Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
Scooolie:
Tak to první je divné. Popravdě netuším vůbec, jak takový úkol splnit a co zadavatel úkolu očekává...
To druhé je dobré k tomu, aby se nějaké empatičtější dítě strachy počůralo. Nicméně křesťanská víra není svou podstatou nijak jemňoučká. Není dobré se nechat mást těmi různými hodnými misionáři, kteří hovoří jen o Lásce. Podstatou křesťanství je oběť, obrovská a bolestná oběť - kdy umírající Ježíš cítí nejen fyzickou bolest z probodnutých rukou a nohou, ale i obrovskou bolest za všechny hříchy světa... Jak se všichni rozčilovali na Gibsonovým "Umučením Krista", tak to je naprosto odpovídající. Není to "krvák za každou cenu", ale naopak realita bez pozlátka.
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 9. Listopadu 2008, 00:31:51 ---
--- Citace: Scooolie kdy 9. Listopadu 2008, 00:25:50 ---Mimochodem - Elazare, Vaše představa, že průměrný křesťan tuší, že existuje něco jako seder, je mylná ;)
--- Ukončit citaci ---
.. no hlavně mi připadá divná představa, že by seder mohl něčím připomínat poslední večeři Ježíše s učedníky..
--- Ukončit citaci ---
Hlavně běžného křesťana ani nenapadne uvažovat o nějakých židovských souvislostech. Poslední večeře Páně je pro něj významná právě jen kvůli tomu, že se týkala Ježíše a podobnost s čímkoliv v židovství je celkem nevýznamná.
Tamar:
Jo, tohle si myslím taky a proto mi ty židovský témata do křesťanskýho tábora příliš nezapadaly..
Tamar:
--- Citace: Scooolie kdy 9. Listopadu 2008, 00:35:03 ---Podstatou křesťanství je oběť, obrovská a bolestná oběť - kdy umírající Ježíš cítí nejen fyzickou bolest z probodnutých rukou a nohou, ale i obrovskou bolest za všechny hříchy světa... Jak se všichni rozčilovali na Gibsonovým "Umučením Krista", tak to je naprosto odpovídající. Není to "krvák za každou cenu", ale naopak realita bez pozlátka.
--- Ukončit citaci ---
hmm.. tady někde je skutečnost, proč je pro mě křesťanství nepřijatelné.. a není to strachem z bolesti..
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 9. Listopadu 2008, 00:47:30 ---
--- Citace: Scooolie kdy 9. Listopadu 2008, 00:35:03 ---Podstatou křesťanství je oběť, obrovská a bolestná oběť - kdy umírající Ježíš cítí nejen fyzickou bolest z probodnutých rukou a nohou, ale i obrovskou bolest za všechny hříchy světa... Jak se všichni rozčilovali na Gibsonovým "Umučením Krista", tak to je naprosto odpovídající. Není to "krvák za každou cenu", ale naopak realita bez pozlátka.
--- Ukončit citaci ---
hmm.. tady někde je skutečnost, proč je pro mě křesťanství nepřijatelné.. a není to strachem z bolesti..
--- Ukončit citaci ---
Tomuto nerozumím. Vy posuzujete, zda je pro vás nějaká víra "přijatelná"? :o To je legrační! Vy si tedy prostě vybíráte, zda se Vám nějaká víra líbí nebo ne, a když nelíbí tak ji zavrhnete ::)
Pro mě je podstatné, zda považuji výpověď příslušné víry za pravdivou či ne. Samozřejmě se mi čistě osobně ledacos na křesťanství i židovství nelíbí (proč bylo vyhlazeno Jericho? proč museli zemřít všichni prvorození v Egyptě a ne třeba je faraonův syn?) - ale to přece není podstatné, zda se mi to líbí. Považuji biblickou výpověď za pravdivou a B*ha za jediného, komu takové označení přísluší. A proto je to On, kdo stanoví, co je a co není správné. A já tu nejsem od toho, abych si vybíral "b*ha" jaký se mi líbí, ale našel Toho, kdy jím je.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi