Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
zoom:
Myslim, ze Samueluv prispevek by se mel "zaramovat a povesit na čestném místě " .
gvodrazka:
;)
Podle mého osobního názoru je budhismus učebnicovým důkazem geopolitiky. Lidé z tohoto konce světa (tamějšího klimatu a podmínek k životu) prostě museli vzít za své "zreligióznění" apatie a rezignace, jako určitý způsob přežití.
Zatímco v jiných končinách světa (např. na Sinai ;)) bylo posvěcen daleko aktivnější přístup k pojetí věcí transcedentních, jako modus vivendi.
Je překvapivé, jak "Indiáni", antropologicky takřka identičtí s Mongoly a dalšími národy Dálného Východu, poté co přešli přes Beringovu úžinu, jaksi "znoblesněli" ve zkazkách a bajkách o dobývání Wild West. Zatímco jejich antropologičtí bratři pustošili ve středověku východní Evropu, nikomu to nezabránilo vnímat jejich americké příbuzné jako ušlechtilé, rytířské, ba distinguované bytosti (Vinnetou, Vohkadeh, Sitting Bull, Jeronimo, apod.), jak nám je servírovali Karl May a jiní... ;D
Zatímco Čingischán k nám málem přišel z Východu, Apači a Komančové k nám přišli ze Západu... ;D
gv
petahyah:
--- Citace: Samuel kdy 26. Října 2008, 12:33:23 ---Pro mně je "přijatelné" jakékoli náboženství, které se mně nesnaží proti mé vůli přesvědčit o své správnosti a v případě tohoto neúspěchu mě přesvědčit, neusiluje o mou existenci.
Tou "přijatelností" rozumím to, že mohu mít a často mám pochyby o správnosti toho náboženství, jeho filosofii, jeho praktikách, jeho zákonech, ale pokud to někomu vyhovuje a důsledky tohoto náboženství se nedotýkají mně ani mých bližních, pak ať si uctívá kdokoli cokoli.
--- Ukončit citaci ---
Můžete uvést pro Vás přijatelných náboženství?
zoom:
Ja jsem tu napsala, ze by se prismevek Samuela mel zaramovat, ted kdyz to ctu jeste jednou tak trochu pochybuji, protoze treba satanisti sami se be vidi take jako nabozentsvi. Mozna v sirsim pohledu se da i povinnost krestanu provadet misii videt take jako problem. neni to vubec jednoduche.
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 27. Října 2008, 14:54:36 ---Ja jsem tu napsala, ze by se prismevek Samuela mel zaramovat, ted kdyz to ctu jeste jednou tak trochu pochybuji, protoze treba satanisti sami se be vidi take jako nabozentsvi.
--- Ukončit citaci ---
To by vám satanisti dali :D
náboženství... No tohle. neříkám, že všiichni, ale ti vzdělanější určitě neřeknou, že jsou náboženstvím. Spíš se z "technického" hlediska přirovnávají třeba k budhismu, tedy k určtému názorovému postoji, pohledu na svět, filosofii, pro kterou ten bůh není potřebný či v jejcih případě je dokonce nežádoucí. Taková nejmodernější teze zní, že "být satanistou je být součástí přírody, chovat se podle zákonů přírody, nikoli lidských nebo - B-že chraň - božských" :D - že v tom mají pěkný guláš, prosím, to neříkejte mě, řekněte to jim ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi