Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Gruzie - srpen 2008

<< < (15/33) > >>

Yan:
myslím že stojí za přečtení: https://www.blisty.cz/2008/8/12/art42034.html

Scooolie:
Když jsme u té debaty o demokracii v Jižní Osetii, tak bych chtěl podotknout, že před odtržením (podle sčítání v roce 1989) tvořili Osetinci 66,2 % obyvatel této oblasti. Gruzíni 29 % a zbytek byly další národy. V rámci bojů uprchlo velké množství Osetů do Severní Osetie, ale zase se většinou vrátili po odtržení. Naopak Gruzíni byli vyhnáni bez výjimky a řada dalších národů také odešla. Takže mluvit o 99 % podpoře znamená dodat "z těch co nebyli vyhnáni".

Ještě mnohem markantnější je to v Abcházii. Tak v roce 1989 žilo 525.061 obyvatel z toho jen 93.267 Abchazů, dále 239.872 Gruzínů, 74.913 Rusů, 76.541 Arménů a 14.664 Řeků.

Po odtržení a etnické čistce ze sčítání v roce 2003 (které si provedli iredentisté sami) vyplývá celkový počet obyvatel 215.972, z toho 94.606 Abchazů, 45.953 Gruzínů, 23.420 Rusů, 44.870 Arménů a 1.486 Řeků (Gruzínská  vláda navíc tvrdí, že jsou to hausnumera a skutečný počet obyvatel je někde mezi 157.000 a 190.000).

Yan:
No, o demokracii tady až tak moc debata neprobíhala...... dokonce mam dojem že toto slovo jsi tady poprvé použil až ty teď. Ono tam v té oblasti je to asi s tou demokrcií trochu problematické. To je každému soudnému člověku jasné (stejně jako s těma výsledkama referend). Ale o to nejde. Z historického hlediska tady jsou jisté a nutno uznat že i logické tlaky na řešení situace do budoucna.
Faktem je, že jistý (vpodstatě klidný) status quo narušila svým útokem Gruzie. No a Rusko zareagovalo. Jak to dopadne je otázka.

Yan:
to Scooolie:

Mimochodem, když už jsi se tady konečně objevil (jasně, je léto doba dovolených), mohl bys mi vysvětlit tu svou oslavu toho útoku Gruzie? Já už jsem tady psal, že chápu že někdo je apriori zaměřen proti Rusku........ ale tak trochu mě překvaipila ta tvoje bojechtivost.

Osobně bych dal přednost poklidnému řešení......

Scooolie:

--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 10:04:39 ---Faktem je, že jistý (vpodstatě klidný) status quo narušila svým útokem Gruzie. No a Rusko zareagovalo. Jak to dopadne je otázka.

--- Ukončit citaci ---

Faktem je, že Gruzie narušila status quo na SVÉM území, zatímco Rusko reagovalo masivním vojenským útokem na CIZÍ území. Kdyby se jednalo o narušení příměří na gruzínsko-ruské hranici gruzínskou stranou, nebylo by o čem debatovat. Tady se ale jedná o to, že Gruzie vojensky jednala na svém území a Rusko zaútočilo.

Mimochodem - blesková ruská reakce ukazuje na to, že Rusové měli podrobné a aktuální zprávy přímo z gruzínského vedení...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi