Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 14. Prosince 2008, 12:49:37 ---
--- Citace: sad kdy 14. Prosince 2008, 09:13:07 ---Vazeny eleazare,
domnivala jsem se, ze ovladate hebrejstinu; prepisuji tedy termin avodat HASHEM a avoda zara do latinky.
Seme Edomovo nevyhynulo, ba ma sve zastance i mezi temi, kdo se povazuji za Zidy (nikoli vsak zidy).
Jsem s pozdravem.
--- Ukončit citaci ---
S tím Ezauem mě to zajímá, kdo si myslíte, že je dneska Edomita? (Nebojte se, já ho nepokoušu ;))
--- Ukončit citaci ---
No hádej, hádej... Zavržený bratr Izraele, který se pořád prohlašuje za příslušníka jeho rodiny. ;)
--- Citace: eleazar kdy 14. Prosince 2008, 12:49:37 ---Hebrejským pojmům trošku rozumím, ale číst souhláskové písmo, to opravdu nesvedu (ani v arabštině). :-\
--- Ukončit citaci ---
Žid (s velkým Ž) by to umět měl...
--- Citace: Vodník kdy 14. Prosince 2008, 23:07:49 ---Ad Daniel: no, ono není divu, že měl Eckhardt velké potíže a řada bodů jeho učení byla odsouzena jako heretické. ;)
--- Ukončit citaci ---
A kdo ty potíže neměl :D
Vodník:
--- Citace: Elazar kdy 15. Prosince 2008, 20:01:14 ---
--- Citace: Vodník kdy 14. Prosince 2008, 23:07:49 ---Ad Daniel: no, ono není divu, že měl Eckhardt velké potíže a řada bodů jeho učení byla odsouzena jako heretické. ;)
--- Ukončit citaci ---
A kdo ty potíže neměl :D
--- Ukončit citaci ---
Inu, hodně jich mělo problémy. Řada/většina orthodoxních, chtělo by se říct "mainstreamových" theologů ale ne: kappadočtí otcové, bl. Augustin, sv. Jan Damašský, sv. Symeon Nový Bohoslov (a že ten je hodně na krajíčku! ;) ), nakonec i Chrysostomos neměl problémy kvůli věrouce. Jiní byli pronásledováni, ale od heretiků (sv. Maxim Vyznavač). Meistra Eckhardta ale odsoudila (římskokatholická) oficiální orthodoxie a doposud se to nezměnilo. Origenovi se to stalo ještě dřív, pro mnohem méně extrémní výroky.
daniel lehotsky:
takze Maxim Vyznavac patril k heretikom?Akurat mam na stole knihu od Sv.Dionysia Areopagitu ale s komentarmi Maxima,co teraz? :).Vysla u nas cela Filokalia?A stretavam sa so pseudo-Dionysiom,su to totozne osoby,alebo len pseudonym pre hereziu? ;)
Vodník:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 15. Prosince 2008, 23:00:12 ---takze Maxim Vyznavac patril k heretikom?
--- Ukončit citaci ---
Nie! Chraň Boh! Heretici (monotheliti) prenásledovali sv. Maxima!
Vodník:
Eště ad Daniel: Filokalie pokud vím nevyšla. Ale břevnovští benediktýni vydali dva svazky Apothegmat, Palladia, sv. Jana Cassiana, Theodoreta z Kyru, různé Životy... V Jihlavě vyšla Moudrost pouštních otců, sv. Jan Damašský a vynikající Dogmatická theologie od Vladimíra Losského (jeho Mystická theologie vycházela na pokračování ve slovenštině v Pravoslavném sborníku v 80. nebo 90. letech).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi