Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Gruzie - srpen 2008

<< < (16/33) > >>

Scooolie:

--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 10:08:08 ---to Scooolie:

Mimochodem, když už jsi se tady konečně objevil (jasně, je léto doba dovolených), mohl bys mi vysvětlit tu svou oslavu toho útoku Gruzie? Já už jsem tady psal, že chápu že někdo je apriori zaměřen proti Rusku........ ale tak trochu mě překvaipila ta tvoje bojechtivost.

Osobně bych dal přednost poklidnému řešení......

--- Ukončit citaci ---

Já tu jsem pořád. Ale na Fórum chodím, jen když mi zbude čas. Mrkni na titulní stránku na zkratku "sc" pod překlady článků a uvidíš, že se se neflákám  :)

Slavil jsem, že se Gruzie rozhodla zlikvidovat ten nádor na svém státním území, tu iredentistickou provincii. Stejně jsem třeba slavil, když Chorvati zlikvidovali Republiku srbská Krajina... Já nejsem primárně protiruský, ale progruzínský.

Yan:

--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:27:39 ---Faktem je, že Gruzie narušila status quo na SVÉM území, zatímco Rusko reagovalo masivním vojenským útokem na CIZÍ území. Kdyby se jednalo o narušení příměří na gruzínsko-ruské hranici gruzínskou stranou, nebylo by o čem debatovat. Tady se ale jedná o to, že Gruzie vojensky jednala na svém území a Rusko zaútočilo.

Mimochodem - blesková ruská reakce ukazuje na to, že Rusové měli podrobné a aktuální zprávy přímo z gruzínského vedení...

--- Ukončit citaci ---
No, on by asi nikdo jinej než Rusko jihoosetincům nepomohl. USA nebo NATO asi teda určitě.

Pokud jde o tu rychlost reakce, doporučuju k přečtení ten článek na Britských listech.

Yan:

--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:31:35 ---Slavil jsem, že se Gruzie rozhodla zlikvidovat ten nádor na svém státním území, tu iredentistickou provincii. Stejně jsem třeba slavil, když Chorvati zlikvidovali Republiku srbská Krajina... Já nejsem primárně protiruský, ale progruzínský.

--- Ukončit citaci ---
V tomhle případě protiosetinský......
Mimochodem, jaký v téhle souvislosti máš názor na to zrušení Jihoosetinské AO?

Scooolie:

--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 11:40:36 ---
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:27:39 ---Faktem je, že Gruzie narušila status quo na SVÉM území, zatímco Rusko reagovalo masivním vojenským útokem na CIZÍ území. Kdyby se jednalo o narušení příměří na gruzínsko-ruské hranici gruzínskou stranou, nebylo by o čem debatovat. Tady se ale jedná o to, že Gruzie vojensky jednala na svém území a Rusko zaútočilo.

Mimochodem - blesková ruská reakce ukazuje na to, že Rusové měli podrobné a aktuální zprávy přímo z gruzínského vedení...

--- Ukončit citaci ---
No, on by asi nikdo jinej než Rusko jihoosetincům nepomohl. USA nebo NATO asi teda určitě.

Pokud jde o tu rychlost reakce, doporučuju k přečtení ten článek na Britských listech.

--- Ukončit citaci ---

Proč by měl někdo "jihoosetincům" pomáhat? Jednalo se o vnitřní záležitost Gruzie. Čečenům také nepomáhala žádná zahraniční invazní armáda, když se Rusové rozhodli Čečensko obsadit a opět tam nastolit ruskou vládu namísto vlády separatistické.

Blisty nečtu. Dá se to najít někde jinde?

Scooolie:

--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 11:41:46 ---
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:31:35 ---Slavil jsem, že se Gruzie rozhodla zlikvidovat ten nádor na svém státním území, tu iredentistickou provincii. Stejně jsem třeba slavil, když Chorvati zlikvidovali Republiku srbská Krajina... Já nejsem primárně protiruský, ale progruzínský.

--- Ukončit citaci ---
V tomhle případě protiosetinský......
Mimochodem, jaký v téhle souvislosti máš názor na to zrušení Jihoosetinské AO?

--- Ukončit citaci ---

Mám za to, že to nebyl šťastný krok. Nicméně k němu došlo už dávno. V posledním roce nabízela Gruzie Osetii a Abcházii velice vstřícné dohody, podle nichž by byla zachována, resp. poskytnuta velmi široká autonomie, pokud by se vzdaly snahy o nezávislost a uznaly, že jsou součástí Gruzie. Bylo to odmítnuto. Jižní Osetie odmítá jakékoliv gruzínské smírné řešení. Jediné, o co stojí, je připojení k Rusku.

Jižní Osetie a Abcházie jsou také jediní, kdo na tomto konfliktu vydělali. Gruzie utrpěla porážku, musí akceptovat ruskou okupaci obou území a navíc přišla o dosud ovládaný kousek Horní Abcházie. Rusové si strašně poškodili mezinárodní image - není náhodou, že v reakci na invazi Poláci prohlásili, že americké rakety u nich prostě budou (i když předtím Tusk váhal). Jediný, kdo vydělal, jsou JO a A a samozřejmě siloviki v ruském vedení. Ti posílili.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi