Judaismus > Obecná náboženská debata
Pohledy lidí židovského vyznání na katolíky u nás
menagen:
--- Citace: zoom kdy 1. Ledna 2008, 18:12:08 ---Jako na yavolanou k teto diskuzi jsem mluvila s jednim konzervativnim rabine, kterz mi vypravel, že v USA dělají jakési seznamovací semináře pro křesťany o judaismu a říkal, že to má velmi kladný ohlas. Konec konců kulturní centrum Židovského muzea dělá podobné přednášky pro děti a mládež, také velice úspěšně.
--- Ukončit citaci ---
Ovšem obávám se, že ti, co by tyto osvětové akce nejvíc potřebovali, na ně nepřijdou... :(
--- Citace: zoom kdy 1. Ledna 2008, 18:12:08 ---Vždycky je to otázka toho jak se věci podají a největší problém jsou podle mého názoru židé, kteří nic nevědí a proto tzv. mlži a svoji nevědomost všelijak zastírají, místo aby se poradili anebo mrkli do literatury. ???
--- Ukončit citaci ---
S tím nelze než souhlasit. I když ... co dělat v případech, že k dané otázce mlží i literatura a poradci radí podle hesla "Dva židi, tři názory" ???
Scooolie:
Jen vás uklidním, že u křesťanů to často není o nic lepší. Ale protože křesťané to mají v mnoha směrech "volnější", tak na ta různá omezení přijde řeč méně často. Ale když přijde, tak se lze také nadít odpovědí typu "to se tak dělá odjakživa" apod.
petahyah:
Zajímalo by mě názor katolíků, protestantů i mesiánských Židů na Nosrim nebo na Ebionity, tedy směry které se nejvíce blíží náboženství žáků Ježíše. >:D Také by mě zajímalo proč v dnešní době nejsou Nosrim akceptováni jako forma judaismu, zatímco Chabadníci jsou. Podle mě by měli být přijímány oba směry, nebo žádný ;D >:D
Elazar:
Nocrim jsou křesťané. Chabad je jiná věc, řada jeho přívrženců totiž tvrdí, že Schneersohn byl mesiáš syn Josefův, což je sice trochu přes závit, ale základní doktríně judaismu to neodporuje.
Být nocri, mesián, křesťan (to všechno je totéž) už je něco jiného, tam už se to s judaismem neslučuje. Jinak pokud vám chabad nedává spát, doporučuji vám se jim vyhnout, případně přečíst si zajímavou publikaci The Rebbe, The Messiah, and the Scandal of Orthodox Indifference od Davida Bergera, ten na to poukazuje rovněž. Malá recenze https://www.icjs.org/info/rebbe.html
Nutno doplnit, že od rebeho smrti uběhlo 14 let, mesiánské nadšení u většiny chabadniků už poněkud ochladlo....
petahyah:
Nocrim jsou křesťané. ??? Mnoho skupin se označuje za Nocrim, ale většina z nich jsou doopravdy mesiánští Židé nebo nejací judaizující křesťané a to není to samé. Mesiánští Židé si přidali ke konzervativnímu nebo reformovanému judaismu svého Nazaretského. Já měl na mysli Nocrim nebo Ebionity, kteří považují Nazaretského za svého Rabbiho - učitele, člověka, ne za Mesiáše, neuznávají všechna Evangelia, nejsou pro ně slovo boží ale pouze historický text a největší váhu má hebrejsky psaný Matouš, nemají křest, dodržují obřízku, kašrut, Nazaretský podle nich zemřel na kříži. Jejich chápání Nazaretského se podobá islámskému. Zjednodušeně řečeno tvrdí, že je Nazatský učil aby se vrátili k původní nedeformované víře. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi