Judaismus > Obecná náboženská debata
Šábes
eleazar:
Chtěl bych se zeptat zkušenějších judaistů, jestli se šábes slavil již od počátku od večera do večera, anebo jestli byl v této problematice nějaký vývoj.
Elazar:
Co je známo, tak den vždy soumrakem končil a tudíž i začínal soumrakem. Je pro to jednoduchý důvod. V éře, kdy nikdo neměl hodinky, které by ukazovaly půlnoc (00:00:00) byly soumrak a rozbřesk jediným časovým údajem, na který se člověk mohl spolehnout. Pokud nový den začíná soumrakem, musel tak začínat i šabat.
achab:
To je vítaný dotaz. Hodně totiž vypovídá o našem vnímání jidiškajt a hlavně té – pro leckoho diskutabilní - tradice. Rodí se halacha z přirozeného řádu vesmíru (pokud do něj zahrneme i vůli Stvořitele, tedy požadavky tóry, jak *bi-chtav / psané tak i *be-al-pe / ústní), anebo je to po karaitsku "rabínské znásilnění skutečnosti" ?
Platí-li za a), tak platí i to o digitálních chronometrech z Elazarova příspěvku, platí-li paušálně za b), pak se nedivím dotazu eleazarovu. Nicméně úhel pohledu zůstává ve vašich dlaních a od toho se to odvíjí. Pohled na šabat, pohled na tradici (vždyť to by pak tradice baly takovým násilníkem, že by klidně akceptovala nejen klonování, ale třeba i to křesťanství či ekumenismus, xixi), pohled na jidiškajt a pohled na judaimus, (kteréžto slovo je mi z duše protivné, neb nevím, dost dobře co znamená…) !!!
p.s. píšu to všechno jako „provokaci“ – ne jako přípěvek pro příspěvek.. A to jenom proto, že mi byla svěřena důvěra (a tedy i do jisté míry povinnost) to tu trošičku „moderovat“ :o)
lechem:
Zdravím,
jsou tu jistě zkušenější, ale nedá mi abych neocitoval:
...Byl večer a bylo ráno, den první (druhý, atd...).
I pro Nejvyššího, budiž požehnán, pracovní i jiný den začíná večerem.
To není jen tradice.
Kol tov
Lechem
achab:
Úsměv a bingo - právě to je tradice ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi