Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
Tamar:
Co je na tom legračního? V naší rodině byla věřící a praktikující křesťanka jenom babička, ale přesto bylo křesťanství jediným duchovním směrem, který jsem jako dítě a puberťák vnímala. Přitom jsem odjakživa věděla, že toto není moje cesta i když jsem tu duchovní úroveň intenzivně potřebovala.
To jestli je pro mě přijatelná nebo ne, nezávisí ani tak na tom jestli se mi líbí, ale na tom, jestli ji můžu považovat za pravdivou.
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 9. Listopadu 2008, 01:00:08 ---Co je na tom legračního? V naší rodině byla věřící a praktikující křesťanka jenom babička, ale přesto bylo křesťanství jediným duchovním směrem, který jsem jako dítě a puberťák vnímala. Přitom jsem odjakživa věděla, že toto není moje cesta i když jsem tu duchovní úroveň intenzivně potřebovala.
To jestli je pro mě přijatelná nebo ne, nezávisí ani tak na tom jestli se mi líbí, ale na tom, jestli ji můžu považovat za pravdivou.
--- Ukončit citaci ---
Legrační byla věta "hmm.. tady někde je skutečnost, proč je pro mě křesťanství nepřijatelné.. ", která byla pronesena v reakci na zmínku o tom, že podstatným bodem křesťanství je vnímání utrpení při Ježíšově oběti. Ta Vaše věta vyznívala o dost jinak než ta následná: "To jestli je pro mě přijatelná nebo ne, nezávisí ani tak na tom jestli se mi líbí, ale na tom, jestli ji můžu považovat za pravdivou."
Tamar:
ano.. a přesně v tom ta nepravdivost pro mě je. Jednak to, že pro mě je něčí (kohokoli) oběť za moje pochybení nepřijatelná - já to prostě jinak říct neumím.. a jednak proto, že já nevěřím tomu, že to je vůbec možné..
Scooolie:
Pokud nevěříte, že se to stalo, že to je vůbec možné, pak to je legitimní důvod k odmítnutí.
Ale pokud odmítáte proto, že pro vás je oběť někoho jiného za Vaše provinění nepřijatelná, pak to legitimní důvod k odmítnutí není. V tomto případě totiž důvodem odmítnutí není to, že se to nestalo, ale to, že Vy "to takhle nechcete". A dostali bychom se zpět k tomu, že člověk si nemá vybírat, jaká víra se mu líbí, ale jaká je pravdivá.
(Mě by se také víc líbilo, kdyby měli pravdu hipíci a život byl sex, drugs and rock'n'roll a pak nirvána pro každého. Fakt by se mi to líbilo. Ale protože nevěřím tomu, že to tak je, tak mám "smůlu").
zoom:
scoolie: anebo štěstí
samozřejmě, že si člověk v dospělosti volí náboženství, které je pro něj přijatelné, na tom není nic nenormálního ani scestného.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi