Judaismus > Obecná náboženská debata

Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?

<< < (26/28) > >>

Elazar:

--- Citace: Vodník kdy  6. Ledna 2009, 13:59:56 ---
--- Citace: Vader kdy  5. Ledna 2009, 16:49:01 ---OMG ale PROC ? Copak stvoritel vseho, jehoz nejmensimm dilem je nas vesmir, potrebuje oplodnovat panny pomoci holubu nebo ceho to a delat psi kusy ? A od kdy HaShem presel na politiku lidskych obeti ? Proc o tom nedal predem vedet, kdyz v kdejake vete Tenachu vidite NZ prislib. Je snad fandou Hamasu ?? A clovek stat se B-hem ? Jezismarja to je tak strasna hereze, ze jsem si musel odplivnout, koberec nekoberec.
--- Ukončit citaci ---
(Co je to OMG?) Vadere, Vadere!! Zpytujete úradky Boží!! Možná, že to talmudická spiritualita učí v ješivách nebo doporučuje, ale v rámci křesťanství na mnohá "proč" (mj. ta Vaše) není jiná odpověď než "protože to tak chtěl" ("...a viděl Bůh, že to bylo dobré...")

--- Ukončit citaci ---

Talmudická spiritualita, to zní strašně  :D Ne že by tam nějaké duchovno nebylo, ale takhle mi to připomíná něco.. eeee... moc ošklivého  ;)

Vodník:

--- Citace: Elazar kdy  6. Ledna 2009, 18:16:51 ---Talmudická spiritualita, to zní strašně  :D Ne že by tam nějaké duchovno nebylo, ale takhle mi to připomíná něco.. eeee... moc ošklivého  ;)
--- Ukončit citaci ---
Well, klidně to nazvěte jinak, "židovská duchovnost" nebo "religio rabinica", hlavně když víte, co mám na mysli. ;)

Michal Vejvoda:

--- Citace: Elazar kdy  6. Ledna 2009, 18:14:45 ---B-h má mnoho jmen a "B-h" je dle židovské tradice jedním z nich.
Pokud se to píše hebrejsky, tak třeba následovně: א-ל, א-להים, אלקים apod.

--- Ukončit citaci ---
O.k. Takže jestli tomu dobře rozumím, tak v normální mluvené řeči nevyslovujete žádné z nich?
P.S.: První Vámi napsaná hebrejská verze je podle mne úplným psaným vyjádřením jména Elohím. Nevidím je jako ekvivaletní k B-h.

Michal Vejvoda:

--- Citace: Elazar kdy  6. Ledna 2009, 18:14:45 ---
--- Ukončit citaci ---
Jinak si to samozřejmě pište jak chcete, já nerejpu, pouze mne to zajímá.

Elazar:

--- Citace: Vodník kdy  6. Ledna 2009, 18:23:51 ---
--- Citace: Elazar kdy  6. Ledna 2009, 18:16:51 ---Talmudická spiritualita, to zní strašně  :D Ne že by tam nějaké duchovno nebylo, ale takhle mi to připomíná něco.. eeee... moc ošklivého  ;)
--- Ukončit citaci ---
Well, klidně to nazvěte jinak, "židovská duchovnost" nebo "religio rabinica", hlavně když víte, co mám na mysli. ;)

--- Ukončit citaci ---

Mě jde spíš o to, že když studuji Talmud, tak většinou se mi z toho lehce zavaří mozek, občas tam kromě věcí týkající se náboženského práva najdu i nějaké etické ponaučení, ale nějaký vyložený duchovní zážitek mě z něj ještě nenapadl, proto to podivení se nad výrazem "spiritualita". Spíš bych to nazval "východní velmi nearistotelské pojetí logiky". :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi