Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (15/31) > >>

Scooolie:

--- Citace: Vader kdy 28. Srpna 2008, 12:49:43 ---
--- Citace: Scooolie kdy 28. Srpna 2008, 12:46:27 ---Důležité je, zda vůbec T. věděl o tom, že to nejsou transporty do pracovních táborů, ale na smrt.

--- Ukončit citaci ---

Dukazy nejsou (AFAIK), zbyvaji jen dohady. Je lehke nekoho zpetne odsuzovat jen na zaklade domnenek.

--- Ukončit citaci ---

Amen.

Samuel:
Scooolie, vy jste mi ne přesně rozuměl. Takovou spolupráci, jakou popisujete, jsem neměl na mysli. Měl jsem zato, že z kontextu předchozí diskuse je jasné, že jsem mluvil o případné možné spolupráci v tom smyslu, že vhodnými prohlášeními ke svým lidem je mohl Teitelbaum uklidnit a tím zjednodušit celý proces transportů.
Ale jinak opět a znovu. Nejsem v rozporu s Vámi Vadere, Scooolie a i Elazare, že přímých důkazů se prostě nedostává. Ale vemte to tak, že to bychom zpětně mohli hodnotit historické osobnosti velmi omezeně, kdybychom se vždy museli opírat jen o přímé důkazy.
Nedávno jsem četl zajímavou knihu Král David od McKenzieho. Ten se samozřejmě opírá ve své studii hlavně o domněnky a jistá srovnávání z Bible. Přesto si myslím, že takové studie mají cenu a asi by nikoho nenapadlo, na něj křičet, že nemístně kritizuje Davida. A že je na něj místy docela přísný :)

petahyah:
Vy (a eleazar a petahyah) zase mě nějak neumíte dokázat, že se to stalo tak, jak tvrdíte.

Petahyah tady předkládá tvrzení, která si s prominutím může vycucat z prstu kdokoli.
------------
Já myslím, že se můžete zeptat na Slovensku komu posílali výše uvedený dopis.

Šance na záchranu stoupenců Teitelbauma byly vysoké, Rusové už byli blízko a proto se csendőrségům už moc nechtělo spolupracovat z Němcema na formování transportů a nahánění Židů.

Jonatan Cvi Kaplán - Rabbi Joel Teitelbaum, Cionizmus és az ultra ortodox zsidó vallás

Nejsem si jistý ale kniha je nejspíše překladem z Angličtiny.

Tam Kaplan píše, že Teitelbaum považoval Šoa za spravedlivý boží trest. Podle něj to byl trest za sionistickou herezi! Sionismus a Izrael byli podle Teitelbauma dílem Satana. Těmito názory se Teitelbaum nikdy netajil. Je logické, že se mu hodilo, když umírali maďarští Židé, byl to důkaz že jeho zvrhlá ideologie je "pravdivá", stejně tak se chtěl zachránit ( a svých 40 "nejvěrnějších"), aby dokázal že on je ten "spravedlivý".

https://www.jewsagainstzionism.com/rabbi_quotes/vayoelmoshe1.cfm#6Million

Teitelbauma kritizuje i Josi Klein, jeho otec pocházel také ze Satu Mare a také přežil, proto věděl co tvrdil Teitelbaum svým chasidům a viděl, že je posílal jako ovce na porážku, stejně tak věděl co Teitelbaum říkal o sionistech, kteří varovali před transportama.

Proč Teitelbaum utekl do USA zrovna v době kdy Israelský nejvyšší soud řešil kolaboraci Kastnera (zachránil Teitelbauma), proč pozůstalí a přeživší (třeba Malchiel Gruenwald) požadovali proces nejenom s Kastnerem, ale i s Teitelbaumem?

Pro mě je to osobní, proto si to beru osobně!

Scooolie:
Trochu odbočím do teologie, ale chtěl bych se zeptat:

Děje se vše na světě v konečném důsledku z vůle B*ží nebo zde existuje "impotentio Dei", tj. stav, kdy B*h  něčemu nemůže zabránit, i když chce? Tj. je B*h všemohoucí nebo ne?

Scooolie:

--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 13:46:29 ---Proč Teitelbaum utekl do USA zrovna v době kdy Israelský nejvyšší soud řešil kolaboraci Kastnera (zachránil Teitelbauma), proč pozůstalí a přeživší (třeba Malchiel Gruenwald) požadovali proces nejenom s Kastnerem, ale i s Teitelbaumem?

--- Ukončit citaci ---

Zrovna Kastnerem bych asi neoperoval, protože to byl moc pěkný hon na čarodějnice. Sice byl po odsuzujícím rozsudku soudu I. instance následně Nejvyšším soudem uznán nevinným, ale mezitím byl tento člověk - který zachránil 1.600 lidí - za údajné zločiny zavražděn...

--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 13:46:29 ---Já myslím, že se můžete zeptat na Slovensku komu posílali výše uvedený dopis.

--- Ukončit citaci ---
Mě by stačil odkaz na nějaký konkrétní věrohodný zdroj. Zatím jsem nikde nenašel uvedeno, že by T. ten dopis dostal a že by věřil tomu, že to je pravda a přesto lidi nechal jít nevědomky na smrt.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi