Judaismus > Obecná náboženská debata
Pohledy lidí židovského vyznání na katolíky u nás
zoom:
Tak panove je to tak, ze kdyz se opravdu chce tak to jde. Ovsem je tu velmi mnoho aspektu, ktere je treba vzit v potaz. Talmud sice jasne vymezuje uroven styku s jinoverci, ale soucasne ponechava prostor pro social relationship. Takze plati to, co jsem rekla, ze kdyz je si clovek jisty svym zidovstvim, tak se cesta najde. Pokud ma v sobe samem pochybnosti mel se snad opravdu prilisnym spolecenskym stykum vyhnout anebo je omezit, pokud to muze prilis ovlivnit napr. male deti. Vztahy soused, spoluzak, kolega, klient se mohou rozvijet zcela bezproblemove. POkud jsem si jisty, byli jsme pozvani jednou s jednim ortodoxnim rabinem ke krestanskemu teologovi - dohoda byla nasledujici, hoste se postaraji o pohosteni a hostitel o prijemne porstredi sveho domu. Takze nekdo prinesl pecivo a jednorazove talire a lzicky a nekdo vino a kava se pila ze skla. No a bylo. Podobne lze resit spolecne pikniky atd. Ovsem predpoklada to od obou stran jistou davku tolerance a inteligence. (no a s netolerantimi blbecky se stejne nikdo nechce kamaradit). No a jinak z vlastni zkusenoti mohu rici, ze u nas na sabes bylo nekolik krestanu (tedy postupem doby) a vsichi to prezili ve zdravi a docela si to pochvalovali a neni proti tomu zadny zakaz. (tedy krome vina a pod.) Takze jde to, jako vse, kdyz se chce.
Scooolie:
Výborně řečeno.
Ta poznámka o nutnosti pevnosti ve vlastní víře je důležitá. Právě z nejistoty často pramení obavy z jakéhokoliv rozhovoru. A naopak, kdo si je svojí vírou jistý, ten nemá obavu z debaty s jinověrcem.
A samozřejmě platí i ta zmínka o nutnosti hledat protějšek s určitou "sociální inteligencí", tedy člověka ochotného respektovat bez dalšího nezbytná omezení, plynoucí z náboženského přesvědčení druhé strany. A když se chce, všechno jde :)
Ono je opravdu velmi důležité znát se s lidmi jiného přesvědčení (nejvíce bludů a pomluv vždy provází neznámé) a dozvídat se o náboženské praxi přímo od těch, kterých se týká, a ne přes prostředníky...
zoom:
Scooolie to presne formuloval. Myslim, ze nebudeme mit problem vyrazit spolecne na piknik :D
Pepino65:
--- Citace: Scooolie kdy 30. Prosince 2007, 13:20:33 ---
Ono je opravdu velmi důležité znát se s lidmi jiného přesvědčení (nejvíce bludů a pomluv vždy provází neznámé) a dozvídat se o náboženské praxi přímo od těch, kterých se týká, a ne přes prostředníky...
--- Ukončit citaci ---
I korektní prostředník nevadí. Jednou mi jeden obchodní partner vyprávěl, že svému nadřízenému, který je arménský žid, popřál šťastné a veselé vánoce, a nesetkal se s kladnou odezvou. ??? Přestože jsem ateista, tak jsem se od srdce zasmál a vysvětlil jsem mu, kde udělal chybu. Jestli se nemýlím, tak vy zhruba v této době máte jiný svátek - Chanuku. Myslím, že od té doby už se nespletl. ;) Jinak s tvým stanoviskem souhlasím.
zoom:
Jako na yavolanou k teto diskuzi jsem mluvila s jednim konzervativnim rabine, kterz mi vypravel, že v USA dělají jakési seznamovací semináře pro křesťany o judaismu a říkal, že to má velmi kladný ohlas. Konec konců kulturní centrum Židovského muzea dělá podobné přednášky pro děti a mládež, také velice úspěšně. Vždycky je to otázka toho jak se věci podají a největší problém jsou podle mého názoru židé, kteří nic nevědí a proto tzv. mlži a svoji nevědomost všelijak zastírají, místo aby se poradili anebo mrkli do literatury. ???
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi