Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
sad:
Vskutku, "pomazanych" nalezame v dejinach Izraele vice; kazdy byl "pomazan" ke konkretnimu ukolu.
Mesias, ktery ma prijit v eschatonu – "jemot ha-Mashiach" ma ucinit Toru jedinym pravne zavaznym dokumentem v Erec Jisra'el; ma vsechny zidy prebyvajici v galutu shromazdit zpet do Erecu; nastolit eru miru a harmonie jakoz i uznani B-zi Jedinosti vsemi lidmi. Ma tez znovu vybudovat Chram. To vse fyzicky (nikoli alegoricky ci metaforicky).
A predevsim musi byt clovekem (a pouze clovekem)... jeho rodokmen bude sahat ke krali Davidovi v otcovske linii.
To je vsechno.
daniel lehotsky:
to je docela dobre,talent?Ale ti traja,co ste vymenovali pochadzaju z Tanachu(a Sidkijas :)?).Ale asi dobre ,museli mat aj talent.K otazke vyrazu,ak je v A a aj B,tak to plati samozrejme aj o B. ;).Podotykam,ze ludia okolo neho verili,ze je mesias.(preco?pozname dobu.).Ale spor nesuvisi s tym,co Jezis vykonal.ale s tym,co nevykonal.Pre cast sa odstal mesiasom,pre cast zostal.A to je rozdiel medzi ,,falosnym"mesiasom(napr.Sabtaj Cvi a jeho prorok,kdepak lonsky snehy jsou),ale pozrite co zostava a zije po Jezisovi.Samozrejme nieje zidovsky pomazany,ale...
chawwa:
--- Citace: sad kdy 18. Prosince 2008, 14:43:27 ---Dobry den, Chawwo,
rada bych podotkla, ze je rozdil mezi Izraelcem a zidem (ostatne i Zidem).
Ano, porusuji smlouvu s Hospodinem, nebot Hospodin rika: nebudes miti jine bohy prede Mnou.
Samozrejme, muzete namitnout, ze Jeshu neni buh, pripadne, ze je to "Syn B-zi", pak ovsem neznate krestanskou nauku a vybirate si pouze, co se Vam zamane.
Vira v prichod Mesiase je tradicni zidovskou virou (prijde i kdyby otalel...jak podotyka Rambam).
Tez kompot zrovna nemusim...
--- Ukončit citaci ---
Dobrý den i vám. To ano, rozdíl je..a můžete napsat, jak to vidíte vy. Pro mně žid vychází z pokolení juda nebo Ti z judska. A zbytek jsou pro mně izraelité. V širším smyslu můžeme chápa všechny za Izrael (judsko a izrael). S tím křesťanstvím si nedělejte hlavu,znám a dost dobře. Mně se zase zdá, že nemůžete příjmout fakt, že někdo bere Ješuu jako člověka(a to některé mes.skupiny mají až dodnes). A Váš argument..nebudeš mít jiné bohy neobstojí. Můžeme potom nazvat židovství jako jedno z náboženství? A co izraelité, co jsou věrni Tóře,ale k židovství se nehlásí? Rambam je bezpochyby jedna z největších postav judaismu,ale nebyl jediný a i samotní učenci se v mnoha věcech nemohli shodnout. A podle toho, co jste napsala, zas s tím kompotem nejste na tom nejhůře :D.
daniel lehotsky:
to Sad,presne tak a to je pravda s ktorou nepohne ani kybel buldozerov. ;)Len neviem ktoru Toru,lebo mi stale vrta v hlave ,ta napisana na jednej doske a rozbita alebo ta druha na dvoch,alebo boli totozne?Neviem.tusim,ale neviem.
sad:
Mila Chawwo,
mezi terminem žid a izraelita neni z halachickeho hlediska rozdil (nicmene mam pocit, ze jste prispevek, na nejz jsem reagovala, upravila – nebylo tam puvodne napsano Izraelec? – pokud se mylim, prijmete, prosim mou omluvu).
Ale k veci: V jedne z debat s mesianem eleazarem, jsem napsala:
"talmudistické matení pojmů"... mesiani jsou v mateni pojmu daleko vetsimi mistry nez nejaci talmudiste, kteri si az do Vaseho "uzasneho odhaleni" mysleli, ze Moshe rabenu dostal Toru Pisemnou a Toru Ustni...
Mesiani se nenazyvaji krestany ci kristovci jen proto, ze se stydi za recky vyraz Christos, a proto jej zpetne prevadeji do hebrejstiny (potazmo do aramejstiny). Mesiansti Zide – krestansti Zide, ci zidovsti krestane. Nazyvejte, prosim, veci a fenomeny skutecnymi jmeny.
Jacipak mesiansti Zide, kdyz vas (a potazmo tedy i Vas) mesias jiz prisel?
Kazdy tradicne orientovany zbozny zid ocekava prichod Mesiase kazdy den (i kdyby otalel...), a prece si slovo Mashiach nemusi vetknout do stitu...
Prispevek cituji jen proto, ze se mi nechce znovu a znovu rozepisovat o tom samem.
Vasi namitku proti argumentaci "nebudes miti jinych bohu prede mnou", nechapu...proc podle Vas zidovstvi neni nabozenstvi (nebo naopak je?)?
Pokud narazite na shomronim, jedna se spise o specificke etnikum vyznavajici specificke nabozenstvi, ktere je zidovstvi velmi blizke (ostatne, jeste ve 2. stoleti o.l. nebyla odluka mezi jehudim a kutim uplna).
Rambama jsem citovala jednak proto, ze je memu srdci mily; jednak proto, ze mi text z 13 clanku automaticky vytanul na mysli (mohla jsem citovat treba Ralbaga; Maharala nebo jineho chachama).
Osobne beru Jeshuu take jako cloveka... ale vim, na co narazite... nicmene by me zajimalo nasledujici: Pokud je nekdo krestan a uznava Jeshuu pouze jako cloveka, jaky smysl ma pro nej Jeshuova smrt jakozto smirci obet (co se tyka nauky, opravdu totiz nic noveho nekazal...)?
Mimochodem, existuje spousta cirkvi, ktere Nazaretskeho neprijimaji jako B-ha (z tech tradicnich napr. nestoriani).
Btw: Jim jenom syrove ovoce a ruzne druhy navzajem nemicham (vlastne se striktne drzim pouze jednoho druhu).
Zustavam s pozdravem
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi