Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Loayalita k nezidovskemu vladci
Samuel:
--- Citace: zoom kdy 27. Dubna 2009, 13:27:22 ---Samuel - ano ale pokud by ten bol3evik byl tak dokonale negativni, tak by všechno to dobre nevzniklo, protože by ty chytré lidi vyvraždili jako v Kambodži třeba. Já netvrdím, že to bylo dobré ale nebylo to také jenom špatné. Koneckonců proč se na ČR vrhli po roce 89 všichni možní investoři, protože tu bylo na čem stavět a lidi byli chytří, protože se komunistům nepodařilo školství rozvrátit a také v ekonomice bylo na čem stavět, myslím si, že by bylo mnohem důležitější poukázat na ty skutečné nedostatky, které byly a ne na to že člověk nemohl koupit to či ono. Horší byla cenzura, špiclování a udavačství a pěstování pseudoblahobytu pod heslem kdo nekrade okrádá rodinu. Mnohé z těchto negativních jevů se dnes ale jenom přebarvily anebo přejmenovaly a vesele pokračují. Morální stav společnosti není nic moc. Za komunismu se slušnost a skutečná čest považovaly a byly určitou formou opozice. Dnes ale opozice patrně není třeba. Naděje snad je příští generace.
--- Ukončit citaci ---
Zoom, v tom jsme zajedno. Já opravdu neberu jako největší průšvih období komunismu, že byly prázdné "kšefty". Ostatně současnou "kulturu" víkendových výletů do obchodních center opravdu nemusím. Já beru jako největší zlo (alespoň toho období, které jsem sám aktivně prožil) to, že zde byla totální absence svobody a že ta doba tak zkřivila (a myslím na dost dlouho) charaktery lidí.
zoom:
Jsme si za jedno, v tom zakladnim pohledu, domnivam se, ze ten nedostatek svobody tedy pravo vyberu a pohybu a pod. umoznovalo nekterym lidem mnohem vetsi vnitrni svobodu kterou mohli, pokud chteli rozvijet. Pochopitelne, ze v te moralni rovine to vsechno bylo hooodne pokrivene. Otazka kde je ceska spolecnost ted. Na jedne strane skandaly establismentu / ne nepodobne tem komunistickym/ jenomze dnes nastesti neututlatelne a na druhe strane treba ti neonackove a pod a pochopitelne bezuzdny konzum. Snad nekde uprostred je neco lepsiho.
kastanekjan:
--- Citace: Scooolie kdy 26. Dubna 2009, 16:43:12 ---Je to sice offtopic, ale stručnou poznámku si neodpustím: Pasivní rezistenci lze udržovat jen vůči civilizovanému vládci. Proč uspěl Ghándí v Indii, ale jaksi žádný Ghándí nerozvrátil SSSR? Protože až do doby Solženicina (kterého lze snad považovat za určitý ekvivalent) všichni pasivní rezistentici končili v koncentrácích na Sibiři nebo za polárním kruhem. Kdyby se Ghání pokusil o stejnou pasivní rezistenci jako vůči Britům třeba vůči Stalinovi, skončil by neprodleně v nějakém neoznačeném masovém hrobě. Takže i pasivní rezistence má své meze ;)
Motto: Když bylo potřeba rozvést Chartu, měl Havlův Mercedes zrovna poruchu a muselo se jet Landovského Saabem.
--- Ukončit citaci ---
Vím, že toto je už dost offtopic, ale přiznejme si, že - a to zvl. po Stalinově smrti - bylo u nás prostoru pro pasivní rezistenci docela dost, ale nebyl využit, viz též Motto.
Vader:
--- Citace: Samuel kdy 27. Dubna 2009, 13:41:10 ---Ale to jsme zase u toho, Vadere. Já jsem nevystudoval proto, že tu byl bolševik, ale přesto, že tu byl.
--- Ukončit citaci ---
A o to, mily Samueli, kraci, treba prave o to. Za nacku byste vystudoval kulove bez prehazovacky.
Jinak mi prominte moji strohost, proste se naprosto mijime v otazkach a odpovedich. A ja se s dobrymi lidmi nerad mijim, takze se radeji stahnu a sem-tam ze sveho iglu hodim "jedovku" ;)
Samuel:
Vadere, vůbec není nutné a vcelku by mě mrzelo, kdybyste cítil nutnost se kvůli mně stahovat z diskuse. Možná opravdu jen oba máme v hlavách trochu jiné obrazy, když sem píšeme své příspěvky.
Já mám samozřejmě jasno v tom, že pokud by Hitler nebyl poražen, že bych nic nevystudoval. To bych se totiž zřejmě ani nenarodil.
Ale nemyslím, že je zcela korektní argumentovat a bagatelizovat zlo komunismu tím, že v něm jsme měli možnost alespoň žít na rozdíl od nacismu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi