Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
Vader:
--- Citace: sad kdy 23. Listopadu 2008, 18:41:15 ---Jeste drobna poznamka k Malkicedekovi: z hebrejskeho textu Bible vubec neni jasne, kdo komu dava desatek – zda Avram Malkicedekovi ci Malkicedek Avramovi.
--- Ukončit citaci ---
Ze by knez B-ha nejvyssiho daval desatek Avrahamovi ? Ale prit se s vami nechci, mame prece kazdy svoji hlavu a svoje nazory ;)
Vader:
--- Citace: Karels kdy 23. Listopadu 2008, 19:26:01 ---Já osobně se za své křesťanství nestydím...
--- Ukončit citaci ---
A proc byste se mel stydet ? (Leda tak odvolat, az se vas budu chystat kamenovat ;D Delam si srandu).
Pokud byste se za sve krestanstvi stydel, byl byste spatny krestan. Nikdo tady, at uz s vami nesouhlasi jak chce (vcetne me, ja s vami na 99% nesouhlasim) nema pravo vam zpusobovat stud. A o tom je koneckoncu i cast debaty - pomluva/urazka/zesmesneni vs. zabiti.
Kdyz uz jsem donakousl (zvlastni patvar) jiz nakousnute tema, nemohu nevzpomenout vyklad naseho rabiho - kdyz nekoho na verejnosti zesmesnim/zostudim, jeho tvar zbledne odkrvenim. A jak se lisi odejmuti krve z tvare (ci koncetin; zkuste nekdo ve studu pichnout sam sebe do prstu - nebude ani kapka) od zabiti/proliti krve ?
Karelsi, prestoze s vami nesouhlasim, vazim si vas a mam vas rad (to zni skoro krestansky, huh...)
Karels:
--- Citovat ---Karelsi, prestoze s vami nesouhlasim, vazim si vas a mam vas rad (to zni skoro krestansky, huh...)
--- Ukončit citaci ---
Díky, (ani nevím, co na to mám odpovědět - samozřejmě, vás mám mám také rád... - vážím si každého vzdělaného člověka - což jsou tady na tomto foru všichni...) - no s tím zesměšňováním, no to máte pravdu... pokud se týká znalosti okolo textů - vím, že vy, achab, elazar a další diskutující jste úplně jinde, ani nevím, jestli do takových výšin někdy dohlédnu...
Naprosto si uvědomuji, že tohle soužití židů a křesťanů je hodně křehké - myslím na tomto foru...
daniel lehotsky:
to Vader,,ze by knaz B-ha najvyssieho daval desiatok Avrahamovi?Presne tak,ale ak vidime ,,predobraz" ako potom synovia Avrahamovi prinasali obete do Salemu(Jeru).Aled potom mozeme vidiet aj Getsaman a ci prijimanie pod ,,obojim"(ono chlieb a vino) :)
KarelG:
--- Citace: Vader kdy 23. Listopadu 2008, 16:53:55 ---
--- Citace: KarelG kdy 23. Listopadu 2008, 16:48:03 ---Zeptám se jinak: Je pro současný rabínský judaismus Bahir a Zohar košer text, nebo je kacířský? Na jednoduchou otázku čekám jednoduchou odpověď.
--- Ukončit citaci ---
To nemuzete myslet vazne :o Hledat v judaismu jednoduchou odpoved na jakoukoliv otazku je cira naivita ;D
--- Ukončit citaci ---
Vader: A přece takové jednoduché odpovědi existují:
Abaje a Rava seděli [v dětství] před Rabou. Raba jim řekl: „Komu žehnáme?“ Oni mu odvětili: „Milosrdnému!“ [Raba se jich zeptal:] „A kde sídlí Milosrdný?“ Rava ukázal na strop, Abaje vyběhl ven a ukázal na nebesa. Raba jim řekl: „Oba dva budete jistě rabíny, neboť přísloví praví: Dýně se pozná podle své šťávy!“ (Berachot 48a)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi