Judaismus > Obecná náboženská debata
Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?
Tamar:
--- Citace: Michal Vejvoda kdy 6. Ledna 2009, 17:36:09 ---Promiňte , mohl bych se zeptat, proč ve slově Bůh neustále vynecháváte ů a používate takovéto zkratky, které stejně každý (pokud jim porozumí) přečte. Možná tomu nerozumím, ale podle mne se i tetragram normálně psal, pouze se nevyslovoval(nevyslovuje). Pokud použití v diskusi berete jako jeho vyslovení...i tak se to dá vyložit ::). Ale hebrejský ekvivalent slova Bůh - Elohím se normálně vyslovuje, ne?
--- Ukončit citaci ---
tady byla diskuse.. tak aby to nemuseli všichni psát znovu.. :D
https://forum.eretz.cz/index.php/topic,572.0.html
daniel lehotsky:
to Mp Vader),,...snazim se najit a pochopit alespon nazznak kauzality...jednoduche,spomente si na styroch rabinov a pardes.Ad2),,...je samozvanym pomatenym prorokem,," co skusit sa zamysliet(nie prijat),ze originalita vzdy rusi a otriasa ludmi a moze ich budit z driemot dlho zastavanych a casto obnosenych nazorov a za klud spolocnosti musi sa zaplatit aj zivotom(Sokrates).Tieto myslienky boli sice nebezpecne,ale pretoze patrili,,inemu"svetu,nemohli byt znicene aj ked spolocnost dokazala zabit myslitelov.Spomenme na Gamliela.
Michal Vejvoda:
--- Citace: Marcela kdy 6. Ledna 2009, 17:44:41 ---
--- Citace: Michal Vejvoda kdy 6. Ledna 2009, 17:36:09 ---Promiňte , mohl bych se zeptat, proč ve slově Bůh neustále vynecháváte ů a používate takovéto zkratky, které stejně každý (pokud jim porozumí) přečte. Možná tomu nerozumím, ale podle mne se i tetragram normálně psal, pouze se nevyslovoval(nevyslovuje). Pokud použití v diskusi berete jako jeho vyslovení...i tak se to dá vyložit ::). Ale hebrejský ekvivalent slova Bůh - Elohím se normálně vyslovuje, ne?
--- Ukončit citaci ---
--- Ukončit citaci ---
Děkuji za informaci, ale stejně tomu nerozumím. Bůh podle mě není jméno, ale i kdyby ano tak hebrejština samohlásky nemá, tak by mne zajímalo co tam vynecháte, když to budete psát hebrejsky ::)
Elazar:
--- Citace: Vodník kdy 6. Ledna 2009, 14:04:43 ---
--- Citace: sad kdy 6. Ledna 2009, 09:40:33 ---Mily Vodniku,
pro observantniho zida je cely TaNaCh stezejni a aktualni.
--- Ukončit citaci ---
Já se nevyznám v židovství natolik, abych s Vámi o tom mohl diskutovat. Ale jestli k tomu, co my nazýváme Starý zákon, vám přibylo ještě objemné těleso talmudu, tak to asi zbytečné nebylo. Ostatně nemyslím, že by dnes i ty nejurputnější charedim z Mea Šarimu kamenovali někoho, kdo v sobotu sbírá dříví. ;)
--- Ukončit citaci ---
Abyste se nedivil ;D
Elazar:
--- Citace: Michal Vejvoda kdy 6. Ledna 2009, 18:02:04 ---
--- Citace: Marcela kdy 6. Ledna 2009, 17:44:41 ---
--- Ukončit citaci ---
--- Ukončit citaci ---
Děkuji za informaci, ale stejně tomu nerozumím. Bůh podle mě není jméno, ale i kdyby ano tak hebrejština samohlásky nemá, tak by mne zajímalo co tam vynecháte, když to budete psát hebrejsky ::)
--- Ukončit citaci ---
B-h má mnoho jmen a "B-h" je dle židovské tradice jedním z nich.
Pokud se to píše hebrejsky, tak třeba následovně: א-ל, א-להים, אלקים apod.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi