Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 26. Října 2008, 10:43:34 ---
--- Citace: Vader kdy 26. Října 2008, 09:28:06 --- Slovo "indian" se tu vyskytuje casteji, nez "budhista".
--- Ukončit citaci ---
;D ;D ..to máte jedno.. s hlediska judaismu je to jedno, jestli mluvíme o indiánech nebo o tibeťanech.. ;D ;D
--- Ukončit citaci ---
Tak. A navíc se pořád držíme tématu - přijatelnosti/nepřijatelnosti různých jiných náboženských směrů, vyznání a hodnot.
Samuel:
Pro mně je "přijatelné" jakékoli náboženství, které se mně nesnaží proti mé vůli přesvědčit o své správnosti a v případě tohoto neúspěchu mě přesvědčit, neusiluje o mou existenci.
Tou "přijatelností" rozumím to, že mohu mít a často mám pochyby o správnosti toho náboženství, jeho filosofii, jeho praktikách, jeho zákonech, ale pokud to někomu vyhovuje a důsledky tohoto náboženství se nedotýkají mně ani mých bližních, pak ať si uctívá kdokoli cokoli.
Tamar:
Jo.. s tím se dá celkem souhlasit...
Jinak...mně je celkem jasné, že ze mě mluví moje vlastní nevyrovnanost s vesmírem.. Věci se děly, jak se děly a je těžko teď říkat, že se něco mělo stát jinak.. To by se pak VŠECHNO muselo stát JINAK..
Nepřipouštím možnost kolektivní viny a přesto se cítím blbě, protože to byli svým způsobem také moji předci, kteří tam ty ubohé indiány decimovali.. Proč "ubohé indiány"?? Protože byli v menšině. Protože neměli šanci. Jakkoli byli nebo nebyli vyspělí duchovně, jakkoli byli nebo nebyli stejně jako běloši občas krutí a necitelní..
Scooolie:
Samuel myslím velmi pěkně napsal, které náboženství je tolerovatelné. Toleranci chápu v jejím původním smyslu, tedy jako strpění čehosi, s čím nesouhlasím, ale proti čemuž nehodlám vystupovat, resp. vystupovat mocensky (omezím se na slovní kritiku bez toho, že bych chtěl to, s čím nesouhlasím, nějak zakazovat či postihovat).
Nicméně kromě toho, že jsou náboženství tolerovatelná, tj. splňující podmínky pro to, aby bylo možné je tolerovat, jsou i náboženství netolerovatelná a konečně náboženství, která člověk považuje za obsahově správná. Tedy skupiny máme 3.
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 27. Října 2008, 00:25:17 ---Nepřipouštím možnost kolektivní viny a přesto se cítím blbě, protože to byli svým způsobem také moji předci, kteří tam ty ubohé indiány decimovali.. Proč "ubohé indiány"?? Protože byli v menšině. Protože neměli šanci. Jakkoli byli nebo nebyli vyspělí duchovně, jakkoli byli nebo nebyli stejně jako běloši občas krutí a necitelní..
--- Ukončit citaci ---
Tento pocit viny skutečně nemám. Vím, že moji předci nikoho nedecimovali neb nikdy nebyli v Americe.
Indiánů mi líto je, jako obětí krutého zacházení a násilí. Nicméně takové jsou dějiny, s kterými nic už dělat nelze. Stejně tak mi je líto povražděných Židů nebo Arménů anebo v poválečných pogromech pobitých Němců. Ale nic s tím dělat nemohu, nikoho jsem nezabil a nemám nejmenší poznatek, že by se tohoto účastnil kterýkoliv můj předek. Takže osobní vinu si opravdu nekladu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi