Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael
Mandátní Palestina a vznik a hranice Izraele
talarich:
Nu, co se týče samotné explicitní zmínky o západní Galileji, tak ta, opravte mě, pokud se mýlím, patřila v roce 1947 Sýrii. Ano, de iure byla původně součástí Mandátní smlouvy pro Palestinu, ale Británie a Francie provedly odprodej a výměnu části území. Takže možná měl BG na mysli tu část, která de iure původně patřila Izraeli podle Mandátní smlouvy, ale fakticky byla v roce 1948 při vyhlášení státu Izrael Syrská. Nebo se pletu?
Jeitteles:
Ano, otázka hranic byla při domlouvání textu deklarace pochopitelně probírána. Z dostupných zdrojů můžeme říci, že byly hlavní dva proudy v této diskuzi - jeden proud chtěl vymezit hranice přímo v deklaraci, a to takové, které by byly dle rezoluce 181, druhý proud (prosazovaný BG) hranice vymezit záměrně nechtěl, jelikož bylo počítáno s válkou, na které se mohlo, co se území týče, nad rámec rezoluce 181 vydělat/rozšířit. Tedy proč se hned od začátku územně omezovat, zvláště, když Arabové by stejně neuznali žádné hranice židovského státu. BG byl liška a stratég.
Jenže, jak jste sám dobře napsal, po válce nedošlo k uzavírání mírů a tedy i vyřešení hranic, ale pouze příměří a stanovování linií příměří. S tím BG v roce 1948 nepočítal. Tím je problém hranic dán až do dnes. Izrael s každou další válkou nové území anektoval. Stejně tak anektoval i východní Jeruzalém po Šestidenní válce. (Některé neanektoval, třeba Judsko a Samaří.)
Tedy, sečteno podtrženo, dle mého názoru, kdyby chtěl BG vyhlašovat Izrael v hranicích dle Mandátní smlouvy, myslím by ta debata vypadala jinak a jeho reakce jinak. Prostě by jasně zmínil, že hranice jsou přece závazně vymezeny Mandátní smlouvou. To však nezmínil vůbec, v debatě nic takového nebylo a proto si myslím, že Izrael byl vyhlášen na víceméně nejasných hranicích, nevysloveně (a tedy nezávazně) v hranicích rezoluce 181, ale především se počítalo s vymezením hranic podle stavu po válce. Jelikož ale po válce k jasnému vymezení a uzavření této otázky nedošlo a nedošlo k němu ani při dalších válkách, je problematika hranic stále nevyřešena. Víceméně stále ale pokračuje počáteční strategie BG - rozšíření území díky konfliktům, kvůli bezpečnosti, atd. Každopádně od roku 1948 Izrael oficiálně neprohlašoval, že jeho území a jeho hranice jsou dle Mandátní smlouvy.
talarich:
Kdyby na to neměl právo, tak by BG v roce 1948 vůbec neuvažoval o státu větším než jen podle rezoluce 181. Navíc Mandátní smlouva je zmíněná i v deklaraci. Takže BG měl na mysli právo na hranice podle Mandátní smlouvy.
Každopádně není žádný jiný stát světa, který by měl právo na Judsko a Samaří větší než Izrael. A to včetně arabů, mylně nazývaných palestinci. Takže kdokoliv by chtěl zde mít svůj stát, musí se dohodnout s Izraelem. Jakékoliv arabské jednostranné kroky a jakékoliv podporování jednostranných kroků arabů je mír ohrožující.
Arabský stát v Judsku a Samaří nevznikne, pokud s tím Izrael nebude souhlasit. Mluvit o arabském státě za současné situace je tedy likvidační pro Izrael. Nechť se arabové vyvynou natolik, že prokáží svoji lidskost. Pak se můžeme bavit, co bude následovat.
Jeitteles:
BG uvažoval o státu větším, než podle rezoluce 181, ve smyslu získání tohoto území v obranné válce, kterou na 100% očekával. Tedy počítal se zvětšením v budoucnu, nikoliv, že by ho vyhlašoval již zvětšený. Že nezmínili hranice dle rezoluce 181 v Deklaraci mělo mít prostě ten efekt, že se nemusel po válce za nezávislost vracet do těch zcela omezených hranic dle OSN. Jistě již tehdy věděl, že rezoluce VS má doporučující charakter a šlo mu tedy pouze o to, že hranice pro Izrael výhodnější a větší určí až výsledek války. Nikde nevidím, že by předem označoval celou Palestinu za území Izraele a podle toho se choval.
Souhlasím s Vámi, že Izrael má jistý nárok na Judsko a Samaří, ovšem stále mám problém souhlasit s tím, že Izrael byl vyhlášen na celém území Palestiny (ta vyjádření BG tomu dle mého nenapovídají) a že dnes je Judsko a Samaří de iure izraelské území. Podle mě je to území nikoho (žádného uznaného státu), které fakticky ovládá Izrael a kde se nachází v jistých částech palestinská autonomie.
talarich:
Jak jsem už psal výše, mluvil jsem o tomhle tématu s Profesorem Eugenem Kontorovichem a on mi dal na review jeden z jeho nových článků, který by měl brzy vyjít veřejně, ve kterém se právě tímto tématem zaobírá. Nejen uváděním velice zajímavých dobových materiálů, ale hlavně pohled právníka, který je někdy jiný než naše normální lidské pochopení. Zatím informace z toho článku nejsou šiřitelné veřejně, protože ten článek ještě nevyšel, ale myslím, že je stojí za to si ho přečíst, až to bude možné.
Mimochodem, Eugene má na youtube záznam jedné jeho přednášky na téma, co by se stalo, kdyby Izrael prohlásil Judsko a Samaří za svoje území a všem lidem, tam právě žijícím, dal plné izraelské občanství se všemi právy, ale i povinnostmi. Je to velice podnětný rozbor a pohled z druhé strany. Pro mě velice inspirující. Je to člověk, jehož názoru si velice vážím. Je to odborník, co se tématikou Blízkého Východu z pohledu mezinárodního práva intenzivně zabývá. Před pár lety provedl alliyu a nyní žije šťastně a spokojeně konečně doma.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi