Judaismus > Obecná náboženská debata
Pohledy lidí židovského vyznání na katolíky u nás
zoom:
No ne tak zcela, pri jedne prilezitosti jsem se setkala s jednim velmi inteligentim panem s akademickym titulem, zidem, dustojnikem v zaloze izraelske armady a najednou se z nej vyklubal jews for Jesus. A docela fanaticky zacal palit v tom smyslu, ze Jezisek prisel spasit svet, nas vsechny. Docela jsem zirala.
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 25. Července 2008, 15:46:37 ---Nocrim jsou křesťané. ??? Mnoho skupin se označuje za Nocrim, ale většina z nich jsou doopravdy mesiánští Židé nebo nejací judaizující křesťané a to není to samé. Mesiánští Židé si přidali ke konzervativnímu nebo reformovanému judaismu svého Nazaretského. Já měl na mysli Nocrim nebo Ebionity, kteří považují Nazaretského za svého Rabbiho - učitele, člověka, ne za Mesiáše, neuznávají všechna Evangelia, nejsou pro ně slovo boží ale pouze historický text a největší váhu má hebrejsky psaný Matouš, nemají křest, dodržují obřízku, kašrut, Nazaretský podle nich zemřel na kříži. Jejich chápání Nazaretského se podobá islámskému. Zjednodušeně řečeno tvrdí, že je Nazatský učil aby se vrátili k původní nedeformované víře. ;)
--- Ukončit citaci ---
Nocrim jsou křesťané. Najděte si to slovo třeba ve slovníku. Jinak původní ebjonité nejsou, a pokud máte namysli tyto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ebionite_Jewish_Community
tak se obávám, že se jedná jen o další modní sektu, co se snaží se nějak vymezit a ve výsledku je to stejné "košer prase" (mám li použít nějaké symbolické přirovnání) jako třeba mesiáni.
Problém s těmito sektami je toho rázu, že učení Ježíše a Pavla jak je obsaženo v Novém zákoně (což je také jediný zdroj, ze kterého můžeme vycházet) je v rozporu s názorem judaismu. Kdo uznává Nový zákon nobo třeba jen jeho část jako závaznou knihu, je zkrátka věřící odlišného náboženství, může to být křesťan, může to být i muslim, ale nikdy to nemůže být žid.
petahyah:
Já vím co znaméná, a také vím že tímto slovem jsou chybně označováni tzv. mesiánští Židé, kteří nemají s původními Nocrim co dělat. Nocrim co mám na mysli neuznávají Pavelskou teologii ani tzv. Nový zákon, některá evangelia mají jako historický informační text. Dá se říct, je jejich jediným handicapem je, že považují Nazaretského za svého učitele - rabiho a očekávají jeho příchod. Asi jako někteří Qumranité očekávali příchod Učitele spravedlnosti. Křestané je za křestany nepovažují a tito Nocrim křesťany považují za heretiky. Ať se se snažil jak jsem se snažil nenašel jsem nic co by je mohlo diskvalifikovat ;D
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 25. Července 2008, 16:39:08 ---Já vím co znaméná, a také vím že tímto slovem jsou chybně označováni tzv. mesiánští Židé, kteří nemají s původními Nocrim co dělat. Nocrim co mám na mysli neuznávají Pavelskou teologii ani tzv. Nový zákon, některá evangelia mají jako historický informační text. Dá se říct, je jejich jediným handicapem je, že považují Nazaretského za svého učitele - rabiho a očekávají jeho příchod. Asi jako někteří Qumranité očekávali příchod Učitele spravedlnosti. Křestané je za křestany nepovažují a tito Nocrim křesťany považují za heretiky. Ať se se snažil jak jsem se snažil nenašel jsem nic co by je mohlo diskvalifikovat ;D
--- Ukončit citaci ---
Já považuju Mošeho, Maharala, Rambama, Be´er ha-golu nebo Hagru také za své učitele - a nikdy by mě nenapadlo očekávat jejich příchod. To je idolatrie a hereze. Stejně tak to diskvalifikovalo esejce. A Ježíšovo učení je neslučitelné s judaismem. I bez evangelií.
Karels:
--- Citovat ---Já považuju Mošeho, Maharala, Rambama, Be´er ha-golu nebo Hagru také za své učitele - a nikdy by mě nenapadlo očekávat jejich příchod. To je idolatrie a hereze.
--- Ukončit citaci ---
Já se v tomto nechci příliš hádat, a nemíním někoho přesvědčovat na křesťanství, ale pro mě je směrodatný tento biblický text: „A byla mu dána (Synu člověka) vladařská moc, sláva a království, aby ho uctívali všichni lidé různých národností a jazyků. Jeho vladařská moc je věčná, která nepomine, a jeho království nebude zničeno.“ (Daniel 7:14) Aramejský výraz pro uctívání v tomto textu je פּלח [pelach]. V תנ״ך Tanachu se objevuje 10× a vždy jde o bohoslužbu. Ve všech těchto biblických textech jde o uctívání Boha. Syn člověka podle výše uvedeného biblického textu z knihy Daniele přijímá úctu, která přináleží jedině samotnému Bohu! Pro mě je tím Synem člověka Ježíš.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi