Judaismus > Obecná náboženská debata
Tšuva, pokaní, hřešení...
Samuel:
--- Citace: fanuel kdy 20. Září 2008, 13:52:04 ---
--- Citace: Samuel kdy 2. Ledna 2008, 19:34:40 ---Možná Vás fanueli nezajímá, co bylo včera. Možná i proto jste asi "pozapomněl" na svá striktní vyjádření o odchodu z tohoto fóra. Mohu Vás však ubezpečit, že existují lidé, kterým záleží i na tom, co bylo obrazně včera. Jsem jedním z nich.
--- Ukončit citaci ---
Zdravím, co bylo včera tak si jaksi nemůžu pomoc tobě nic nepřinese, ani co bude nemůžeš vědět. Co je podstatný je to vědomí i podvědomí se zabývá jen procesem ve dne a v noci tedy 24. hod. To co je důležítý tak se jmenuje paměť ale ta slouží k něčemu jinému než k životu.Velmi jednoduše řečeno na paměť si nešáhneš, ale na skutečný prožitý den ano.
Stanek (Fanuel)
--- Ukončit citaci ---
Fanueli, pokud pro Vás "včerejšek" nic neznamená a žijete jen "dneškem", jste nešťastný člověk.
Elazar:
--- Citace: chaje kdy 20. Září 2008, 23:33:45 ---Achabe, mám ale pocit, že to pravidlo pro bejt din je jenom teoretické, protože ve skutečnosti NIKDY nebyl žádný rozsudek smrti vyřčen...oprav mě, jestli se mýlím...
např. v Brachot 58a (aramejsky) se říká: ode dne, kdy jsme byli vyhnáni z naší země, nemáme povoleno popravovat
--- Ukončit citaci ---
To není přesné. Existovaly různé názory a rozsudky smrti byly vynášeny. Změna nastala s římskou okupací (odnětí hrdelního práva židům) a také se změnou situace (po dvou povstáních, která přivedla národ na pokraj vyhlazení, nejsou popravy úplně optimálním prostředkem k řešení problémů), kdy se mezi sebou dohadovali rabíni, kolik že může bejt din vynést rozsudků smrti ročně. Existoval názor, že tři, nebo že jenom jeden a také (samozřejmě) že žádný, neboť takový bejt din je zločinný.
achab:
Velice jednoduchá praxe: (tešuvy)
1/O pár minut déle než dosavad přemejšlej o svých cestách
2/ To samé s modlitbou (popř. meditací)
3/ Ono ti už samo přijde na um, co dělat. Co jsou to *maasim tovim, *gmilut a *cedaka :o))
Chatima tova
gvodrazka:
:)
Přátelé, snažme se o tešuva ila´a, a nečiňme jen tak častou tešuva tata´a.
S nelíčenou pokorou prosím všechny, kterým jsem nějak ublížil, nebo kteří se cítí mnou uraženi, aby mi během nadcházejících dnů prominuli moji pošetilost - byla neúmyslná... :'(
Šana tova - chatima tova :-*
gv
achab:
--- Citace: achab kdy 21. Září 2008, 02:45:32 --- :) Trefné. V Tóře to říká šestkrát. Těch šest veršů - zichronot - je i v siduru. Určitě na to jsou nějaké komentáře, proč zrovna tyto události si má člověk pamatovat (vyjití z Egypta, darování Tóry, zlaté tele, Šabat, Mirjam a co nám provedl Amalek).
--- Ukončit citaci ---
No a jak si to vysvětlujete vy ?
[/quote]
Vy mě asi zabijete, ale zdaleka ne všichni. Omlouvám se, že se nevěnujeme deseti sefardským zechirot (zichronot jsou něco maličko jiného), ale ty tu vlastně nikdo nenakousnul a nakonec si je časem prožijeme všichni :o)
Tož prolink : https://www.imeem.com/people/og3g691/music/lt_ODVA3/kopl_try001_zchirotmp3/
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi