Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael

urputna pravoleva flamewar

<< < (20/26) > >>

Elazar:

--- Citace: Vader kdy 14. Dubna 2008, 20:54:19 ---Ja bych radeji debatoval nad Torou, tam mi nehrozi, ze me oponenti budou chtit kamenovat  :D

--- Ukončit citaci ---

:D :D Tak zrovna tohle dřív opravdu hrozilo  :D :D
Ale také mám raději debaty nad svatými texy než nad politikou... Brrr...

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy 14. Dubna 2008, 20:43:36 ---2 - Já chápu, že pro tebe jako pro ne-žida může být Tora teoretická (už jsme se na tyhle věci taky párkrát dostali), pro nás je ale velmi praktickou záležitostí (kromě těch pasáží o obětech, z pochopitelných důvodů, svět a jeho uspořádání je zkrátka narušeno; a otroctví).

--- Ukončit citaci ---
Nevím proč mě považujete za nežida. Jediné, co zde tvrdím, je že pohled např. Soudců a nás je diametrálně odlišný, protože vláda Davida+Šeloma následovaná obdobím proroků dává trochu jiný rozměr.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy 14. Dubna 2008, 22:05:52 ---
--- Citace: Elazar kdy 14. Dubna 2008, 20:43:36 ---2 - Já chápu, že pro tebe jako pro ne-žida může být Tora teoretická (už jsme se na tyhle věci taky párkrát dostali), pro nás je ale velmi praktickou záležitostí (kromě těch pasáží o obětech, z pochopitelných důvodů, svět a jeho uspořádání je zkrátka narušeno; a otroctví).

--- Ukončit citaci ---
Nevím proč mě považujete za nežida. Jediné, co zde tvrdím, je že pohled např. Soudců a nás je diametrálně odlišný, protože vláda Davida+Šeloma následovaná obdobím proroků dává trochu jiný rozměr.

--- Ukončit citaci ---

Přiznám se, že druhé větě moc nerozumím a netuším přesně, co tím chtěl básník říct. Že Jiftách vykládal Tóru jinak než Hilel? To naše tradice říká už dva tisíce let, vždyť máme ústní Tóru, která je nedílnou součástí Tóry psané a ústní Tóra se vyvíjí... Moje druhá námitka se týkala tvého pojetí teoretičnosti, protože díky ústní tradici jsou i tyto pro tebe "nerealizovatelné" věci pro nás realizovatelné docela dobře. K první větě - to není, že bych tě považoval za nežida. Ty prostě žid nejsi, to není nějaký můj subjektivní pocit, to je objektivní skutečnost. Jo jo, mesiáne, hochu, jsme zase off topic  ;)

eleazar:
Jak chceš realizovat v dnešní době většinu právních ustanovení týkající se a)odvety, b)cizoložství a spol., c)rituálních prohřešeků (modloslužby...)? To by se všichni museli Tórou dokonale řídit, aby nedocházelo k jejímu porušení, protože trestat podle Tóry je z technického hlediska obtížně proveitelné.

Elazar:
1) Je to možná obtížné, nikoli neproveditelné. Pravda je ta, že jsme v naší tradici spousta takových takanot ustanovili sami (např. v případě vzpurného syna), ale samotná micva není zrušena, "pouze" je k jejímu vykonání nutné, aby byly splněny úplně všechny podmínky, které Tóra vypisuje (a těch je opravdu hodně).
2) Pro všechny ostatní případy máme tradici דינא דמלכותא דינא.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi