Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
apikoros:
Zdravím Vás,
--- Citace: sad ---zide v komunikaci s B-hem, ktereho nazyvaji Otcem nepotrebuji "syny B-zi" (ani Syna), prostredniky, zastupce atd., byt by motivy techto "zastupcu" byly sebeuslechtilejsi.
--- Ukončit citaci ---
V Tóře je místo, kde Židé doslova volají po tom, aby jim byl Moše prostředníkem. Je to v knize Šemot 20:19: "Mluv ty s námi, a poslouchati budeme; a nechť nemluví s námi Bůh, abychom nezemřeli." V midraši D'varim raba 3:12 je Moše přímo nazván prostředníkem (sarsur).
sad:
Dobry den, eleazare,
kdo Vas opravnuje prohlasit, ze bod 1 je "nedorozumeni"? Vase mesianske spolecenstvi? Uceni o Trojici jakoz i vteleni je jednim z piliru krestanske viry. Vubec nezalezi kdo a pro koho je psal...
V bode 2 jsem psala o uplnem prehodnoceni vztahu k Hospodinu; nedomnivam se, ze studium Talmudu neco takoveho prinasi (narozdil od prijeti Jezise jako autority). Taktez se nedomnivam, ze kazda tradice jest lidskym nalezkem. Jinak receno, pokud clovek prijme urcity duchovni smer (at jiz nabozensky nebo filosoficky), stava se soucasti jiste posloupnosti, prijima dany smer jako celek a stava se soucasti toho celku. Vy prijimate krestanstvi, ja jsem zid.
sad:
apikore, Moshe lidu odpovida: Nebojte se.
Slovo, ktere zminujete znamena tez "vyjednavac". A i kdyz budete prekladat jako "prostrednik", nic to nemeni na faktu, ze Moshe byl pouhym clovekem. Mela jsem na mysli ponekud jiny typ prostrednika.
Jsem s pozdravem.
eleazar:
--- Citace: sad kdy 11. Prosince 2008, 13:55:43 ---Dobry den, eleazare,
kdo Vas opravnuje prohlasit, ze bod 1 je "nedorozumeni"? Vase mesianske spolecenstvi? Uceni o Trojici jakoz i vteleni je jednim z piliru krestanske viry. Vubec nezalezi kdo a pro koho je psal...
V bode 2 jsem psala o uplnem prehodnoceni vztahu k Hospodinu; nedomnivam se, ze studium Talmudu neco takoveho prinasi (narozdil od prijeti Jezise jako autority). Taktez se nedomnivam, ze kazda tradice jest lidskym nalezkem. Jinak receno, pokud clovek prijme urcity duchovni smer (at jiz nabozensky nebo filosoficky), stava se soucasti jiste posloupnosti, prijima dany smer jako celek a stava se soucasti toho celku. Vy prijimate krestanstvi, ja jsem zid.
--- Ukončit citaci ---
sade,
problém 1) se zde na foru řešil https://forum.eretz.cz/index.php/topic,574.45.html. Přijímám-li Ježíše jako autoritu, např. na úrovni Jeremjáše či Šalomouna či místně populárního Schneersona....tak tím přeci nijak nevybočuji z židovského proudu.
problém 2) Jelikož jsem žil životem bezbožným a mitzvot jsem začal plnit až jako mesián, takže nemůžu srovnávat vztah s Bohem před a po ::) Neumím si představit židovský netalmudický přístup k Bohu. Možná, kdybych nebyl mesiánem, tak by ze mě byl vroucí karaita :) Na druhou stranu karaitský judaismus je produktem talmudického židovstva (ne, že není), není pokračovatelem saduceů, jak mylně tvrdí, naopak oproti saduceům má mnoho pozitiv, ale to by bylo na delší povídání.
Chci říct, že křesťanství (podobně jako konfuciánství, buddhismus a další) není náboženstvím, ale spíše názorovou školou. Židovství (podobně jako pravoslaví, protestantismus a další) naopak náboženství je.
Ergo protipólem židovství je např. letniční hnutí a protipólem křesťanství je židovská tradice. (i když to vypadá podivně, tak ty dvojce nejsou proházené) :D
daniel lehotsky:
Mila sad,nechajme hranice niekde daleko,sice rozdeluju,ale aj spajaju,aj definiciu ,,nabozenskeho"rohovoru by som zamenil za medziludsky rozhovor.Ked som zmienoval Jezisa ,hovoril som v rovine Josuu ben Josef(cize o zidovskom rabim)a o jeho,,midrasoch",dejinnu ulohu Nazaretskeho som naschval opomijal.Dalej ci Nesama roste a ci se rozviji,som pouzil rast,akoze ked strom rastie,alebo nieco stupa po sefirach.A inak povedane da sa pouzit aj vyraz rozvija.Vidite snad sa to bude dat vzajomne pchopit.AD2)Vy jakozto ne-zid nemozete posudzovat,co znamena dodrziavat a ci nedodrziavat Toru.To by som si nedovolil,ale podla urcitych indicii sami to zda docela mozne,ako nevodic viem ze na cervenu nemozem ist a na zelenu ano.Samozrejme ako nevodic to auto neposuvam do krizovatky,ale to vobec neznamena,ze o tom mozem vediet a pripadne ohriaknut vodica,,mas cervenu". :).Voditko Tory Vam samozrejme nikdo neberie,ani to,ze prebohate postacuje,mne islo len o Poznanie druhych.,,Vyvoj"zamennme za rozvoj,chcel som poukazat mieru zvladnutia nasho ega a dostania ho pod kontrolu,aby samohla zacat rozvijat nesama.(v skratke).K otazke Jana ...ovsem pro observantniho zida nehraje zadnou roli.Opat nikdo im neberiezachovavanie obvyklych zvykov,ale to vobec nebrani Poznaniu ineho(bez nasledkov)Vidite,ja som len vymenil apostola Jana za Krstitela a nikoho to nenapadlo opravit(lebo som chcel vyzdvihnut to ,,nie kto povie,ale co povie) a pritom indicie zarasteneho Jana,podotykam krstiaceho,pouzil som metodu rovnomerneho rezu,,britva sa nikdy nedotkla mojej hlavy(Sd16,17 ohladne Samsona) ,,britva sa nedotkne mojej hlavy"(1s1,11 ohladne Samuela).Kedze Samson bol nazirom Samuel bol taktiez.Ale to len vzletny nahlad,nechcel by som opakovat chyby krestanov a prejudikovat Toru na Evanjelia.Ale vzhladom na to,ze Jan Krstitel bol Zid(ale dokazat to neviem :))a bol aky bol tak som si dovolil uplatnit tento nahlad.Nech nas sprevadza pokoj a bratska laska spojena so Spravodlivostou. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi