Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

bejt din

<< < (6/9) > >>

Elazar:

--- Citace: Jicchak kdy  9. Srpna 2009, 01:17:32 ---K otázce kterou položil Elazar, zdali neuznává pražské gijury (oni nejsou jen pražské) pouze rabinát nebo stát, pro stát existuje rabinát ten předkládá normy a vše další a to je pro stát závazné, je to jako stát a ministerstvo zdravotnictví a neověřený lék stát s eptá seznamu ministerstva zdravotnictví dokud jej ministerstvo neschválí neschválil jej stát ikdyž nezávislí odbornící v Japonsku lék spolehlivě otestovali. Věřím v moudro rabína že onu část problému ať již jakkoliv vyřeší.

--- Ukončit citaci ---

--- Citace: zoom kdy  9. Srpna 2009, 07:45:29 ---Ve stručnosti, pokud nekdo přijal giur, který stat Izrael neuznava pak automaticky nemúže prijet žít Izraeli jako nový přistěhovalec. Pokud ovšem má právo návratu, může si ten giur zde nějak spravit nebo doplnit nebo prostě bude uznán vzhledem k objektivnim skutečnostem. Pokud takový člověk žije v ČR a chce žít jako zbožný žid a místní rabinát to tak také vidí, pak není problém, problém může nastat, teprve když se jedná  o ženu a její děti třeba budou chtít žít v Izraeli. Pak jim může být řečeno, že nejsou židi, protože giur jejich maminky nebyl uznán. Prostě měl by v tom být pořádek a řád a izr. rabinát sice není Vatikán, ale nějaká centrální autorita v ttěchto otázkách být musí . To koneckonců rozhodli i evropští rabíni. To není lašon ja ra, ale prostě pořádek a systém.

--- Ukončit citaci ---

Díky za vyčerpávající odpovědi, a chápu, co tím chcete říct - nejsem jako někdo, kdo klade otáky jen proto, aby si na ně pak sám odpověděl, ale:
Pokud stát Izrael neuznává nějaký gijur, pak tento člověk nemá právo návratu. To je jasné jako facka. Že si ten gijur může "spravit" je prý docela běžné.
Jenže stát Izrael uznává právo návratu i židům, co mají neortodoxní konverze, které vrchní rabinát samozřejmě neuznává za židy dle halachy, zatímco v jiných komunitách v Izraeli (myslím asi v těch jejich) za židy uznáváni jsou.. A jak bylo zmíněno, eda ha-charedit na vrchní rabinát v tomto nejspíše doslova kašle, takže mi z toho vyplývá, že ani rozhodnutí vrchního rabinátu v Izraeli nejsou brána v samotném Izraeli jako něco 100% závazného, tak proč by to mělo platit v ČR.. To mi nebylo jasné, ale pokud se evropští rabíni rozhodli, že nejvyšší pravomoc ponechají v rukách rabinátu Izraele, tak by měli respektovat jeho podmínky. Jediné, co mi vrté hlavou, je, jak může být zpětně nějaký gijur od ortodoxního rabína zneplatněn.
Slyšel jsem o tom jen málo, nerozumím tomu a přijde mi to spíš jako vyřizování osobních účtů, ale dotýká se to obyčejných lidí, což je smutné.

--- Citace: Vader kdy  9. Srpna 2009, 04:25:36 ---Ovsem i mne bylo receno, ze prazske ortodoxni gijury nejsou v.r. Izraele uznavany a zcela narovinu doporuceno vyznamnym clenem kehily v Praze radeji projit reformni gijur. Nebudu jmenovat, i kdybyste mne tu vespolek mucili  :-X :-X :-X :-X

--- Ukončit citaci ---

Nevěřím, že tohle v Praze někdo řekl ;D

petahyah:

--- Citace: Vader kdy  9. Srpna 2009, 00:54:10 ---
--- Citace: petahyah kdy  7. Srpna 2009, 19:53:20 ---
--- Citace: Vader kdy  7. Srpna 2009, 19:43:13 ---Tady jde AFAIK o neco jineho, o neco v jine rovine. Lec diskusi o leshon ha-ra jsme tu meli, a to obsahlou, toz budu drzet zobak.

--- Ukončit citaci ---
Vyprávějte, přehánějte, prodejte co jste nakoupil  ;D

--- Ukončit citaci ---

:-X :-X :-X

Mlcim jako u zkousky z deskriptivni geometrie. Koneckoncu, chteli po mne - zcela nesmyslne - jen tri rozmery  ;D

--- Ukončit citaci ---

Tak to se vám povedlo  ;D

Jicchak:
Tak zde překvapím já jsem to již nepřímo napsal ale i haede charedys spolupracuje v této oblasti s rabinátem. Co se týče spojení s rabinátem například rabi sidon i rabi Koler tam mají svou složku a jsou tedy rabinátem uznáváni jako rabíni na daném místě v daných funkcích. Co se týče spravení gijuru není to až taková legrace něco co se zařídí často to bývá velmi obtížné a vede přes ulpan gijur jeden dva roky a gijur lechumra včetně obřízky, nyní pouze bodnutí. Co se týče gijurů neortodoxních je to praxe pouze několika posledních let ne až tak jasná a jako protiobrana není v nových občanských průkazech psána národnost jelikož dotyční ikdyž jim je po byrokratické proceduře povoleno do Jisraele přijít nejsou považováni za Židy například se nemohou vzít jako Židé atd., tedy pro stát jsou jako gojové kteří se stali občany, nicméně doufám že i toto přestane v parlamentu se za to bojuje. Jak může být gijur zneplatněn to je jasné někdo musí mít dohled nad tím že je skutečně rabín a má na to kvalifikaci a i silné nervy, já již viděl v této oblasti i na vlastní oči kde co takže opatrnost je důležitá. Já se domnívám že onen bejs dyn o kterém mluvíme vznikl v období jistého vakua a nikdo o problémech nepřemýšlel tedy rabinát snažili se něco zařídit proč o tom nepřemýšleli členové bejs dynu nevím já opravdu specificky tento problém znám pouze z doslechu, nicméně problém se vynořil a neutečeme před ním. Nejde o vyřizování osobních účtů naopak toto nařízení které lidi nyní poškozuje je má chránit aby se nedostali do rukou podvodníka či do jedné řady s podvodníky.
Co se týče návrhu učinit reformní gijur zaprvé za reformní gijur se platí penězy, na ortodoxní je zapotřebí pouze přijmutí přikázání a víra, to ještě není ten problém, reformní konvertita zůstane považován za nežida a bude k němu přistupováno s nedůvěrou aby noví gijur uznávaný získal.

Elazar:

--- Citace: Jicchak kdy  9. Srpna 2009, 11:34:21 ---Co se týče návrhu učinit reformní gijur zaprvé za reformní gijur se platí penězy, na ortodoxní je zapotřebí pouze přijmutí přikázání a víra.

--- Ukončit citaci ---

Ale no tak, to je přece hloupost. Znám několik reformních konvertitů a ti neplatili ani korunu, a naopak jsem slyšel totéž, ale obráceně o ortodoxních, že bylo potřeba zaplatit nemalou částku... Lešon ha-ra z obou stran.

petahyah:
Ono se za reformní konverze platí?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi