Judaismus > Obecná náboženská debata

Mesiáni

<< < (16/47) > >>

Elazar:

--- Citace: petahyah kdy 23. Září 2008, 21:40:28 ---

--- Citovat ---Aha, takže ty věříš tomu, co je napsáno v evangeliu? Hm.
Dobrá odpověď pro petahyah: Mesiánští "židé" věří tomu, co je napsáno v evangeliu a v Novém zákoně všeobecně, tudíž je není možné považovat za židy - chabadníci, i přes všechny výhrady, které vůči nim mám, v nic takového nevěří.

--- Ukončit citaci ---

No já bych řekl, že část jich považuje Evangelia za historické knihy, a to jen hebrejská Evangelia. Mesiánství není jednotná ideologie, ale různé často velice rozdílné směry. Od křesťanů v kipách, přes "chabadníky" věřící místo ve Schneersona v Ježíše, skupiny, které považují Ježíše za očekávaného Mesiáše, skupiny které považují Ježíše spíše za proroka, než za mesiáše (tedy podobný pohled jako muslimové), až po skupiny, které považují Ježíše za svého učitele - rabiho. To znamená, že některé skupiny jsou dokonce méně heretičtí než Chabadníci. Naopak o některých skupinách lze mluvit jako o Nocrim možná po 10 pálinkách. Jsou muslimové zakuklení křesťané, když považují Ježíše za proroka? >:D ;D

--- Ukončit citaci ---

O Ježíšově proroctví/neproroctví a proč je nemožné jej z pohledu judaismu považovat byť jen za proroka už tady debata taky byla. Závěr zní - zkrátka to nejde.

Jinak - ehm - jaká hebrejská evangelia? Myslíte ta řecká přeložená Delitzschem do hebrejštiny?

Elazar:

--- Citace: Scooolie kdy 23. Září 2008, 21:43:42 ---To je zajímavý posun debaty. Protože pravda je, že pokud chápeme mesiánství "volně", pak se nám do něj vejdou nejen křesťanští (a "křesťanští") mesiání, ale mnohem více směrů.

Muslimové, konkrétně šíité, pak nepochybně mesiáni jsou, protože čekají příchod 12. imáma, který je svojí postatou mesiáš (byť samozřejmě muslimského střihu).

--- Ukončit citaci ---

Ší´a má spoustu zajímavých věcí, včetně imáma Mahdího... Do jaké míry je totožný s mesiášem je otázka na bližší rozbor. Imho pokud budeme hledat nějakého "mesiáše" v různých náboženstvích, tak jej nalezneme všude. Můžéme začít u saošjantů v zoroastrismu..  :)

eleazar:
List Judův 9 (kralická verse). Ješto Michal archanděl, když s ďáblem odpor maje, hádal se o tělo Mojžíšovo....

--- Citovat ---Před chvílí jsi psal, že jim věříš, tak jak to je?
--- Ukončit citaci ---
Napsal jsi
--- Citovat ---Toto všechno je z pohledu židovství Avoda zara nebo to různě odporuje halaše, dost věcí se tam dá vztáhnout na případ Navi Šeker, lžiproroka, na kterého se vztahují stejné soudy jako na Avoda zara (Sanhedrin, 1, 4).
--- Ukončit citaci ---

Nenapsal jsi mi kterým veršům z Tóry by měly verše z evangelií a epištol odporovat.

--- Citovat ---Ale takhle to je stejné jako "díky jedné holce, do které jsem se v patnácti zamiloval
--- Ukončit citaci ---
Souhlas.

petahyah:

--- Citovat ---
O Ježíšově proroctví/neproroctví a proč je nemožné jej z pohledu judaismu považovat byť jen za proroka už tady debata taky byla. Závěr zní - zkrátka to nejde.

Jinak - ehm - jaká hebrejská evangelia? Myslíte ta řecká přeložená Delitzschem do hebrejštiny?

--- Ukončit citaci ---

Sice se mi moc nechce být advokátem mesiánů, ale jejich Ježíš přece žádná Evangelia nenapsal, a můžeme těžko ověřit že výroky jemu přisuzované opravdu zastával. Také musíme brát ohled na to, že dnes uznávaná Evangelia vznikla dlouhou dobu po Ježíšově smrti (kromě (myslím) Marka nebyl žádný evangelista současníkem Ježíše), byla různě upravována a velmi se od sebe liší. Je paradoxní že přesnější informace o Ježíšovi můžeme získat spíše z Koránu, než z Evangelií. Muhamad se setkával s křesťany, kteří nebyli tolik ovlivněni pavelskou teologií a tak nám poskytuje logičtější informace. Isa ibn Mirjam – z muslimského pohledu potomek Mirjam sestry Arona a Mojžíše (nejedná se o záměnu z neznalosti  Marie a Mirjam) v linii matky a potomek Davida v linii otce. Podle muslimů Ježíš pouze vyzíval k návratu k pravé víře Israele. To že situace v Erec Jisrael nebyla ideální je nepopiratelné. Volání po návratu k pravé víře není falešné proroctví, za falešná proroctví mohou být považovaná Evangelia (Ježíšem nenapsaná), ale asi těžko výroky Ježíše, které neznáme. Hebrejská Bible nás neinformuje o ukončení proroctví, čistě teoreticky mohl být Ježíš prorok. Neznáme výroky Ježíše, proto není možné o obviňovat, že byl falešný prorok, ze stejného důvodu, ale nemůžeme tvrdit že prorokem byl.

Hebrejská evangelia, mám na mysli Matoušovo hebrejské evangelium.

Znova musím opakovat, že Chabadníci jsou větší heretici než některé skupiny Nocrim.  ;D >:D

fanuel:
Zdravím, všichni proroci před i po modle ježíšově, když činili prosbu ať už za jakýkoli čin tak činili s prosbou a modlitbou, k (B) a když se to (B) libillo tak učinil skutek či zázrak.Takz. syn (B) z pohledu katolíků Ježíš tak nečinil.Jedině až když ho (B) nechal zab. tak projevil snahu o pomoc, Eloe, Eloe, lama zabachtani.Ta to vzpoura proti (B) nemohla jinak skončit,protože nebyl pod (B) ochranou a jako odpůrce skončil jako skončí všichni odpadlíci od (B) pravdy a tou je dvanáctero daných (B) skrze Mojžíše a rozvynutých v dnešních dnech synem člověka, neboli vyvolený samotným (B).
                                                  To jestli tomu někdo věří to co jsem napsal není podstatný, podstatný je ,že (B)
někoho vyvolil a tak se naplňuje proroctví v posledních dnech.
                                                                                     Stanek (Fanuel)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi