Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Liga proti antisemitismu
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 15. Února 2009, 13:15:13 ---
--- Citace: Scooolie kdy 15. Února 2009, 09:22:27 ---Protože když se podíváme, kdo z občanů USA je proti americkým vojenským zásahům ve světě, tak je to tupá levice (ne celá levice, ale jen ta tupá, třeba Hillary Clinton proti nebyla a není) a klasičtí konzervativci. Levicový je tento postoj převážně proto, že za ním vězí ideologie hippie-feťáků, kteří věří, že když oni se sjedou, tak celý svět bude krásný...
Hloupý je tento postoj proto, že pokud USA rezignují na vojenské zásahy po světě, tak vytvoří mocenské vakuum, které rychle zaplní někdo jiný, kdo k vojenským zásahům odpor nemá. A to bude ta horší varianta.
Třeba osvobození Iráku byla skvělá věc. Horší bylo zvládnutí situace po válce, jenže ani tam nelze dávat veškerou vinu USA, které jen odstranily bič diktatury a navenek se dostaly tradiční letité problémy (jako po pádu diktatur v SSSR, Jugoslávii, apod.). Drtivá většina mrtvých v Iráku jsou tamní občané zabití tamními občany.
--- Ukončit citaci ---
Nebudu s Vámi diskutovat o invasi do Iráku - možnost dohody je stejně vyloučená jako v případě Jugoslávie. Vaši doměnku, že opačný názor než Vy zastává pouze tupec, považuji za mírně řečeno smělou (to ale opravdu velmi mírně řečeno!) Musím říct, že mě šokuje Vaše válkychtivost a podpora aggressivnímu imperialismu, kterou považuju za neslučitelnou nejen s křesťanstvím, ale s jakoukoli skutečně duchovní cestou. Nechápu to Vaše "následování Krista". Vraždění ve jménu Páně - to je něco, co může vyznávat duchovně chorá nebo mrtvá bytost - americký evangelikál nebo muslimský sebevražedný atentátník.
Vaše nálepkování a generalisování ohledně hippies je pak docela směšné a na úrovni amerického nebo ještě spíše českého rednecka. Myslím, že jsem jich jak v Evropě tak v USA poznal víc než Vy, měl jsem své důvody pro to se s nimi družit i pro to se s nimi přestat družit. Takovou hloupost, jako jste napsal, jsem ovšem nikdy neslyšel od nikoho! Rovněž si nemyslím, že lze automaticky klást rovnítko mezi hippies a levici.
Já jsem se v Písmu dočetl, že Pán chodil mezi celníky a prostitutky, zatímco fariseům a zákoníkům dával co proto. Mám svou představu o tom, jak by se postavil k hippies a jak k lidem jako Rumsfeld, Cheney, Hagee nebo Robertson...
--- Ukončit citaci ---
Nikoliv vraždění ve jménu Páně - to snad dělali četnici v Bosně, když s požehnáním popů a kříži na krku masakrovali muslimy, ale USA nikdy nevedly žádné "křižácké války." Válka proti Zlu je morálně ospravedlnitelná láskou k bližnímu, které je nutné vysvobodit z područí tyrana. Tak byla ospravedlnitelná WWII, stejně jako Studená válka proti SSSR a dalším zločinným komunistickým režimům. Stejně tak byla morálně zcela správná válka za svržení zločinného režimu diktátora Sadáma Husajna - člověka, který masakroval občany své země jedovatým plynem, který rozpoutal 8 let trvající válku s Íránem, v níž zahynul milion lidí.
Samozřejmě takový názor není slučitelný s pasivními služebníky neužitečnými, kteří sedí ve vlastní ulitě, meditují někde v klášteře a svět okolo nechávají v rukách Zlého bez jakékoliv snahy pomoci svým trpícím bližním.
Pokud máte za to, že hippies nejsou paušálně proti jakékoliv válce a že mají pravicové názory, pak jste mě pobavil, ale přít se o to nebudu - byla by to zbytečná odbočka od tématu.
Pán chodil k těm, kdo se upřímně káli, litovali a odmítal ty, kdo byli sami na sebe pyšní. Právě hippies a podobní jsou naplněni přesvědčením, že Bůh v křestansko-židovském pojetí neexistuje, že "Bůh jsi ty" nebo že fetováním se člověk může přiblížit Bohu. Jistě existuje pár výjimek (jako z každého pravidla), ale obecně to nejsou lidé, které by bylo možné nalézt vzadu v chrámu, jak se tiše modlí k Bohu (ke skutečnému Bohu, ne nějakému feťáckému blouznění o Vodnáři, apod.) a litují svých hříchů. Rumsfelda, Cheneyho, Hageeho nebo Robertsona si soudit netroufám - opravdu nemám informace, které by zpochybňovali jejich víru a její ryzost, ani nevím nic o tom, že by pohrdali hříšníky.
eleazar:
Škoda, že tu není s námi někdejší velekněz Pinkas. Docela by mě zajímalo, jak by se díval na oprávněnost výše jmenovaných válek. :-[
Scooolie:
Myslíte, že by prohlásil, že WWII byla lumpárna, že? Věřte, že velekněží byli lidé většinou velmi rozumní a pragmatičtí. Ne salonní filosofové.
zoom:
Kdyby ryby. Musime vychazet z toho co je a ne z toho co bychom radi, aby jako bylo. :-\
eleazar:
Otázka válek je z náboženského hlediska ošemetná. A právě Pinkas je pro mě ztělesněním principu, že věci profánní je nutno řešit užitečně (Pseudoflavius).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi