Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Misie a židovství?

<< < (17/23) > >>

Elazar:

--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 01:13:03 ---
--- Citace: Elazar kdy  7. Srpna 2008, 01:03:03 ---
--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 00:54:43 ---Nie pan Elazar,ja niesom ziaden rasista ako ste uz nespocetne vela krat podotkol.
Ale takisto niesom zastancom multikulturneho Izraela,3-dnovych konverzii a udelovanii obcianstva vnucatam Zidov a ich nezidovskym rodinam. Potom to tak aj vyzera a po Izraeli pobehuje hailujuca banda vyrastkov,ktora mlati ortodoxnych a v synagogach sa premavaju ludia bez pokryviek hlavy,uznavaju vselijake druhy prace pocas Sabatu.

V reformnch synagogach sa modlia muzi spolu so zenami,nekladu doraz na Hebrejcinu atd...menia si co chcu.

--- Ukončit citaci ---

Ptal jsem se na rozdíl mezi konzervativní a ortodoxní konverzí, ne na to, co dělají lidé v reformních synagogách.
To je mi vcelku jedno, neboť do nich nechodím. Ani jsem nemluvil o nějakém multi-kulti Izraeli.

Posuzovat židovství podle toho, jestli je židem ze "čtvrtiny" nebo "šestnáctiny" či "poloviny" je rasismus a ty jsi rasista. To také nemá s nějakou multi-kulturností Izraele cokoli společného...  ::)

--- Ukončit citaci ---

Veim ze rozdielov medzi ortodoxnou a konzervativnou synagogou je dost.Niesom vsak odbornik a nepoznam kazdy detail. Takisto viem,ze ortodoxni rabini neodporucaju navstevovovat konzervativne synagogy a neuznavaju konzervativne konverzie a TO Vam musi stacit.

Ak to beriete takto (rasizmus),aj zakon o navrate je rasisticky. Ved ako je mozne ze niekto nema pravo na navrat ked predsa dedko jeho dedka bol Zid? Vsak?  :P

--- Ukončit citaci ---

Aha, takže víš, že nic nevíš. Co doporučují ti nebo oni je mi jedno, oni tady na té diskuzi nejsou. Když něco tvrdíš, musíš to dokázat. To, že toho nejsi schopen, svědčí o tom, že toho moc (vlastně skoro nic) nevíš. A TO mi opravdu stačí :D

Zákon o návratu není halacha a nemá technicky nic společného s judaismem, takže mícháš jablka s hruškami. Zákon o návratu vychází z princiipu, že každý, kdo byl nacistickými úřady prohlášen za Žida a byl jako takový perzekvován, by měl mít právo azylu v židovském státě (zvlášť když mu tento azyl nepřizná nikdo jiný, jak se ostatně dělo).

--- Citovat ---Takto,aby som to zhrnul.Hovorim tu o tom,ze pravo na navrat by malo byt prisudene len konvertitom na ortodoxny judaizmus.Co je na tom rasisticke? Ak sa niekto citi byt naozaj Zidom,mal by akceptovat ortodoxnu konverziu
--- Ukončit citaci ---
Hovor si o čem chceš, já chtěl jediný důkaz o tom, že ortodoxní konverze je v něčem lepší, než ty ostatní. Hned jak mi někdo vysvětlí, v čem je její superiorita, budu první mezi těmi, co budou zastávat názor, že pouze ona je ta pravá. Mimochodem, i ortodoxní konverze může trvat šest měsíců... Takové případy jsou docela známé  :D A pokud se dotyčnému rabínovi zaplatí, tak i méně  ;D

--- Citovat ---Aha takze ked Halacha tvrdi ze Zid je ten,co sa narodil Zidovke matke alebo konvertoval, je to rasisticke.
--- Ukončit citaci ---
Ne není. Pleteš do sebe naprosto nesouvisející věci. Halacha nemluví o rase nebo o "židovství ze čtvrtiny, poloviny nebo šestnáctiny" jako ty. Halacha mluví židech a ne-židech. Pokud tyto rozdíly nejsi schopen vstřebat, vrať se do školky a zopakuj si základní vzdělání. Pro začátek: 1+1 = 2. Ne 3 ani 4 ani 11. Jen 2.

ari180:
Zda sa mi,ze to beries prilis osobne. Povazujes sa snad za konzervativneho?  ::)
Takze ako som povedal, ak je konzervativny judaizmus kompromim medzi ortodoxnym a reformnym,rozidely tam su a tvrdia to aj Rabini,tak PRECO to nechcete pochopit???. Budem sa venovat tejto porblematike hlbsie.  ;D

Ja viem ze zakon o navratu nieje halacha a ze nema nic spolocne s judaizmom.Ja som to netvrdil.
Jedine co som tvrdil je,ze zakon o navratu by mal obsahovat len ortodoxne konverze a neakceptovat to,ze niekto mal babicku alebo deda Zidovku-Zida ak nekonvertuju. (tym teraz nemyslim ak to bola babicka z matkinej strany)
Ortodoxne konverzie-Tie ani nahodou netrvaju 6 mesiacov a rad by som videl nejaky dokaz o tom co hovorite.
 ;)  pretoze to ju hlupost.  8)

Elazar:

--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 12:32:03 ---Zda sa mi,ze to beries prilis osobne. Povazujes sa snad za konzervativneho?  ::)
Takze ako som povedal, ak je konzervativny judaizmus kompromim medzi ortodoxnym a reformnym,rozidely tam su a tvrdia to aj Rabini,tak PRECO to nechcete pochopit???. Budem sa venovat tejto porblematike hlbsie.  ;D

--- Ukončit citaci ---
Za co se já považuju může být tobě nakrásně ukradené, hošánku. Jestli si mě hodláš škatulkovat podle tvých rasových či jiných kritérií, tak si to užij, ale mě do toho netahej. ;)
Co tvrdí rabíni... Polovina rabínů na světě tvrdí to, druhá ono, to bys měl pochopit ty. Kteří rabíni to tvrdí? Ariho soukromý guru? Já tyhle věci narozdíl od tebe studoval a narozdíl od tebe nemám informace z druhé nebo čtvrté ruky, ale z první. Pokud porovnám požadavky na gijur, jak jsou stanoveny v halachických kodexech (mimochodem gijur takový, jak jej známe dnes, je hodně pozdní vynález) a pak je porovnám s tím, co dělají ortodoxní a konzervativní, tak tam nenacházím rozpor. Konverze je jedna maková druhá taková. Ohledně některých liberáů jsem rovněž slyšel, že některé věci zanedbávají, ale tam jsem u toho procesu nikdy přítomen nebyl, takže nemůžu sloužit. Možná někdy časem. Byl jsem přítomen pouze u ortodoxní a konzervativní. Netvrdím, že ortodoxní je špatná, naopak, je dobrá. Ale tvrdit, že je jediná dobrá, to je důkaz neznalosti věci.

--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 12:32:03 ---Ja viem ze zakon o navratu nieje halacha a ze nema nic spolocne s judaizmom.Ja som to netvrdil.
Jedine co som tvrdil je,ze zakon o navratu by mal obsahovat len ortodoxne konverze a neakceptovat to,ze niekto mal babicku alebo deda Zidovku-Zida ak nekonvertuju. (tym teraz nemyslim ak to bola babicka z matkinej strany)
Ortodoxne konverzie-Tie ani nahodou netrvaju 6 mesiacov a rad by som videl nejaky dokaz o tom co hovorite.

--- Ukončit citaci ---
Tak si zjisti, jak dlouho třeba trvala ortodoxní konverze ženy syna vrchního pražského rabína  ;D Nebo jak jiný "ortodoxní rabín", t.č. rovněž dlící v ČR, konverze prodával  ;D  ;D
O tom, jaké čachry se dějí v Izraeli nebo USA nemluvě.

ari180:

--- Citace: Elazar kdy  7. Srpna 2008, 12:51:35 ---
--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 12:32:03 ---Zda sa mi,ze to beries prilis osobne. Povazujes sa snad za konzervativneho?  ::)

--- Ukončit citaci ---
Za co se já považuju může být tobě nakrásně ukradené, hošánku. Jestli si mě hodláš škatulkovat podle tvých rasových či jiných kritérií, tak si to užij, ale mě do toho netahej. ;)
Co tvrdí rabíni... Polovina rabínů na světě tvrdí to, druhá ono, to bys měl pochopit ty. Kteří rabíni to tvrdí? Ariho soukromý guru? Já tyhle věci narozdíl od tebe studoval a narozdíl od tebe nemám informace z druhé nebo čtvrté ruky, ale z první. Pokud porovnám požadavky na gijur, jak jsou stanoveny v halachických kodexech (mimochodem gijur takový, jak jej známe dnes, je hodně pozdní vynález) a pak je porovnám s tím, co dělají ortodoxní a konzervativní, tak tam nenacházím rozpor. Konverze je jedna maková druhá taková. Ohledně některých liberáů jsem rovněž slyšel, že některé věci zanedbávají, ale tam jsem u toho procesu nikdy přítomen nebyl, takže nemůžu sloužit. Možná někdy časem. Byl jsem přítomen pouze u ortodoxní a konzervativní. Netvrdím, že ortodoxní je špatná, naopak, je dobrá. Ale tvrdit, že je jediná dobrá, to je důkaz neznalosti věci.

--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 12:32:03 ---Ja viem ze zakon o navratu nieje halacha a ze nema nic spolocne s judaizmom.Ja som to netvrdil.

--- Ukončit citaci ---
Tak si zjisti, jak dlouho třeba trvala ortodoxní konverze ženy syna vrchního pražského rabína  ;D Nebo jak jiný "ortodoxní rabín", t.č. rovněž dlící v ČR, konverze prodával  ;D  ;D

--- Ukončit citaci ---

Presne som vedel ze Vasa odpoved bude typu: Nestaraj sa co som ja.  ;D
Teraz skatulkujes ty mna.Ja NIESOM rasista.Tak si to uvedom.
Pokial ide o studium,dobre ja som to este nestudoval,ale nemam info z druhej ci tretej ruky.Neviem kolko krat to este mam opakovat ale pytas a ktori rabini.VSETCI ORTODOXNI.A ja nemam dovod pochybovat o tom ze sa mylia.
Viem velmi dobre ake su poziadavky na gijur a ze taky ako ho pozname je neskory.To mi nemusite vysvetlovat.

Tvrdit ze ortodoxna je jedina dobra nieje o neznalosti. Ja nepovazujem ortodoxnu za dobru,konzervativnu za trochu menej dobru a reformnu za zlu.Ak by som to robil,uznal by som teda tie ostatne moznosti konvrzie.
Ja neuznavam konzervativnu a reformnu konverziu.Je to jednoducho moj nazor a lali by ste ho respektovat.

Pokial ide o vrchneho prazskeho rabina,predavanie konverzii,oznacil ste to celkom spravne...čachry a ja takymto rabinom neverim.Samozrejme ze poznam rabina,ktory ponukal konverziu za 3000 USD takisto poznam jedneho ktory ponukal za 2000 dolarov ale poznam aj Rabina ktory ju poskytoval zadarmo s tym,ze zaplatit si je potrebne len lekcie a ine nevyhnutnosti.

Elazar:

--- Citace: ari180 kdy  7. Srpna 2008, 13:16:17 ---
--- Citace: Elazar kdy  7. Srpna 2008, 12:51:35 ---

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

Presne som vedel ze Vasa odpoved bude typu: Nestaraj sa co som ja.  ;D
Teraz skatulkujes ty mna.Ja NIESOM rasista.Tak si to uvedom.
Pokial ide o studium,dobre ja som to este nestudoval,ale nemam info z druhej ci tretej ruky.Neviem kolko krat to este mam opakovat ale pytas a ktori rabini.VSETCI ORTODOXNI.A ja nemam dovod pochybovat o tom ze sa mylia.
Viem velmi dobre ake su poziadavky na gijur a ze taky ako ho pozname je neskory.To mi nemusite vysvetlovat.

Tvrdit ze ortodoxna je jedina dobra nieje o neznalosti. Ja nepovazujem ortodoxnu za dobru,konzervativnu za trochu menej dobru a reformnu za zlu.Ak by som to robil,uznal by som teda tie ostatne moznosti konvrzie.
Ja neuznavam konzervativnu a reformnu konverziu.Je to jednoducho moj nazor a lali by ste ho respektovat.

Pokial ide o vrchneho prazskeho rabina,predavanie konverzii,oznacil ste to celkom spravne...čachry a ja takymto rabinom neverim.Samozrejme ze poznam rabina,ktory ponukal konverziu za 3000 USD takisto poznam jedneho ktory ponukal za 2000 dolarov ale poznam aj Rabina ktory ju poskytoval zadarmo s tym,ze zaplatit si je potrebne len lekcie a ine nevyhnutnosti.

--- Ukončit citaci ---

Ari, tvá neuvěřitelná schopnost smíchávat do sebe věci navzájem nesouvisející a naopak je výjimečná, nicméně už poněkud nudná.
Co se týče mého označení tebe za rasistu, nemá to nic společného s tvým názorem na správnost té či oné konverze, ba dokonce to není ani škatulkování, leč jen prostá dedukce z tohoto tvého příspěvku:

--- Citovat ---Pozerate sa na to len z jedneho hladiska.Nechcel som to hovorit,ale absolutne zabudate na narod a na to,ze B-h si nas vyvolil prave ako narod.Nemozete nad tym mavnut ruku len s tym,ze konvertita,ci Zid z 1:16 k nemu rozhodne patria.
--- Ukončit citaci ---
Tohle je rasismus a ty jsi rasista - diskutovat o tom nadále nehodlám - je to fakt, stejně jako je fakt, že se země otáčí.

Zpět k těm konverzím. Takže za 1)

--- Citovat ---VSETCI ORTODOXNI.
--- Ukončit citaci ---
No, to asi ne.  ;D A pravdu mám já. Sám píšeš, že některým se zkrátka věřit nedá, tak vidíš.

A za 2)

--- Citovat ---Ja neuznavam konzervativnu a reformnu konverziu.Je to jednoducho moj nazor a lali by ste ho respektovat.
--- Ukončit citaci ---
Já tvůj názor respektuju (tedy, respektuju, že máš na něj právo, stejně jako respektuju právo hlupáka na to být hloupý). Kdo chce papouškovat něčí názor, por mě za mě, kdo chce kam, pomozme mu tam.
Ale nikdo po mě nemůže chtít, abych s takovým názorem souhlasil (zvlášť ne tehdy, nemáš li pro své tvrzení podklady) a už vůbec po mě nikdo nemůže chtít, abych nechal amhorce jako ty šířit tyto bludy veřejně. Nedělám si iluze o tom, že Ari procitne a řekne si - ha, třeba to může být i jinak  :D, ale vadí mi, když mystifikuje ostatní.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi