Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (8/31) > >>

petahyah:
A kolik sionistů žilo v oblasti Szatmaru? A kde jsou ty úkryty nebo kde byly? Proč nebyly využity? Myslím, že vaše představa je více romantická, než realistická.

Na organizování převádění není potřeba velké množství lidí. Kvalita je důležitější než kvantita. 8) Ne všichni v oblasti byli poddaní rebeho Teitelbauma, ukrývali se, nebo se jim podařilo utéct. Když se podařilo ukrývat a utéct jedněm proč to nebylo víc lidí? Věřili rebemu, vždyť on řekl že jedou do pracovních táborů a že se jim nic nestane.

petahyah:
Z vašeho jasného vymezení to ovšem vyplývalo.

Já jsem definoval pozici Teitelbauma a sionistů, jiné Cheredim, bundisty, ... jsem do to netahal - (kromě obětí).

petahyah:
Slyšel jste někdy o starém jišuvu? Slyšel jste někdy o perušim Gaona z Vilna? Možná byste se měl v této oblasti přeci jen vzdělat, než začnete tvrdit něco takového. Tohle (Ale Cheredim se do Palestiny nehrnuli a imigrace byla v té době hlavně světskou záležitostí) přece vůbec není pravda.

Slyšel jsem o tom. Kolik jich tam živořilo a žilo z podpory evropských obcí v postavení dhimmi? Vytvořili stát a vybojovali svobodu? Obdělávali půdu, vysoušeli malarické močály, stavěli nádrže, hloubily studny,....ne nechali se živit obcemi v Evropě. To jim jde dobře i v dnešní době. >:(

petahyah:
Kde máte důkazy, že Teitelbaum poslal vědomě na smrt tisíce svých stoupenců i svých oponentů výměnou za záchranu vlastního života, kterýžto handl měl dohodnout s Eichmannem?

Když někdo ví, že tisíce lidí čeka smrt v plynové komoře a neřekne jim to, navíc jim řekne že se jim nic nestane, neznamená to, že je poslal vědomě na smrt? Nenechal si Eichmann za vlak do Swissu pěkne zaplatit? Proč dobrovolně nešel s jeho Chasidama?

petahyah:
kdybychom nebyli na internetové diskuzi, ale řekl byste to takto bez důkazů o komkoli veřejně, tak vás upozorňuju, že na to jsou paragrafy a jedná se o pomluvu, za kterou by vám hrozilo i trestní stíhání.

Já myslím, že by mě Teitelbaum nežalovat, jemu se ani v Izraeli moc nechtělo toto issue otevírat a moc dobře věděl proč  ;D Mě ať si klidně zažaluje kdo chce. Spíš by bylo zajímavé zjišťovat proč Lipa Teitelbaum nikdy pořádně nevysvětlil jak to doopravdy z jeho "záchranou" bylo  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi