Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (16/31) > >>

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 28. Srpna 2008, 15:06:53 ---Děje se vše na světě v konečném důsledku z vůle B*ží nebo zde existuje "impotentio Dei", tj. stav, kdy B*h  něčemu nemůže zabránit, i když chce? Tj. je B*h všemohoucí nebo ne?
--- Ukončit citaci ---
Ano, věčná otázka po vzniku zla... :) Dovolím si neskromně nabídnout obecně metafysickou (tj. ne pravoslavnou, ne křesťanskou, ne židovskou) odpověď.

Scooolie:

--- Citace: Samuel kdy 28. Srpna 2008, 13:01:17 ---Scooolie, vy jste mi ne přesně rozuměl. Takovou spolupráci, jakou popisujete, jsem neměl na mysli. Měl jsem zato, že z kontextu předchozí diskuse je jasné, že jsem mluvil o případné možné spolupráci v tom smyslu, že vhodnými prohlášeními ke svým lidem je mohl Teitelbaum uklidnit a tím zjednodušit celý proces transportů.
Ale jinak opět a znovu. Nejsem v rozporu s Vámi Vadere, Scooolie a i Elazare, že přímých důkazů se prostě nedostává. Ale vemte to tak, že to bychom zpětně mohli hodnotit historické osobnosti velmi omezeně, kdybychom se vždy museli opírat jen o přímé důkazy.
Nedávno jsem četl zajímavou knihu Král David od McKenzieho. Ten se samozřejmě opírá ve své studii hlavně o domněnky a jistá srovnávání z Bible. Přesto si myslím, že takové studie mají cenu a asi by nikoho nenapadlo, na něj křičet, že nemístně kritizuje Davida. A že je na něj místy docela přísný :)

--- Ukončit citaci ---

Aha. Tak to jsem fakt pochopil původně jinak - díky za upřesnění.  :)
Nicméně - když Dr. Emil Hácha pronesl velmi proněmecký a kolaborantský projev k veřejnosti, výměnou za propuštění českých vysokoškoláků z koncentráků, byla nebo nebyla to omluvitelná kolaborace? Nezjednodušil tím ovládání českého národa a jeho využití pro potřeby Říše? Myslím, že jednoznačná odpověď neexistuje.

Já nejsem proti spekulacím a volným úvahám, ale musí tak být jako takové jasně označeny. Tato debata ale začala prohlášením, které bylo velmi jednoznačné a nepřipouštělo pochyb. A proto jsem se ptal, kde jsou hrome ty důkazy - a pořád mi je nikdo nepředložil...

Scooolie:

--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 15:46:10 ---
--- Citace: Scooolie kdy 28. Srpna 2008, 15:06:53 ---Trochu odbočím do teologie, ale chtěl bych se zeptat:

Děje se vše na světě v konečném důsledku z vůle B*ží nebo zde existuje "impotentio Dei", tj. stav, kdy B*h  něčemu nemůže zabránit, i když chce? Tj. je B*h všemohoucí nebo ne?

--- Ukončit citaci ---

Nevím, nejsem Mojžíš a tak jsem neměl možnost s Bohem mluvit. Tyto teoretické filozoficke otazky těm lidem nepomohly.

--- Ukončit citaci ---

Co s tím má společného Mojžíš?
Vy jste nad tím nikdy nepřemýšlel?
Mě to zajímá v souvislosti s tím, jak příkře odsuzujete T. přesvědčení, že holocaust byl trest (za sionismus, popř. za cokoliv jiného). Máte tedy za to, že holocaust se odehrál proti vůli B*ží?

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy 28. Srpna 2008, 15:45:46 ---
--- Citace: Scooolie kdy 28. Srpna 2008, 15:06:53 ---Děje se vše na světě v konečném důsledku z vůle B*ží nebo zde existuje "impotentio Dei", tj. stav, kdy B*h  něčemu nemůže zabránit, i když chce? Tj. je B*h všemohoucí nebo ne?
--- Ukončit citaci ---
Ano, věčná otázka po vzniku zla... :) Dovolím si neskromně nabídnout obecně metafysickou (tj. ne pravoslavnou, ne křesťanskou, ne židovskou) odpověď.

--- Ukončit citaci ---

Jdu si číst. Nicméně podotýkám, že já s odpovědí na tuto otázku problém nemám.

petahyah:

--- Citace: Scooolie kdy 28. Srpna 2008, 15:09:02 ---
--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 13:46:29 ---Proč Teitelbaum utekl do USA zrovna v době kdy Israelský nejvyšší soud řešil kolaboraci Kastnera (zachránil Teitelbauma), proč pozůstalí a přeživší (třeba Malchiel Gruenwald) požadovali proces nejenom s Kastnerem, ale i s Teitelbaumem?

--- Ukončit citaci ---

Zrovna Kastnerem bych asi neoperoval, protože to byl moc pěkný hon na čarodějnice. Sice byl po odsuzujícím rozsudku soudu I. instance následně Nejvyšším soudem uznán nevinným, ale mezitím byl tento člověk - který zachránil 1.600 lidí - za údajné zločiny zavražděn...

---
Já nikde netvrdím že byl Kastner kolaborant, jenom konstatuji že jeho případ řešil soud, stejně tak měl řešit Teitelbauma, ale ten utekl do USA.
--- Ukončit citaci ---

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi