Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

<< < (31/44) > >>

sad:
to eleazar: Vy ale Jezise neprijimate jako autoritu na urovni Jeremijase nebo Shalomouna ; ostatne ani ja ne (kdyz uz jste u te dialektiky...).
A od kdy neni krestanstvi nabozenstvi (od vystoupeni Karla Bartha?)?
Btw: Buddhismus muze nabyvat velmi nabozenske podoby (Skola Země napr.) a nikdo se neodvazi tvrdit, ze to jiz neni buddhismus.
A co ma "predstavovani si" jakekoli odnoze judaismu do cineni se sluzbou B-hu? Judaismus neni abstraktni idea. A Talmud, jimz tolik opovrhujete nas uci halacha (neboli kraceni – to jest praxe), rozhovoru a naslouchani. 
Verte si v koho chcete a komu chcete, ale nesmesujte, prosim, zalezitosti, ktere spolu nemaji mnoho spolecneho.

to Daniel Lehotsky: Za zamenu Jana evangelisty a Krtitele se omlouvam.

to apikoros: Pokud je to pravda, omlouvam se Vam. Inkriminovanou cast sveho prispevku mazu.

eleazar:
danieli lehotsky, už jsem to tu sice říkal, ale Nocri není žádný Jošue ben Josef, ale spíš Ješu ben Maria(m). :o
Pakliže by vdaná žena využila služeb umělé inseminace, tak by se dítko též nejmenovalo Jákob bar Avrohom, ale Jákob bar Dvojra.  ::)

sade, křesťanství původně náboženstvím nebylo. Myšlenka nenáboženského křesťanství je široce rozšířená max. 200 let, ale určité náznaky tohoto principu zaváděli už jezuité, zejména v Indii, Číně, částech Ameriky, byly určité pokusy o implementaci u aškénázských Židů, ale neuspěly.
Pro mě znamená judaismus fakt, že Stvořitel a neomezený Pán této planety a přilehlých oblastí se uvolil, že poctí náš národ a bude Bohem našemu etniku, a tudíž i mě. A věřím, že upřesňování podrobností tohoto vzathu neskončilo Mojšeho smrtí, a že Hospodin skrze Svoje proroky zjevil, co a jak dělat, aby z nás měl ještě větší radost. (charakteristický znak našeho hnutí)
A že považuji za proroka např. Jeremjášova písaře Báruka, tak v tom se s  karaim nejspíš neshodu. ;D

daniel lehotsky:
priatelu Eleazare,pochopil ste o koho sa jedna a o akom obdobi som hovoril?samozrejme ,ze ano,budte trochu umelec(napriklad duse)dajte tomu trosku rozlet.nebudme bigotny slovickari.Viete ako som musel sam bojovat zo sebou aby som pouzil dane spojenie?Lebo vyznam a ci odkaz sa da domyslom pochopit. ;)Budte svoj.To Sad)este terazky ma napadlo o tom rozvoji(vyvoji,rozkvete)Spomennme si na Moseho ako si osoboval za svoj, zazrak vyvedenia vody zo skaly a nemohol potom vstupit do zeme oplyvajucej mliekom a strdim a mohol sa pozriet len z povzdialia.zabudol na Spravedlnost.(Ego uz moze akokolvek krpate,ale je tu.)Nech to sluzi ako varovanie nam posetilym. ;).Je to opat len urcity nahlad.

Vodník:

--- Citace: daniel lehotsky kdy 11. Prosince 2008, 07:07:40 ---Cisi vobec niekto polozil otazku,ze keby sa dodrziavala Zmluva a narod by bol narodom,,knazov",ci by bol Jezisove ucinkovanie nutne?(v dejinach ako celku).
--- Ukončit citaci ---
Velmi dobrá a důležitá otázka! Domnívám se, že ne a zároveň se domnívám, že Jeho příchod (ať už Ho kdokoli z nás považuje za Cokoli ;)) je důkazem, resp. odpovědí na otázku sad, zda a jak v té době židé dodržovali Zákon.

Nelze ovšem zarazit v půlce a je třeba se stejným způsobem zeptat, zda by Hospodin oslovil Mojžíše a dal mu Zákon, kdyby na něj lidé nebyli bývali zapomněli. A proč nadiktoval Bůh Korán Mohamedovi? (jistěže, buďme tak open-minded a berme - aspoň na chvíli, "pracovně" - islám seriosně!) A za hranicemi světa judaismu-křesťanství-islámu? V Bhagavadgítě říká Kršna Ardžunovi: "Ačkoli jsem nepomíjivý ve svém já a přestože jsem pánem tvorstva, vstupuji do své přírody a přicházím na svět svou vlastní vidinou. Kdykoli totiž nastává úpadek řádu a narůstá bezzákonnost, splodím sám sebe, Bharatovče."(IV.6,7) Nebudeme-li brát to "zplození sama sebe" doslova (jako křesťané nebo vyznavači Kršny), ale třeba ve formě nadiktování knihy (Mojžíš, Mohammed) nebo dokonce ustoupení do pozadí v zájmu "therapie" (Gautama z Šákjů), tak to vypadá na historicky zaběhnutý stereotyp. ;) ;D

daniel lehotsky:
,,splodim sam seba.."neviem ako je to s prekladom ja som sa stretol ked dharma upadne,,zjavi sa sam Krisna(krsna).tj.sposobom primeranym danemu historickemu okamihu.Takto by ten zvysok asi vyznel doverihodnejsie(forma nadiktovania knihy a ci Gautama) ;).A este pekne je,,...napriek tomu zotrvavam v cinnosti."3,22.A zaujimavo vyznieva ajzjavenie,ze bytie aj nebytie spocivaju v nom a ze vsetko stvorene,pochadza od nehoVII,4-6,IX,4-5.Nepretrzite tvori svet,no tato cinnost ho nesputava. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi