Judaismus > Obecná náboženská debata

Šábes

<< < (2/7) > >>

Elazar:

--- Citace: achab kdy  7. Října 2008, 14:18:04 ---a pohled na judaimus, (kteréžto slovo je mi z duše protivné, neb nevím, dost dobře co znamená…) !!!

--- Ukončit citaci ---

To je ok Achabe, já to slovo taky nemám moc rád, ale daleko víc nesnáším slovo jidiškajt  ;)

--- Citovat ---právě to je tradice ...
--- Ukončit citaci ---
:D Zásah

zoom:
jo jo , vite jak jsem se musela drzet abych to sem nedala  ;D Ale k tomu judaismu versus jidiskeit mame nastesti jahadut  :D

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy  7. Října 2008, 18:34:33 ---
--- Citace: achab kdy  7. Října 2008, 14:18:04 ---a pohled na judaimus, (kteréžto slovo je mi z duše protivné, neb nevím, dost dobře co znamená…) !!!

--- Ukončit citaci ---

To je ok Achabe, já to slovo taky nemám moc rád, ale daleko víc nesnáším slovo jidiškajt  ;)

--- Citovat ---právě to je tradice ...
--- Ukončit citaci ---
:D Zásah

--- Ukončit citaci ---
Proč nemáš rád slovo "jüdischkeit"?

Elazar:

--- Citace: zoom kdy  7. Října 2008, 19:01:08 ---jo jo , vite jak jsem se musela drzet abych to sem nedala  ;D Ale k tomu judaismu versus jidiskeit mame nastesti jahadut  :D

--- Ukončit citaci ---
Přesně to jsem měl na mysli. :D

achab:

--- Citace: Elazar kdy  7. Října 2008, 22:14:50 ---
--- Citace: zoom kdy  7. Října 2008, 19:01:08 ---jo jo , vite jak jsem se musela drzet abych to sem nedala  ;D Ale k tomu judaismu versus jidiskeit mame nastesti jahadut  :D

--- Ukončit citaci ---
Přesně to jsem měl na mysli. :D

--- Ukončit citaci ---

---------oo--

Jahadut – díval jsem se do slovníků, jestli mi něco neuniklo. No neuniklo. Je to jen ivritová forma starého dobrého jidiš-slova jidiškajt.  Možná ale je to přeci jen  ještě něco víc, vlastně asi určitě.  Protože jinak byste těžko měli šanci získat pocit, že termín jahadut onen patrně neexistující spor judaismus versus jidiškajt nějakým způsobem řeší.   (Ačkoli nevím, zda to patří do tohoto *šábesového vlákna z klubka a přediva forum-eretz-myšlenek. Ale nač kvůli tomu, že každý používáme jiné termíny, zavádět vlákno další, to je taky pravda). Tedy prosím o poučení ohledně jahadut.

Co mi vadí na judaismu ?Vím a respektuji, že *šofar, *pesach a *mezuza (například) a stejně tak i *tešuva jsou pojmy, daleko přesahující načančanou „náves“ některého  z mnoha možných (ale pro plné pochopení  také nezbytných) ekvivalentů. Přesto – bez ohledu na překlad a s ohledem na vnitřní jejich obsah – se dají žít a prožít. Stejně tak i jidiškajt/jahadut. Judaismus se dá tak leda studovat, komentovat a hodnotit. A to je mi málo. Judaismem se dá dokonce poměřovat a posuzovat bližní. Abych tak řekl – každý šuplík je měřitelný a změřitelný. A dá se vyměnit, když přestane sloužit. Jidiškajt tyto „vlastnosti“ naštěstí postrádá. Neb už podle koncovky  -keit / -ut je sama vlastností. :D   -acb-

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi