Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
Scooolie:
--- Citace: Vader kdy 23. Září 2008, 19:21:14 ---To je mela, to je vrava ;D
Scooolie, nevim, co se ti na Achabove argumentaci nezda. Zkus si to precist jeste jednou. Jinak snad nemusim zbytecne zduraznovat, ze jsi heretik a kazes dokolecka bludy o tom, jak te spase...ehm...spasi jeden popraveny myslitel (ci kazatel, chces-li) ;)
--- Ukončit citaci ---
jj, slovní bitka. Doufám, že jsem nebyl na Achaba příliš ostrý. Nemyslím to zle, jen prostě na řadu věcí koukám dost racionálně a nejsem asi schopen se vcítit do argumentace vedené trošku volněji.
Scooolie:
V debatě o křesťanství a židovství možno pokračovat v novém samostatném tématu Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
petahyah:
--- Citovat ---Aha, takže ty věříš tomu, co je napsáno v evangeliu? Hm.
Dobrá odpověď pro petahyah: Mesiánští "židé" věří tomu, co je napsáno v evangeliu a v Novém zákoně všeobecně, tudíž je není možné považovat za židy - chabadníci, i přes všechny výhrady, které vůči nim mám, v nic takového nevěří.
--- Ukončit citaci ---
No já bych řekl, že část jich považuje Evangelia za historické knihy, a to jen hebrejská Evangelia. Mesiánství není jednotná ideologie, ale různé často velice rozdílné směry. Od křesťanů v kipách, přes "chabadníky" věřící místo ve Schneersona v Ježíše, skupiny, které považují Ježíše za očekávaného Mesiáše, skupiny které považují Ježíše spíše za proroka, než za mesiáše (tedy podobný pohled jako muslimové), až po skupiny, které považují Ježíše za svého učitele - rabiho. To znamená, že některé skupiny jsou dokonce méně heretičtí než Chabadníci. Naopak o některých skupinách lze mluvit jako o Nocrim možná po 10 pálinkách. Jsou muslimové zakuklení křesťané, když považují Ježíše za proroka? >:D ;D
Scooolie:
To je zajímavý posun debaty. Protože pravda je, že pokud chápeme mesiánství "volně", pak se nám do něj vejdou nejen křesťanští (a "křesťanští") mesiání, ale mnohem více směrů.
Muslimové, konkrétně šíité, pak nepochybně mesiáni jsou, protože čekají příchod 12. imáma, který je svojí postatou mesiáš (byť samozřejmě muslimského střihu).
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 23. Září 2008, 21:08:08 ---
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 20:44:34 ---A odkudpak? Z nějaké gnostického pseudografu? Ten má pro mě stejnou autoritu, jako pro karaitu talmud.
--- Ukončit citaci ---
Psal o tom Ješuův bratr Jehuda, který rozhodně nebyl gnostikem, naopak. A já též k tomuto neinklinuji.
--- Ukončit citaci ---
A kde?
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 20:44:34 ---Tím spíš mě zaráží, jak bys tomu mohl rozumět ty ;). Ok - představuju si to podle tvého návodu a pořád mi vychází: Je to pitomost. Nefunguje to. A už vůbec ne v případě, že Ježíš je a není božstvem. Tedy pokud nepřiznáš Ježíšovi božství. Pak s tím nemusím souhlasit, ale dá se to odargumentovat, pokud tomu člověk věří.
--- Ukončit citaci ---
Ježíš není Bohem, ale je Božím Synem.
Jak by jsi si představil Ty, že by Bůh měl mít syna?
--- Ukončit citaci ---
Proč bych tohle dělal ;D Já syna B-žího k ničemu nepotřebuju, mě stačí B-h ;D Jinak jediný syn B-ží v Tanachu, který je zmíněn jménem (byť nepřímo) je Satan, a toho si jako člověka nepředstavuju (i když se říká, že má lidskou tvář, ale to je jen metafora).
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 20:44:34 ---Nebo že syn člověka bude třetího dne vzkříšen (pravověrní křesťané prominou ;)
--- Ukončit citaci ---
(pravověrní křesťané prominou ;) ) - nic jiného jim asi nezbyde, jelikož podobné desinformace se šířily zanedlouho po Ježíšově zmrtvýchvstání.
Dokonce splnil i to, že přišel na návštěvu k svým učedníkům do Galileje, potom když už měl po všem a nemusel dělat nic, přesto Slovo dodržel.
--- Ukončit citaci ---
Já o tom nevím. To je subjektivní pocit. Jako argument to neberu. To můžu o svém dědečkovi tvrdit totéž.
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 20:44:34 ---Jinak falešný prorok se pozná podle toho, že prorokuje proti Tóře - a o tom tu už debata byla. Dostal jsi celý soupis veršů, které je možné chápat jako výroky proti Tóře.
--- Ukončit citaci ---
Nedal jsi mi verše z Tóry, proti kterým by měl prorokovat. Jen některé novozákoní verš, znichž většinu ani neřekl on sám.
--- Ukončit citaci ---
Ale dal.
https://forum.eretz.cz/index.php/topic,106.60.html
Jinak - verše z evangelií pro tebe nejsou autenické? Před chvílí jsi psal, že jim věříš, tak jak to je?
--- Citace: Elazar kdy 23. Září 2008, 20:44:34 ---Bude to možná znít příliš brutálně a cinicky, ale neodpustím si to - no a? Stejně nejsi žid a už vůbec ne, chas ve-šalom, kohen, tak tohle ti může být ukradené.
--- Ukončit citaci ---
Dodržování Tóry, a to i obětně-očistné záležitosti, je součástí Ješuova učení, takže i kdybys mi chtěl upřít podíl mezi bnej Jisroel, tak věz, že nemůžu dátruku do ohně ani zato, že bych dodržoval noachická přikázání. Jsem původně sekulár. K Tóře jsem se navrátil až jako mesián.
Takže díky Ješuovi (minimálně) jeden Žid začal dodržovat šábes, kašrut...
--- Ukončit citaci ---
Kdybys napsal díky B-hu nebo díky sobě samému... Ale takhle to je stejné jako "díky jedné holce, do které jsem se v patnácti zamiloval, se ze mě stal křesťan/žid/muslim/hinduista..." Pokud ovšem nepovažuješ Ježíše za boha - ale pak jsi křesťan :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi