Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
daniel lehotsky:
Apofthegmata mam,ale len1.Potom Gorazda Vopatrnyho,jeho Hesychasmus.A dostala sa mi do ruk filokalia od allyne smith,ale este som sa k nej nedostal.
Vodník:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 15. Prosince 2008, 23:55:27 ---Apofthegmata mam,ale len1.Potom Gorazda Vopatrnyho,jeho Hesychasmus.A dostala sa mi do ruk filokalia od allyne smith,ale este som sa k nej nedostal.
--- Ukončit citaci ---
Apofthegmata - dvojka vyšla už pred dvoma rokmi. Otca Gorazda Vopatrného poznám velmi dobre osobně skoro 30 rokov, boli sme spolu aj v Amerike... :) Ten hesychasmus je myslím dobrý. Tiež napísal knížku o keltickom kresťanstve.
daniel lehotsky:
z ameriky poznam len Pustinu od Cathrin Doherty. ;).
achab:
--- Citace: Elazar kdy 15. Prosince 2008, 20:01:14 ---
--- Citace: eleazar kdy 14. Prosince 2008, 12:49:37 ---Hebrejským pojmům trošku rozumím, ale číst souhláskové písmo, to opravdu nesvedu (ani v arabštině). :-\
--- Ukončit citaci ---
Žid (s velkým Ž) by to umět měl...
--- Ukončit citaci ---
Sorry za off topic -- Ale výše zmíněné je nejspíš takový drobný džouk. Ostatně je tam ten konkjunktiv. Nicméně IMHO každej žid má šanci být Židem, pokud pro to něco podnikne. Takže ve spojení s tím "by", vlastně už o malá či velká písmena vůbec nejde.
Jen si kladu otázku, jestli ti, co tuhle cákali přetíženej kříž po stěnách synagog a kopali do cizozemců, byli ještě židé, nešťastní židé anebo jen nešťastní Židé ...
sad:
Vazeny Vodniku,
s pohledem "z vnejsku" se setkavam takrka neustale. Sama tez obdobny typ optiky pouzivam, pokud se chci neco dozvedet o nabozenstvich, jez jsou jina nez judaismus, a tudiz se s judaismem neshoduji.
Snad jste si take vsiml, ze se snazim neuzivat nepratelskou retoriku a vyhybam se definitivnim soudum v otazkach, jez z zidovskeho hlediska nemohu hodnotit.
Existuji vsak zalezitosti, ktere do jiste miry hodnotit mohu (at jiz z pohledu historickeho nebo religionistickeho atd.); proto nevylucuji, ze nabozenska realita jakoz i nabozenska zkusenost muze mit mnoho podob. V zadnem pripade ovsem nepouzivam judaismus jako vykladovy klic k jinym nabozenskym systemum.
Jsem s pratelskym pozdravem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi