Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael
urputna pravoleva flamewar
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 10. Dubna 2008, 22:16:23 ---Pardon, Uri Avineri neni naivni tulpas je to vysoce vzdelany clovek, ktery presne vi co rika. Ma take asi ten sebenicielsky komplex jako vetsina lidi jeho nazoroveho ladeni. Nekdo kdo se bratrickoval s Arafatem v dobe, kdy bylo naprosto jasne ze se jedna o vraha Zidu neni tulpas, ale skutecne zradce, nemohu si pomoct. Jinak k tem padesatym letum, ono by to bylo zabavne, kdyby to nestalo zivoty lidi. Kolik osudu to poznamenalo a jak je snad zbytecne komentovat.
--- Ukončit citaci ---
Slánského a spol. (jejichž proces jsem měl na mysli) mi není líto ani v nejmenším. Smutné je, že byli "obžalováni" z něčeho, co nemůže být trestné a co ani nespáchali.
Vzdělanost a naivita ať tím či oním směrem, se nevylučují.
Žádný člověk (ani Avineri) nepáchá v těchto věcech vědomě zlo. On si myslí, že to co dělá, přinese Izraeli mír a klid. Já s tím třeba nesouhlasím a domnívám se, že jeho postup nemá naději na úspěch - ale on si to zkrátka nemyslí a především - nedělá to s intencí zničit Izrael (narozdíl od sudetských Němců). Tím pádem není možné jej objektivně považovat za zrádce (jako např. Bišaru) - anebo ano, prohlašme jej za vnitřního nepřítele a za vlastizrádce - ale totéž dělal v takových případech McCarthy v USA a bolševici u nás.
Jinak to, že si Avineri ze svého peacemakingu udělal solidní byznys a veze se na pseudopopularitě, to je jiná kapitola - ale to dělá každý v podobné situaci.
Scooolie:
S názorem na Slánského a spol. naprosto souhlasím. To, za co byli souzeni a odsouzeni byla justiční vražda. Ale provaz těm lumpům patřil - ovšem za podíl na nastolení komunistické diktatury, ne za ta absurdní obvinění, která jim byla kladena oficiálně za vinu.
Ta úvaha o úmyslu při zradě je správná. Je pravda, že Avneri (ani Mír nyní) nemají v úmyslu zničit Izrael. Nicméně objektivně tomu napomáhají. Ovšem subjektivně nic takového nechtějí.
Srovnání s bolševiky u nás kulhá - ti vědomě podřizovali Československo cizí moci a dělali z něj vazalský stát SSSR. Sice si mysleli, že zničení samostatnosti ČSR je to nejlepší, ale nic to nemění na to, že zcela vědomě samostatnost a nezávislost ničili.
Srovnání s McCarthym příliš nechápu. Byl to čestný člověk, který pouze poukazoval na to, co byla ve skutečnosti pravda - že v USA byla řada lidí ve službách komunistů. Lze mu vyčítat ledacos, ale zradu USA rozhodně ne.
zoom:
No nevim, mam ten dojem, ze Avineri v ramci one tragicke sebenenavisti by nevahal znicit Izrael jen proto, aby bylo ucineno zadost "spravedlnosti" pro araby. Zajimave je, ze temto lidem nevadi ze vetsina muslimu, za jejichz prava bojuji, jsou verici muslimove, kteri se chovaji jako religiozni lide, zatimco verici Zide jsou pro nej nesnesitelni zpatecnici, ktere je treba "prevychovat". To mi vyslovene vadi. Pritom pro muslimy jsou takovi "reformatori" neunosni z ideologickeho hlediska (jsou neverici) a proto je v teto chvili jen cynicky vyuzivaji pro sve cile zniceni Izraele. Nemyslim si, ze by si toho inteligentni clovek jako Avineri nebyl vedom.
Ve veci procesu se Slanskym a spol. se domnivam, ze se jeste dozvime mnohe zajimave informace, ktere postavi vsechno do trochu jineho svetla.
gvodrazka:
;)
Především mne mrazí, s jakou samozřejmostí zde padají obraty jako: „Slánského a spol. (jejichž proces jsem měl na mysli) mi není líto ani v nejmenším. …atd.“, "Ale provaz těm lumpům patřil - ovšem za … atd.“
Především to byli židé a na to by se nemělo zapomínat. Komunisty se stali proto, že podlehli bolševickému mámení, že v komunistické společnosti nebude existovat antisemitismus. A poté, co Soso Džugašvili zaregistroval, že Izrael nebude komunistická, vyhlásil parforsní hon na všechny komunisty židovského původu, jsa přesvědčen, že všichni židé v řadách proletariátu jsou zrádci komunistické ideje.
Ať byli Slánský & spol. jacíkoliv – zemřeli jako zmučení a zmlácení židé, za které by měl někdo někdy pronést kadiš.
......
Nerozumím příliš Avinerimu – ale domnívám se, že je ve vleku kompulsivně - obsesivního dodržování přikázání – nezabiješ – do té míry, že vylučuje i zabití v sebeobraně. A to v osobním i politickém měřítku. Jinak se domnívám, že vždy jsou hodnoceny výsledky činnosti, nikoliv jen úmysly s jakými je vyvíjena. Pokud výsledkem něčí vědomé činnosti je stav odpovídající zradě a dochází ke škodlivému následku pro Erec Jisrael – pak ten, kdo tuto činnost prováděl, defacto prováděl zradu – možná s polehčujícími okolnostmi (snížená příčetnost, senilita apod.) – ale pořád zradu. Konec špatný - všechno špatné...
Když se na mne řítí maniak s bazukou, musím ho eliminovat, jinak bude eliminovat on mne. Avinerimu by (asi dle jeho vnitřního přesvědčení, že jednám podle zákona džungle) postačilo prosebně vztyčit ruce k nebi a útočník by byl eliminován zásahem samotného El.
Možná je Avineriho víra v El. silnější a neochvějnější než moje. Třeba nám ostatním chce říci, že tím, že bereme sami do rukou boj proti nepřátelům Izraele, projevujeme urážlivou nevíru ve velkého El.
Závěrem uvádím, že jsem nebyl, nejsem a nebudu příznicem komunistů či pana profesora Avineriho.
Šabat šalom všem přátelé.
:)
gv
Scooolie:
Mám pocit, že gvodrazka si odporuje ve svém názoru na Slánského a ve zbytku článku. Se Slánským je to přesně tak, jak je uvedeno v druhé polovině jeho příspěvku - musí se na něj pohlížet přes jeho skutky, ne přes to, "jak to myslel".
Slánský byl muž č. 2 KSČ. Krvavý bastard, který pomáhal realizovat komunistický převrat a roztáčet zde politické procesy proti odpůrcům komunistů. Pak ho to také semlelo. Inu dobře. Kdo s čím zachází, tím také schází. Samozřejmě nebyl vinen tím, za co byl odsouzen. Ale byl vinen mnoha jinými zločiny, za které si provaz bohatě zasloužil. Že by Žid a propůjčil se k takovému chování je smutné, ale není to rozhodně polehčující okolnost.
Stejně jako bych nehájil Žida, který by se propůjčil k zavádění nacismu. Zemřel tak, jako nechával zemřít odpůrce komunismu.
Člověk, který se hlásí k hnutí, které jako hlavní prostředek vlády oficiálně hlásá diktaturu proletariátu a boj proti nesouhlasícím nebo "reakčním" třídám, se nemůže vymlouvat, že nevěděl, co dělá nebo k čemu dojde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi