Judaismus > Obecná náboženská debata
Šábes
zoom:
Ona ta jidiškeit má jen jednu trhlinu, protože jaksi vylučujete sefardské židy. Možná že jidiškeit se hodí do minulého resp. předminulého století a na východ od Břeclavi ale není to s čím se identifikují dnešní židé v Izraeli a i v Galutu. Mám ten dojem, že pokud žid ten pocit židovství má, tak je jedno jak jej nazývá, pokud ho nemá (a nepraktikuje) tak muže jidlovat jak chce a stejně to zůstane pózou. Jedná se přece o jakýsi soubor nábožensko etických pravidel - daných Tórou, který má každý žid za povinnost dodržovat a proto se přece nemusí vymýšlet nové jméno, možná,že to slovo přišlo až s asimilací, kdy bylo třeba nějakým způsobem označit ty, kdo se tradic zřekli. No a judaismus to je už jako ten komunismus a jiné ismy. Domnávám se že v Talmudu slovo JAHADUT nenajdete. Ale možná, že se mýlím.
Scooolie:
Inu dobrá. Ale jaký jednoslovný tedy výraz má být v češtině používán pro označení židovského náboženství? Máme křesťanství, islám, hindusimus, budhismus, taoismus... a judaismus, resp. pěkně česky židovství. Chápu tu debatu o přesném významu jednotlivých pojmů, nicméně v textu psaném pro běžného českého člověka nutno je hovořit česky - tedy vynechat jidiškajt, stejně jako jahadut...
zoom:
V českém textu, který pojednává o židovství můžeme klidně po česku hovořit o židovství, (stejně jako mluvíme o křesťanství) a nemáme problém. Judaismus je cizí slovo, je zbytečné používat cizí slovo, pokud máme český výraz stejného významu.
Podle vyhledavače slovo "jahadut" v Talmudu neni.
Vader:
Nepochybne mame slovo "zidovstvi", ale setkal jsem se s mnoha takymi (nezidy), kteri ho vnimaji pejorativne, ale akceptuji vyraz "judaismus". Stejne tak jsem se setkal s nemalo "jazykovedci", kteri termin "zidovstvi" coby system hodnot a ritualu s opovrzlivym smichem zatracuji a trvaji na "judaismu".
Pratele, netajim, ze termin "jidiskajt" se mi moc nelibi, ale proc druhym nutit neco jineho, nez co s laskou pouzivaji ? Ja bych byl taky zrovna nevrestel blahem, kdyby mi nekdo PRENESENE zakazoval judaismus.
Joke of the week : https://googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=zidovstvi&word2=judaismus
Kazdy muzete zkouset variace i diakritiku. Pro legraci podotknu, ze jsem se napoprve preklepl a hledal slova "židovství" a omylem "juaismus". "Juaismus" vyhral ;D A pro kverulanty doavam, ze jsme jedni z mala, kteri pouzivaji v latince koncovku -us, na rozil od obvykleho "judaism".
Elazar:
--- Citovat ---No a judaismus to je už jako ten komunismus a jiné ismy.
--- Ukončit citaci ---
Nezapomínejme, že jedním takovým -ismem je i sionismus ;)
Mě osobně se docela líbí varianta zde (hned první odstavec):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Judaismus
Na jidiškajt mě osobně vadí to, že se zkrátka vztahuje na oblast východního Polska, Haliče a Ukrajiny a tím, jak správně podotkla zoom nejenže vyděluje sefardy (ti 100% nic jako jidiškajt neznají), ale ještě navíc mi to přijde jako póza, která zavléká do tradičního středoevropského pojetí judaismu něco, co tam zkráka nikdy předtím nebylo (podobně viz diskuze ohledně "Maharal institute").
Jsem samozřejmě dalek toho, abych jeho používání někomu zakazoval, ale když už Achab zmínil, že mu vadí termín judaismus, tak jsem si řekl, že byb bylo fajn ho v tom podržet a ukázat mu, že není sám, komu něco takového vadí ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi