Judaismus > Obecná náboženská debata

Eden a nebe

<< < (4/6) > >>

eleazar:
Yuri,
ohledně postmortálního života máme v Tenachu velmi málo informací. V Tóře samotné se o tom nepíše vůbec, proto někteří (saduceové, karaimové) věří, že nic takového jako olam haba (=příští věčný život) neexistuje. Někteří proroci svědčí o jistém věku blaženosti, ale celé je to dost složité. Ovšem nikde se nemluví o kříšení většího počtu lidí, případně o nějakém soudu po smrti, který by určil tresty pro hříšně lidstvo. (Snad jsem něco nepřehlédl  :))
Celou věc komplikuje i to, že "peklo" a "smrt" se řeknou stejně, takže je problém pochopit, jak je to vlastně myšleno.

btw - ani křesťané nejsou zajednou, co vlastně peklo je a jestli je to věčné trápení či "jenom" smrt a ztráta věčné blaženosti, ovšem bez trápení a vědomí. Vlastně nás to ani nemusí moc zajímat  ;)

off topic - já tu nejsem od toho, abych někoho konvertoval a naopak semi výraz mesiánský žid líbí. Mluví se o ortodoxním, reformním, liberálním .... Judaismu, proč by se nemohlo mluvit i o mesiánském. Takhle to vypadá, jako bysme byli méně židy
eleazar

Scooolie:

--- Citace: eleazar kdy 27. Prosince 2007, 09:07:34 ---off topic - já tu nejsem od toho, abych někoho konvertoval a naopak semi výraz mesiánský žid líbí. Mluví se o ortodoxním, reformním, liberálním .... Judaismu, proč by se nemohlo mluvit i o mesiánském. Takhle to vypadá, jako bysme byli méně židy
eleazar

--- Ukončit citaci ---

Jste "méně" židy. Vy totiž nejste židy vůbec. Pokud někdo j pokřtěn ve jménu Ježíše Krista, už prostě není nábožensky židem. Konvertoval k jinému náboženství. Národnostně samozřejmě může být Židem nadále, přestup k jinému náboženství těžko někoho může automaticky přivést od jedné národnosti k jiné.

myroch:
hehe, no mesiani to maj tezky vsude, pac Zide je nepovazujou za Zidy a krestane za krestany :P je to holt takovej neuznanej mix ;D
kazdopadne Zidum by pomohli kdyby delali to co hlasaj, a to navraceli odpadliky zpet k "Zidovstvi"
b-huzel vetsinou ale delaj vec primo opacnou :-[ jinak mistni diskuse mi pripomina talmud ;D

Scooolie:

--- Citace: myroch kdy 27. Prosince 2007, 10:43:04 ---hehe, no mesiani to maj tezky vsude, pac Zide je nepovazujou za Zidy a krestane za krestany :P je to holt takovej neuznanej mix ;D
kazdopadne Zidum by pomohli kdyby delali to co hlasaj, a to navraceli odpadliky zpet k "Zidovstvi"
b-huzel vetsinou ale delaj vec primo opacnou :-[ jinak mistni diskuse mi pripomina talmud ;D

--- Ukončit citaci ---

Omyl. Proč bych "mesiánského Žida" neměl považovat za křesťana? Přijal křest? Věří ve spásu skrze odpuštění hříchů díky zástupné smrti Ježíše Krista, kterého považuje za Mesiáše a Syna B*žího? Samozřejmě, že ano. Je to tedy křesťan. Jak vyšitý.

Elazar:
Dovolím si poznamenat, že "mesiánský" je původně hebrejský výraz, jehož význam je zcela stejný, jako původně řecké slovo "křesťanský". Mesiánský tedy znamená totéž co křesťanský. A křesťanský žid - to je stejný nesmysl, jako židovský muslim nebo muslimský křesťan.

Navíc křtem přece pro Žida ztratilo smysl bazírování na nějaké národnosti či původu, ne? Alepsoň tak to učí Pavel z Tarsu.

Jinak "mesiány" neuznává za židy ani Stát Izrael (a to je co říct, ten uznává kde koho). Tím méně obyčejní židé.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi