Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Misie a židovství?
Vodník:
--- Citace: chaje kdy 3. Srpna 2008, 10:03:20 ---obecně rozdíl mezi křesťanstvím a judaismem spočívá kromě jiného v tom, že průměrný křesťan se snaží lidi okolo sebe "získat pro víru pravou", zatímco Žid rozhodně takovéto pokusy nečiní....naopak konvertovat k židovství je poměrně obtížné a mnozí tento proces ani nedokončí (tím se nesnažím křesťany nijak urazit, naopak, mám několik dobrých přátel-evangelíků....s katolíky je diskuze z pozice Žida poněkud obtížnější)
--- Ukončit citaci ---
Je pravda, že evangelíci mají obecně k judaismu a k židům blíž, ale zase jsou obvykle víc než ostatní posedlí proselytismem. U nich je extra hypertrofované to přesvědčení, že když dotyčného pohana (hinduistu, žida, buddhistu) neobrátí oni, tak Pána Boha tito nešťastníci nezajímají a On je ponechá ďáblu napospas (a je samotné pošle do pekla za to, že ty neznabohy neobrátili)... ::)
zoom:
Musim rict ze s Vodnikem, z meho pohledu, lze souhlasit. Evangelici maji, alespon nekteri ten dojem, ze jsou zidum bliz a proto maji povinnost jim ukazat tu pravou cestu. Jak znamo, zkousel to uz Luther, pozdeji se vsak prave proto, ze ho zide "nepochopili", na ne dost zostra nastval a celkem jim to spocital tak, ze se z toho i Hitler poucil a jeho taktiku vzal za svoji.
chaje:
no Luther se pak změnil v ukázkového antisemitu :-[ moje osobní zkušenost je ale taková, že žádný evangelík (včetně faráře a jeho ženy, se kterou se mimochodem kamarádím) se mě nikdy obrátit nepokusil...možná jsem jen měla štěstí na lidi...
chaje:
ale když o tom tak přemýšlím, tak o víře nikdy nediskutujeme...probíráme hlavně děti :-) větší počet dětí a vůbec preference rodiny je myslím dobré téma pro mezináboženský dialog, hlavně mezi ženami...s křesťany se v tomto ohledu shodnu líp než s běžnými ateisty či agnostiky...
ari180:
noo,pred par dnami som si bol nieco vytlacit v internetovej kaviarni.Ked som odchadzal prave prisli traja
chlapci-mormoni.Prevdepodobne z Utahu. Ked som vstal,asi zbadali moju hviezdicku :) zacali si neco sepkat a pozerat na mna.Ked som okolo prechadzal zmlkli. Tak som sa usmial,prislo mi to zabavne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi