuje Bůh jiné 'dnes'. V Davidových žalmech, tedy po dlouhé době, jak už bylo pověděno, říká: 'Jestliže dnes uslyšíte jeho hlas, nezatvrzujte svá srdce!'
8 Kdyby byl Jozue již uvedl lid do odpočinutí, nemluvil by Bůh o jiném, pozdějším dnu.
9 Tak má Boží lid pravý sobotní odpočinek teprve před sebou.
10 Neboť kdo vejde do Božího odpočinutí, odpočine od svého díla, tak jako Bůh odpočinul od svého.
11 A tak usilujme, abychom vešli do toho odpočinutí a nikdo pro neposlušnost nepadl jako ti na poušti.

sad:
Dobry vecer,
prikazani shabatu se samozrejme explicitne objevuje v Shemot a Dvarim, ale shabat, a zajiste ten skutecny je zminen jiz v Be-resit 2:1 – 3. Ve versi druhem je dokonce receno, ze H-spodin שבת וינפש tedy, ze H-spodin spocinul a vydechnul. Shabat je predjimkou olam ha-ba, ale predevsim je soucasti tajemstvi, ktere do jiste miry obestira stvoreni. To, ze byla micva shabatu dana Jisra'eli, neznamena, ze shabat neexistoval drive. Koneckoncu, chova-li se zid spravne, odkazuje svymi ciny k jakesi bazalni jednote, jez podepira vsechny veci, a v prvni rade se snazi svou praxi nenapadne naznacit a nasledovat Vuli Stvoritele veskerenstva.

Vazeny Scooolio,
Vase poznamka, "co je mi do shabatu"... je takova zvlastni. Nikdo po Vas preci nechce abyste jej dodrzoval (ostatne, nejste-li zid, nemate k tomu ani pravo); zrovna tak by se ovsem nekdo mohl tazat, zda veskera Novozakonni argumentace  napr. ohledne "Zakona"; dodrzovani shabatu atd. neni ponekud ucelova...vsechny reflexni citaty; z zidovskeho pohledu zcela zbytecne diskuse, zda byl shabat ucinen pro cloveka ci clovek pro shabat atp.
Ale zrejme neni; je totiz zcela jinak zacilena, a hlavne pojmy, se kterymi pracuje NZ jsou naprosto preznaceny.
To ovsem neubira na platnosti TaNaCHu [jinak receno shabat neni pouze velicinou eschatologickou, ale take kosmologickou (tou primarne), mystickou a psychologickou atd., ale presto jasne a presne artikulovanou...]. Neni zadny jiny shabat nez sedmy den stvoreni (a prece jej praktikujici zid prijima tyden co tyden), ale o tom, zda do nej vstupujeme, rozhoduji uplne jine faktory nez nazor pisatele listu Hebrejum.

Dobrou noc vsem.

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 22:20:42 ---Nejsem Žid a nejsem pod Zákonem. Jak jistě víte. Co je mě do šabatu?
--- Ukončit citaci ---
No tak v neděli, v "den klidu". Jestliže ani písmenko ze Zákona nepomine, tak - podle Vašeho doslovného vnímání Písma - pod Zákonem přeci jste! :-\

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  1. Prosince 2008, 00:55:59 ---
--- Citace: Scooolie kdy 30. Listopadu 2008, 22:20:42 ---Nejsem Žid a nejsem pod Zákonem. Jak jistě víte. Co je mě do šabatu?
--- Ukončit citaci ---
No tak v neděli, v "den klidu". Jestliže ani písmenko ze Zákona nepomine, tak - podle Vašeho doslovného vnímání Písma - pod Zákonem přeci jste! :-\

--- Ukončit citaci ---
Ne, nejsem. Stačí si přečíst ty citáty, které jsem tu uvedl jen odkazy. Smrtí umírá člověk a i moc Zákona nad ním. A znovuzrozením již nový člověk není v moci Zákona.

--- Citace: sad kdy  1. Prosince 2008, 00:35:42 ---Vazeny Scooolio,
Vase poznamka, "co je mi do shabatu"... je takova zvlastni. Nikdo po Vas preci nechce abyste jej dodrzoval (ostatne, nejste-li zid, nemate k tomu ani pravo); zrovna tak by se ovsem nekdo mohl tazat, zda veskera Novozakonni argumentace  napr. ohledne "Zakona"; dodrzovani shabatu atd. neni ponekud ucelova...vsechny reflexni citaty; z zidovskeho pohledu zcela zbytecne diskuse, zda byl shabat ucinen pro cloveka ci clovek pro shabat atp.
Ale zrejme neni; je totiz zcela jinak zacilena, a hlavne pojmy, se kterymi pracuje NZ jsou naprosto preznaceny.
To ovsem neubira na platnosti TaNaCHu [jinak receno shabat neni pouze velicinou eschatologickou, ale take kosmologickou (tou primarne), mystickou a psychologickou atd., ale presto jasne a presne artikulovanou...]. Neni zadny jiny shabat nez sedmy den stvoreni (a prece jej praktikujici zid prijima tyden co tyden), ale o tom, zda do nej vstupujeme, rozhoduji uplne jine faktory nez nazor pisatele listu Hebrejum.

Dobrou noc vsem.

--- Ukončit citaci ---
Z židovského hlediska to pravděpodobně zbytečné je. Z křesťanského nikoliv, protože vyjasnění toho, nakolik je pro křesťany závazný Tanach je zcela zásadní.
Pro mě samozřejmě šabat nemá žádný význam mystický, kosmologický, psychologický. Chápu, že pro Židy má. Pro mě jako pro křesťana však ne. Sedmý den je dnem odpočinku, dnem kdy je správné nedělat práci, ale dát čas vztahu k B*hu. Ale sám tento den nemá žádný speciální význam. Ústředním a zcela převyšujícím v křesťanském pojetí spásy je Ježíš a jeho zástupná smrt a zmrtvýchvstání. Vše ostatní jsou pouze "reálie" k dokreslení situace, v jaké se vše odehrávalo. Včetně významu šabatu, neboť bez základního uvědomění si významu šabatu pro Židy, by neměla řada novozákonních situací smysl.
To, že pro mě je sedmý den prostě dnem odpočinku a vztahu k B*hu je také vyjádřeno tím, že tímto dnem pro mě není šabat (sobota), ale neděle. Je tomu prostě proto, že kalendář, co mi visí na zdi, začíná pondělím - a sedmý den je proto neděle. Když začínal středou, byl by to čtvrtek...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi