Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
chawwa:
--- Citace: sad kdy 17. Prosince 2008, 19:40:08 ---Mila Chawwo a na jakou uroven byste problematiku Mesiase stavela?
Btw: Zidovske pojeti Mesiase se zcela lisi od pojeti krestanskeho, coz je, myslim, dosti podstatne.
--- Ukončit citaci ---
Určitě bych to nestavěla na úroveň micvot. Příkaz o věření či nevěření v Mesiáše není. A proto obdivuji ty, kteří umí určit, kdo je ten správný izraelec na základě pohledu o Mesiáši. Myslíte, že "Mesiáni" porušují smlouvu s HaŠem? A pokud ano, tak v čem? Se zbytkem souhlasím,pojetí křesťanské a židovské se liší. Ikdyž první mesiánské skupiny neměli žádnou trojici a neuznávali třeba apoštola Pavla. Vycházeli pouze z hebrejského ev. Matouše.
chawwa:
--- Citace: Elazar kdy 17. Prosince 2008, 20:29:16 ---
--- Citace: chawwa kdy 17. Prosince 2008, 16:19:12 ---
--- Citace: Elazar kdy 17. Prosince 2008, 14:24:24 ---
--- Citace: chawwa kdy 16. Prosince 2008, 20:00:58 ---Když si někdo myslí, že byl Ješua Pomazaný, tak ať si to klidně myslí. A když si někdo myslí, že je falešný Pomazaný, tak na to má taky právo.
--- Ukončit citaci ---
Souhlasím, na 100%. A když někdo bude chtít jíst vepřové, ať jej také klidně jí, souhlasíte? Já ano.
--- Ukončit citaci ---
Co se týče vepřového a dalších zapovězených věcí pro Izrael. To je dáno,otázku mesiáše bych nestavěla na stejnou úroveň a už vůbec ne,jestli je dotyčný správný žid. To mi příjde padlé na hlavu. Je v přikázání něco o mesiáši? A pokuď někdo uznává Ješuu za mesiáše,tj.né za Boha, či Spasitele,nijak mu to neubírá na tom,aby dále byl izraelita či žid. Vím, jak se pořád o tom vedou spory a vůbec-slovo-mesiánský je takové obsáhlé slovo. Mohla bych tam zařadit třeba i ty, kteří na příchod mesiáše teprve čekají. A co takoví, co očekávají pouze mesiánskou dobu. Ti už také nejsou židé? ;)
--- Ukončit citaci ---
Ne, v Tóře není, samozřejmě. Co se týče dalšího, srovnáváte jablka a hrušky.
Je rozdíl mezi někým, kdo
1) věří v konečné vykoupení (které je Tórou zaslíbeno) nebo ve vládu pomazaného krále z Davidova rodu (což je zaslíbeno proroky a spisy) a
2) když někdo věří ve falešného mesiáše (ať je jím kdokoli). To je heretik.
Ježíš z pohledu židovství mesiášem není. Z pohledu křesťanství je. To je fakt o kterém nemá cenu polemizovat. Když někdo věří v Ježíše jako v mesiáše, není samozřejmě žid, ale křesťan - zdali arián, ebjonita, katolík, ortodoxní, anglikán nebo tzv. "mesián" - to už je jedno, na tom, že Ježíš je mesiáš (christos) a zvěst o něm, jak jí předkládá Nový zákon, je pravdivá, se shodnete shodnou všichni křesťané.
--- Ukončit citaci ---
Vy nerad kompot? :D Já zase nerada takové tahanice. Ale rozdíl mezi křesťanstvím a mesiánstvím je,ikdyž jsou skupiny, které mají křesťanské dogmata s židovským folklorem(takové teď nemám na mysli). A také nabývám dojmu, že někteří tady berou Mesiáše ještě vážněji než kdejaký mesián hi,hi. A co když žádný takový nepříjde a bude to jen mesiánské období? Možná nejde o osobu,ale Izrael jako národ? Nebo příjde ten falešný mesiáš Ješua? Rodí se hodně otázek a já žasnu, jak někteří v tom mají tak jasno ;).
daniel lehotsky:
to Chawwa kovany jidiskajtnik by asi zvolil termin nie pravy,alebo nie ten ocakavany,alebo inak formulovany vyraz,ale pouzit vyraz falosny?(vas postoj samozrejme je nezvratitelny).ALE.PS.Saul a pripadene David boli tiez falosny?A to uz nehovorim o Kyrovi.ktory je nazvany,,pomazany bozi"(Iz45,1). ;)
sad:
Dobry den, Chawwo,
rada bych podotkla, ze je rozdil mezi Izraelcem a zidem (ostatne i Zidem).
Ano, porusuji smlouvu s Hospodinem, nebot Hospodin rika: nebudes miti jine bohy prede Mnou.
Samozrejme, muzete namitnout, ze Jeshu neni buh, pripadne, ze je to "Syn B-zi", pak ovsem neznate krestanskou nauku a vybirate si pouze, co se Vam zamane.
Vira v prichod Mesiase je tradicni zidovskou virou (prijde i kdyby otalel...jak podotyka Rambam).
Tez kompot zrovna nemusim...
chawwa:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 18. Prosince 2008, 14:03:56 ---to Chawwa kovany jidiskajtnik by asi zvolil termin nie pravy,alebo nie ten ocakavany,alebo inak formulovany vyraz,ale pouzit vyraz falosny?(vas postoj samozrejme je nezvratitelny).ALE.PS.Saul a pripadene David boli tiez falosny?A to uz nehovorim o Kyrovi.ktory je nazvany,,pomazany bozi"(Iz45,1). ;)
--- Ukončit citaci ---
vy mi berete slova z úst..a jsem ráda, že jste to načal-co třeba takový David,Chizkijáš,Kýros? Máte recht,pomazaných bylo spousta..tak proč né Ješua?.a pokuď to rozšíříme víc, mohlo by se brát, že je člověk pomazaný,jako někdo, kdo má na něco třeba talent? A s tím slovem falešným. Reagovala jsem na Elazara, on takové označení použil..to pro vysvětlenou, osobně tohle označení nepoužívám a to kovaná jidiskajtnice nejsem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi