Judaismus > Obecná náboženská debata
Eden a nebe
Elazar:
Cha cha, od saduceů tady byl karaita, ne? ;D
Jinak mesián je totéž co křesťan - a křesťanské pojetí tak nějak všichni známe, ne? To by zmatek nebyl, to by byla vlatně asi nejjednodušší odpověď ;). A při nejhorším tu máme Scooolieho a ten by to vysvětlil ;)
Ale co se týče toho nebe a pekla u židů. Tak Olam ha-ba'a je svým způsobem obdobou nebe, akorát, že bude pro všechny a především v době, kdy už to všem bude jedno.
Obdobou pekla či podsvětí je še'ol - jenže to je tak podivný pojem, který není nijak zvlášť rozebírán. Podle některých tam skutečně spadnou duše hříšných a budou slovy Daniela "očištěni a vyběleni jako se taví stříbro", že.. Jenže podle jiných se tento "velký úklid" odehraje ještě v tomto světě - takže žádný Še'ol, žádný Olam ha-ba'a - všechno se pěkně urovná už v tomto světě. S tímto pojmem Še'ol se někdy identifikuje i Gehinom, jenže Gehinom je skutečné místo, a podle jedné tradice v Eruvin se tam má nacházet jeden ze vstupů do Še'olu. Někde jsem slyšel, že Še'ol je zkrátka ne-existence.
Ale je pravda, že v Talmudu se jako jedním z trestů za nedodržení určité micvy/micvot hrozí ztrátou podílu na budoucím světě (Olam ha-ba'a). A Mišna Sanhedrin 10, 1 zase říká: Celý Izrael má podíl na budoucím světě... :)
Takže Yuri - vyber si.
Scooolie:
Tak, tak, Elazare. Já upřímně řečeno pojem "mesiánec" nebo "mesiánský/měsiášský Žid" mám ze srdce nerad. Žid, který podstoupí křesťanský křest se stává křesťanem. Může se říkat "křesťan židovského původu", "křesťan židovské národnosti", "křesťan ze Židů".. atd. Ale musí zaznít slovo "křesťan". Jinak to považuji za neupřímnost.
Ve vztahu k židům (jako vyznavačům judaismu, proto s malým počátečním písmenem) je to podvod, který má maskovat pro misijní účely, že hovoří s křesťany. Prvním pravidlem jakékoliv misie - a já ji jako křesťan nemohu vůči Židům odsuzovat, protože ji neodsuzuji vůči žádným nekřesťanům - musí být upřímnost. Přivést někoho ke křesťanství podvodem je totéž, jako přivést ho ke křtu fyzickým násilím - a to jak víme je jednoznačným důvodem neplatnosti křtu.
Samozřejmě existuje argumentace pro užívání této lsti - a to ta, že židé mají svými rabíny tak vštípený odpor ke křesťanství, že při vyslovení slova "křesťan" už dále odmítnou čemukoliv naslouchat, aniž by vlastně věděli, co odmítají. To je však třeba respektovat, i když si o takovém přístupu můžeme myslet cokoliv, je to každého právo. Stejně jako mají křesťané právo odmítnout bavit se o jejich náboženství s muslimy, budhisty, taoisty... anebo třeba židy.
Označení "mesiášský Žid" a jeho variace mi však přijde urážlivé i ve vztahu ke křesťanům. Jsem-li křesťan, pak na to mám být hrdý. Nestydět se za to a každému na jeho otázku pravdivě odpovědět.
Yuri:
I have to admit I don't know what you're talking about.
Na začátku jsem si myslel, že je mi to jasné. Židé jako takoví v posmrtný život nevěří, smlouva s Bohem jim zaručuje vynikající život na zemi. Pak se do toho začala motat reinkarnace mesián (to je nějaký výraz z matematiky???), devarim, saduce(ové), karaita, olam haba, olam haze a Bůh ví co ještě.
Je na mě tato terminologie hodně nezvyklá a obtížná na pochopení, židovskou kulturu shledávám velice fascinující, i když jsem prakticky až do nedávna neměl moc šancí se s ní potkat (díky jednomu pánovi s knírkem).
Zatím to vyznívá tak, že neexistuje mezi židy shoda v tom, zda je posmrtný život, ovšem není mi ani jasné, proč neexistuje shoda. O posmrtném životě mluvili pouze nějací proroci, které část židů uznává a část ne?
děkuji všem za trpělivost a odpověď
Elazar:
Žádní proroci. Ti nikdy o posmrtném životě tak jak je chápán dnes nepsali. Prostě tu jsou jistá proroctví, která si můžeš najít v Bibli, a která hovoří velmi optimisticky o bratrství všech lidí, a jiná, která hovoří o tom, že bude nejprve nutné oddělit zrno od plev (ta už tak optimistická nejsou). Problém je ten, že nikdo neví, jak a kdy se to stane, dokud se to nestane. To je celé.
A z toho plyne veškerá nejistota - kdy se má co stát. Je člověk trestán jen zaživa, nebo až po smrti? Kdo ví. Ještě se nikdo nevrátil, aby nám to pověděl. Takže nemůžeme jasně říct "je to tak a tak".
Elazar:
Scooolie: I když to je off topic, tak jsem moc rád, že v tomhle najdeme na 99,9% společnou řeč.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi