Judaismus > Obecná náboženská debata
Šábes
eleazar:
--- Citace: chawwa kdy 16. Prosince 2008, 19:05:10 ---Jinak někteří dodržovali šabat od úsvitu a končili o západu slunce v šabat,dle Šemot 16,23 nebo podle Tehilim 104,23,kdy pracovní den začínal od rána a trval do večera.
--- Ukončit citaci ---
Takto se to běžně dělalo v Babyloně. Také na staroměstském orloji existuje ciferník, který počítá tento čas. Ukazuje hodinu jako 1/12 slunečního dne. délka této hodiny pochopitelně během roku mění, což je z technickéno hlediska vyřešeno bravůrně.
Verše jsem si přečetl, ale nevidím v tom potvrzení šábesu podle tohoto počítání. A to přiznívám, že dané pojetí se mně líbí víc :P
chawwa:
--- Citace: eleazar kdy 16. Prosince 2008, 19:40:40 ---
--- Citace: chawwa kdy 16. Prosince 2008, 19:05:10 ---Jinak někteří dodržovali šabat od úsvitu a končili o západu slunce v šabat,dle Šemot 16,23 nebo podle Tehilim 104,23,kdy pracovní den začínal od rána a trval do večera.
--- Ukončit citaci ---
Verše jsem si přečetl, ale nevidím v tom potvrzení šábesu podle tohoto počítání. A to přiznívám, že dané pojetí se mně líbí víc :P
--- Ukončit citaci ---
jak Moše říká, že dnes je jom šiši, zítra je šabat.Pokuď bereme, že jom, je za denního světla...Už lepší,jasnější? Nebo také-kdy člověk vychází za prací? Vycházel brzy ráno a končil večer? nebo vycházel večer a končil ráno? Že byl třeba na noční :-) A když máme přes šábes zákaz práce,tak by se z toho dal vyvodit nějaký závěr. Ale je to jen jedna z možností.
Elazar:
Tyto diskuze i odpovědi na ně jsou přece už vyřešeny v Talmudu. Oni si s tím také lámali hlavy.
Vader:
--- Citace: Elazar kdy 17. Prosince 2008, 20:39:14 ---Tyto diskuze i odpovědi na ně jsou přece už vyřešeny v Talmudu. Oni si s tím také lámali hlavy.
--- Ukončit citaci ---
Kdyz uz si hlavy nlamat, proc neocitovad Talmud ? Ne kazdy si ho dokaze precist sam...
chawwa:
nějak to s těma výrokama z talmudu zamrzlo ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi