Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Paleni knih je pozustatkem stredoveku
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 26. Května 2008, 23:39:13 ---A já budu trvat natom, že bludy šíří Maimonides, když píše Jemenitům, že není možné, aby bohatý rozdal celý svůj majetek chudým, protože by se tak Ti chudí stali bohatými a tak by to šlo stále dokola; dokavaď toto neuvidím.
Maimonides asi přehlédl, že chudých je nepoměrně víc, než bohatých, a že jejich absorpční schopnost dalece převyšuje majetek bohatých. Navíc v případě rozdávání majetku dochází k jeho dělení na větší počet menších dílů, takže přelévání či kumulace majetku je velmi nepravděpodobná.
--- Ukončit citaci ---
Neber si do h*by (no dobře, do úst)někoho, koho neznáš, a něco, čemu nerozumíš.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 27. Května 2008, 00:33:07 ---Které verše z Tóry popírá?
Například takové Dt 18 vcelku potvrzuje.
--- Ukončit citaci ---
Na tohle jsi už snad dostal odpověď, ne?
----
Já bych tzv. "mesiány" (řecky: "kristovce") za "oříšek" nepovažoval, ale pro Izrael je to větší problém, než křesťanští arabové, ti nikomu svou víru necpou, napak díky svý muslimským brarům mají sami víc problémů, než dost. Mesiáni jsou jako rakovina, co metastázuje uvnitř státu, který v dobré vůli slíbil náboženskou svobodu všem - a tihle ji zkrátka zneužívají.
Ale o jejich budoucnost bych strach neměl. Zaniknou a rozptýlí se mezi národy stejně, jako skupina heretiků před dvěma tisíci lety (Scoolie prominou ;)). Nakonec je tahle šaškovina s tím, že se považují za "židy" přestane bavit a prohlásí se otevřeně za nějakou odnož nějaké církve nebo dopadnou jako chudáci Samaritáni.
Je mi jen líto jjich obětí etiopanů - unikli před smrtí hladem a oni je teď vraždí duchovně. To mi přijde dost smutné.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 26. Května 2008, 23:03:56 ---
--- Citace: Elazar kdy 26. Května 2008, 23:03:18 ---Jen kdyby tak někdo dotyčné misionáře upozornil, že vhodný prostor pro misii je na sever, na východ a na jihovýchod od Izraele.
--- Ukončit citaci ---
Nesouhlasím. Na sever a na jihovýchod jako občané Izraele nemůžou, protože by je
a) zabili bez ohledu na jejich víru
b) po návratu domů zavřeli za návštěvu nepřátelského státu bez povolení
takže zbývá jenom ten východ - Jordánsko
--- Ukončit citaci ---
Já bych jim občanství automaticky odebral. Beztak nemají v Izraeli co dělat (jako turisti ano). A Jordánsko stačí, šup tam :D Uvidíme jak se to králi Abdulláhovi bude líbit.
e.weissova@centrum.cz:
Proč pálit knihy?
Jen proto,že nesouhlasím s obsahem? Problém mesiánu v Izraeli souvisí s knihami?
Scooolie:
Když to zcela úmyslně trochu vyhrotím (předem omluva Elazarovi, gvodrazkovi a dalším ;) ), tak problémy jsou dva:
1) Někteří Židé se bojí toho, že jejich souvěrci nejsou dost pevní ve víře. A proto raději zakročují proti jakékoliv snaze o misii, protože mají strach, že by jiní podlehli. Je to stejný argument, s jakým pálili křesťané ve středověku Talmudy "obsahují lži, rouhání a mohli by někoho svést od pravé víry."
2) Tzv. mesiánští židé jsou podvodníci, kteří odmítají otevřeně deklarovat, že jsou křesťany. Když někdo zazvoní u domu a řekne: "Jsem křesťan a dovolil bych si Vám nabídnout křesťanskou literaturu. Chcete ji?", tak je to fér nabídka a je na každém, jak se zachová. Když zazvoní a začne vést sladké řeči o tom, že přináší literaturu o významném židovském proroku a že sám je Žid, tak je to podfuk...
Argumentace, kterou se to omlouvá je zčásti (i z křesťanského pohledu) nelogická. Logické je to z toho pohledu, že křesťané zastávají názor, že musí o Ježíši svědčit každému a že křest je něco jako lék - a je omluvitelné, když se předloží pacientovi i mírnou lstí, jen když se nakonec uzdraví. Že to Židé vidí přesně naopak je jasné a právě proto musí být informace pravdivé, aby si "pacient" sám mohl svobodně vybrat, zda lék/jed chce.
Druhý argument je nesmyslný, kdy "mesiáni" tvrdí, že jsou židé. Nejsou. Národnostně jistě ano, protože křtem novou národnost nezískají, ale nábožensky ne. Lze být křesťanem židovské národnosti (kardinál Lustinger nebo Pavel Tigrid by mohli vyprávět), ale nelze být současně věřícím židem a křesťanem.
Takže na závěr - chyby dělají obě strany.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi