Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

(1/44) > >>

achab:
be*H
Smrt velekněze obecně má smírčí smysl   - pronesl eleazar. To je hodně zajímavá, pro někoho možná kacířská myšlenka.  Hodně zajímavá na ní je ta skutečnost, že spolu s dezinterpretací jistého izaiášovského verše i tato řást tanachu bývá skrze zavedení  nástroje zvaného „předobraz“ zdrojem představ, že Ježíš je veleknězem a obětinou už od stvoření, a že celý Chrám a systém *korbanot není nic jiného než závěr evangelií… To mi připadá velice pozoruhodné a ne každý to "zkousne". A proto vzniká i toto vlákno pro přediva názorů.
Prosím, respektujme se. Nezraňujme se, buďme konstruktivní, ale nešetřeme se…

Elazar:

--- Citace: achab kdy  9. Listopadu 2008, 16:26:24 ---be*H
Smrt velekněze obecně má smírčí smysl   - pronesl eleazar. To je hodně zajímavá, pro někoho možná kacířská myšlenka.  Hodně zajímavá na ní je ta skutečnost, že spolu s dezinterpretací jistého izaiášovského verše i tato řást tanachu bývá skrze zavedení  nástroje zvaného „předobraz“ zdrojem představ, že Ježíš je veleknězem a obětinou už od stvoření, a že celý Chrám a systém *korbanot není nic jiného než závěr evangelií… To mi připadá velice pozoruhodné a ne každý to "zkousne". A proto vzniká i toto vlákno pro přediva názorů.
Prosím, respektujme se. Nezraňujme se, buďme konstruktivní, ale nešetřeme se…

--- Ukončit citaci ---

A to je napsáno kde, že smrt velekněze usmiřuje (יכפר)? IMHO pitomost.

zoom:
To je tim špatným překladem. Správně má být oběť, kterou přináší velekněz, usmiřuje.

Scooolie:
Přiznám se, že mě ten eleazarův výrok také překvapil. Mám za to, že to bude jak psala Zoom - oběť velekněze usmiřuje, což tedy znamená "oběť přinesená veleknězem", nikoliv jeho smrt. Takový výklad neruším z čeho by měl plynout...

eleazar:
V Numeri 35 se píše, že po smrti velekněze jsou prominuty neúmyslné zabití, stejně jako při jovelu, ergo určitý smírčí význam tam je.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi