Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (23/41) > >>

eleazar:

--- Citace: Marcela kdy  9. Listopadu 2008, 10:43:51 ---
--- Citace: eleazar kdy  9. Listopadu 2008, 10:38:16 ---Marcelo, a jak se srovnáte s tím, že smrt velekněze (obecně) má smírčí smysl?

--- Ukončit citaci ---
..já nevím. Prostě nevím..

--- Ukončit citaci ---
Jste vnitřně ztotožněna s principem para adyma - tj. že popel z červené jalůvky očistí nečistého, zatímco k jeho přípravě je potřeba čistého pracovníka, který se během procesu znečistí.

Scooolie:

--- Citace: zoom kdy  9. Listopadu 2008, 06:56:03 ---samozřejmě, že si člověk v dospělosti volí náboženství, které je pro něj přijatelné, na tom není nic nenormálního ani scestného.

--- Ukončit citaci ---

Je to normální, ale je to současně zcestné. Jediným měřítkem pro volbu náboženství má být to, zda je pravdivé. Nic víc. Je-li "mým bohem" skutečný B*h, pak je zcela nepodstatné, zda chápu vše co dělá nebo co dovolí. Mám snad odmítnout B*ha, protože připustil šoa? Samozřejmě, že ne. Přestože pro mě je holocaust zcela nepřijatelný, tak je to jen důvod k přemýšlení. Ale rozhodně ne k tomu, abych si vybral "přijatelnějšího boha".

Scooolie:

--- Citace: Marcela kdy  9. Listopadu 2008, 10:41:33 ---
--- Citace: Scooolie kdy  9. Listopadu 2008, 00:35:03 --- Podstatou křesťanství je oběť, obrovská a bolestná oběť - kdy umírající Ježíš cítí nejen fyzickou bolest z probodnutých rukou a nohou, ale i obrovskou bolest za všechny hříchy světa... Jak se všichni rozčilovali na Gibsonovým "Umučením Krista", tak to je naprosto odpovídající. Není to "krvák za každou cenu", ale naopak realita bez pozlátka.

--- Ukončit citaci ---
Jo, já věřím, že to tak je, že to je pravdivé - pro křesťany. A možná, že budu nakonec i schopná vysvětlit, proč já jím nejsem.. Tahle vaše věta mi k tomu hodně pomohla..

--- Ukončit citaci ---

Omyl. Buď křesťanská víra je pravdivá nebo není. Obecně. Neexistuje nic jako pravda pro křesťany nebo pravda pro nekřesťany. Buď to je tak, jak se popisuje v Novém zákoně nebo nebylo. Pravda není otázka osobního přesvědčení, pravda je objektivní stav. A předmětem křesťanské víry je "že tak to bylo." A tato víra opět buď je nebo není pravdivá. Ale neexistuje nic jako "pravdivá pro křesťany."

Tamar:
když říkám, že to je pravda pro křesťany, myslím tím, že si sama myslím, že to pravda není, ale že si jsem zároveň vědomá toho, že mým přesvědčením se víra jiných - tady třeba křesťanů - nijak nezmění.

Scooolie:
Rozumím. Takhle podáno je pro mě samozřejmě třeba Talmud "pravda pro židy"  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi