Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (30/31) > >>

zoom:
Obávám se, že situaci líčíte trochu děsivě. Mnohdy jsou rodiny s mnoha dětmi opravdu v dost špatných poměrech a zejména v JEruzalémě, ale to je také mnohdy zapříčiněno neochotou anebo neschopností si trochu pomoci sám. Jsou dobročinné organizace (PAAMON např.), které učí lidi hospodařit. NEutrácet za blbost, nežít na dluh, přijmout práci, která pomůže z dluhů vybřednout apod. Ono to není vždy všechno tak jak se to vidí na povrchu. A i talmid chacham, který když má rodinu v nouzi, tak může jít pracovat, někdy je třeba Tóru zavřít, aby mohla být otevřena znovu s větší radostí. A propos - starosta města je charedi, který má velké zkušenosti s cedakou a gmilut chasadim, neumím si představit, že by strpěl, aby se výlučně v charedi (ortodoxních) školách netopilo.

Jicchak:
S tím topením to rabi Lopolianski dostal jako příkaz, takže to skutečně bylo. Z Vašeho příspěvku vidím optimističtější stránku věci. Nicméně onen problém což je podivné alespoň jak jsme se s ním setkal já je právě u pracujících lidí, hlavním viníkem je problém s úvěrem na byt do kterého přišlo nečekané propuštění, nemoc atp. a pak již z toho nelze vybřednout. Naplakat bych se tady mohl dost různými příklady a příběhy, ale jak říkáte zní to děsivě, důležitější je se soustředit jak celou věc řešit a jak pomoci.

eleazar:
Jsem Vám oběma vděčen za exkurs do toho, co si jakožto Středoevropan nemůžu dost dobře představit.

Nedá mi to ale, abych si nerýpnul, že zakládat rodinu, když nemám zajištěno bydlení a obživu, hraniči s čirou nezodpovědností, anžto "ťuťuňuňátka" by neměly být trestáni zato, že jejich rodiče si nabalili větší kříž, než jaký jsouschopni či ochotni unést.

Tak prosím omluvte moje hraběcí rady z (doposavaď) bezpečného goletu a pište dál.

zoom:
Promiňte, ale starosta města je ve městě nejvyšší autorita. Takže o čem mluvíme. Jistě když je situae těžká a lidi žijí tzv. nadoraz a pak do toho příjde nějaký průšvih tak se i spořádaná rodina může dostat do dluhů, ale právě proto jsou různé organizace, které pomáhají. Já sama vím velmi přesně co je to žít s vemi skromně a jde to. Jsem přesvědčená, že každý může žít podle toho na co má. A právě v těch situacích, kdy je to nutné není problém se obrátit o pomoc. Znám dost dobře situaci v Bnej Braku a Rechasim a nevidím důvod, proč by se lidé nemohli srovnat se svojí situací v JEruzalemě. Jinak pokud by mladé páry čekali na založení rodiny až do té doby, než budou mít všechno co odpovídá západoevropským standartům, tak by si mohli možná koupit garsonku v domově důchodců. Lze žít skromně a peníze nejsou vždy klíčem ke štěstí. (samozřejmě, že nejsou na škodu ;D)

petahyah:
Původně jsem myslel, že se zde píše o Romech v nějakém ghettu, až později jsem pochopil že se jedná o ultraortodoxní Izraelce. Ultraortodoxní by měli mít stejná práva, ale i povinnosti jako ostatní občané Izraele. Pozitivní diskriminace je nepřípustná. Charedim se úspěšně množí, ale těch kdo by na ně měl vydělávat, a sponzorovat jejich studium Talmudu ze svých daní nepřibývá. Co budou dělat až jich budě většina? Asi budou čekat na nějakou manu a křepelky, nebo se vystěhují do Borought Parku. ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi