Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující

<< < (37/41) > >>

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 11. Listopadu 2008, 22:50:24 ---... asi těžko tvrdit, že každý církevní koncil či sněm byl pod vlivem Ducha svatého.
--- Ukončit citaci ---
Koncily samy ne (tam se děly věci!), ale jejich závěry, přijatá dogmata.

--- Citovat ---může snad být Tradice v kontradikci s Ježíšovými slovy?
--- Ukončit citaci ---
To záleží na tom, jak ta která slova chápete.

--- Citovat ---K Církvi dle Mt 16,18 - pravdu má dle mého skromného názoru eleazar. A to naprosto. Pýcha s jakou se některé na světě existující denominace (pravoslavní, katolíci, někteří protestanti - kdysi třeba kalvinisté) označují za tu jedinou pravou církev, je tak děsivá, až je směšná. O tom, kdo je v Církvi rozhoduje B*h a ne nějací lidé. Církev je společenstvím všech, křesťanů, v jehož čele stojí Ježíš. Pokud Ježíš shledá, že křesťanem je evangelík, pak ten je v Církvi. Shledá-li to u katolíka, pak je tam katolík. Shledá-li u pravoslavného, pak pravoslavný. Zda je členem nějaké světské formální organizační složky Církve (tj. církevní denominace) a jaké je naprosto podružné.
--- Ukončit citaci ---
Vaši osobní "theologii církve" respektuji, ale se skutečností nemá nic společného, je mi líto. Bůh rozhoduje o tom, kdo bude nebo nebude spasen, ne o tom, kdo je nebo není v Církvi. Ve Vašem výkladu "být v Církvi" = "být křesťanem" = "být spasen". Jedná se ale o 3 rozdílné věci, z nichž jedna v žádném případě nepodmiňuje druhou.

--- Citovat --- nic ve zlém.
--- Ukončit citaci ---
Samozřejmě, že ne. Já si Vás pro Vaše názory vážím a jsem přesvědčen, že žijete lépe než já (z křesťanského, i pravoslavného hlediska), ale věříte bludům a to je mi líto.

--- Citovat ---Skutečnost je ovšem taková, že my se skutečně opíráme o Písmo, jako dokonalé a bezchybné Slovo B*ží. A Vám to vadí. Proč? Že byste se o Písmo Vodníku neopírali?  ;) :D
--- Ukončit citaci ---
Nevadí, i my se opíráme o Písmo. To se ale opírají i Svědci Jehovovi a podívejte se, jakým věří oni bludům! Bez porozumění Písmu v Duchu svatém, tj. v rámci pravoslavné tradice, je to jako byste se opírali o suchý strom...

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 11. Listopadu 2008, 22:52:04 ---Nicméně zásadní otázkou není, kdo má cestu snazší, ale která je správná, resp. zda mohou vedle sebe obstát jako správné obě  ;)

--- Ukončit citaci ---
S tímhle souhlasím.

eleazar:

--- Citace: Vodník kdy 12. Listopadu 2008, 00:37:54 ---
--- Citace: Scooolie kdy 11. Listopadu 2008, 22:50:24 ---... asi těžko tvrdit, že každý církevní koncil či sněm byl pod vlivem Ducha svatého.
--- Ukončit citaci ---
Koncily samy ne (tam se děly věci!), ale jejich závěry, přijatá dogmata.

--- Ukončit citaci ---
Dokažte to. :P

--- Citace: Vodník kdy 12. Listopadu 2008, 00:37:54 ---"být v Církvi" = "být křesťanem" = "být spasen". Jedná se ale o 3 rozdílné věci, z nichž jedna v žádném případě nepodmiňuje druhou.

--- Ukončit citaci ---
Nerozumím, ztrácím se.

daniel lehotsky:
existuje moja,tvoja,jeho,ich pravda a Pravda.Tak isto pravost cesty by som nechal az na ciel,lebo az tam sa ,,verifikuje".Podstatnejsie bude asi to kracanie vedla seba.Lebo aj strastiplna a dlha tura zo slusnymi spoluturistami prejde lahsie ako len kratka prechadzka s nejakym ...ps.kazda trasa,ci je viac uhladena a ci menej ma svoje stupania,klesania aj pady,neda sa zovseobecnit takymto sposobom.A koncily,ze by ekvivalenty rabinskych rozhodnuti?A co ,,chudaci"karaiti? :)

daniel lehotsky:
je pravdou,ze meno Alexander je jedine cudzie meno synagogalne odobrene na pouzivanie?(na pomenovanie zidovskych deti).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi