Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (22/41) > >>

chaje:
podle mě člověk vnitřně vycítí, které náboženství je to jeho  :) když se v kostele cítím divně a zjistím, že mi vadí jakákoliv zmínka o Ježíšovi (aniž bych měla předem nějaké předsudky) a pak přijdu zkusmo do synagogy a tam se mi "otevře srdce", je to myslém jasné...
navíc i rozumově, křesťané prominou, mi ta nauka o Trojici přijde taková prapodivná slepenina...jako ne úplně čistý monoteismus...to tedy islám je věroučně čistčí...toť můj názor, i když je mi jasné, že mi kvůli tomu asi silně poklesne bojler popularity ;D

Tamar:

--- Citace: Scooolie kdy  9. Listopadu 2008, 01:26:57 ---(Mě by se také víc líbilo, kdyby měli pravdu hipíci a život byl sex, drugs and rock'n'roll a pak nirvána pro každého. Fakt by se mi to líbilo. Ale protože nevěřím tomu, že to tak je, tak mám "smůlu").

--- Ukončit citaci ---

--- Citace: zoom kdy  9. Listopadu 2008, 06:56:03 ---scoolie: anebo štěstí

--- Ukončit citaci ---
;D ;D ;D ;D ..spíš  štěstí..  ;D ;D ;D ;D

eleazar:

--- Citace: Marcela kdy  9. Listopadu 2008, 01:08:02 ---ano.. a přesně v tom ta nepravdivost pro mě je. Jednak to, že pro mě je něčí (kohokoli) oběť za moje pochybení nepřijatelná - já to prostě jinak říct neumím.. a jednak proto, že já nevěřím tomu, že to je vůbec možné..

--- Ukončit citaci ---
Marcelo, a jak se srovnáte s tím, že smrt velekněze (obecně) má smírčí smysl?

--- Citace: chaje kdy  9. Listopadu 2008, 09:20:16 --- prominou, mi ta nauka o Trojici přijde taková prapodivná slepenina...jako ne úplně čistý monoteismus...to tedy islám je věroučně čistčí...

--- Ukončit citaci ---
Není potřeba promíjet, máte chaje naprostou pravdu - trojční nauka je slepenec nesourodých informací, která má původ v pohanské filozofii, okořeněné lidmi, kteří ztratili kontinuitu se Starým Zákonem, o výplody jejich vlastního ražení.

Tamar:

--- Citace: Scooolie kdy  9. Listopadu 2008, 00:54:07 ---Tomuto nerozumím. Vy posuzujete, zda je pro vás nějaká víra "přijatelná"? :o To je legrační! Vy si tedy prostě vybíráte, zda se Vám nějaká víra líbí nebo ne, a když nelíbí tak ji zavrhnete  ::)

Pro mě je podstatné, zda považuji výpověď příslušné víry za pravdivou či ne. Samozřejmě se mi čistě osobně ledacos na křesťanství i židovství nelíbí (proč bylo vyhlazeno Jericho? proč museli zemřít všichni prvorození v Egyptě a ne třeba je faraonův syn?) - ale to přece není podstatné, zda se mi to líbí. Považuji biblickou výpověď za pravdivou a B*ha za jediného, komu takové označení přísluší. A proto je to On, kdo stanoví, co je a co není správné. A já tu nejsem od toho, abych si vybíral "b*ha" jaký se mi líbí, ale našel Toho, kdy jím je.

--- Ukončit citaci ---
Já jsem nechtěla diskutovat o tom, která víra je lepší nebo horší, ani o tom , která je pravá a která levá  :D.
Jen cítím potřebu si pojmenovat něco, co cítím už strašně dlouho a pojmenovat jsem to neuměla. Jako dítě vyrostlé defacto v křesťanském prostředí tuhle potřebu mám, protože jsem strašně dlouho nechápala proč se cítím divně. A teď se mi začíná dařit si to pojmenovat a přestávám se cítit divně.

--- Citace: Scooolie kdy  9. Listopadu 2008, 00:35:03 --- Podstatou křesťanství je oběť, obrovská a bolestná oběť - kdy umírající Ježíš cítí nejen fyzickou bolest z probodnutých rukou a nohou, ale i obrovskou bolest za všechny hříchy světa... Jak se všichni rozčilovali na Gibsonovým "Umučením Krista", tak to je naprosto odpovídající. Není to "krvák za každou cenu", ale naopak realita bez pozlátka.

--- Ukončit citaci ---
Jo, já věřím, že to tak je, že to je pravdivé - pro křesťany. A možná, že budu nakonec i schopná vysvětlit, proč já jím nejsem.. Tahle vaše věta mi k tomu hodně pomohla..

Tamar:

--- Citace: eleazar kdy  9. Listopadu 2008, 10:38:16 ---Marcelo, a jak se srovnáte s tím, že smrt velekněze (obecně) má smírčí smysl?

--- Ukončit citaci ---
..já nevím. Prostě nevím..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi