Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Liga proti antisemitismu

<< < (6/27) > >>

Vodník:
Ad BaF400: jednak s Vámi nesouhlasím, druhak si doplňte/opravte informace!

- absence pogromů není důkazem ničeho, ale jejich existence by mohla evt. o antisemitismu něco vypovídat.

- Anežka Hrůzová byla zavražděna už za císaře pána r.1899, Hilsner byl odsouzen (byl podezřelý ještě z jedné vraždy) k smrti, trest mu byl r.1901 změněn na doživotí a r.1918 byl císařem Karlem I. několik měsíců před vznikem I. republiky omilostněn. Proces vypovídá leda o antisemitismu Karla Baxy a běžném postoji prostých venkovských obyvatel, kteří v cizincích vidí zlo (připomněl bych Vieweghovy Názory na vraždu). Vzhledem k tomu, jak na tom v té době byli Židé ve Vídni, vycházejí z toho Češi výborně. Za I. republiky Židé bez překážek excelovali ve všech oblastech, postoje Demla nebo Březiny jsou v té době zcela ojedinělé.

- Československo nepomohlo Israeli v Šestidenní válce (1967), nýbrž ve válce v r.1948. Tehdy Stalin doufal, že Israel bude kommunistický stát. Do jaké míry na tuto pomoc měl vliv ten fakt, že na čelných postech KSČ stála tehdy celá řada Židů, to nevím. V každém případě měl s touto pomocí lid Československa stejně málo společného jako s pomocí Koreji nebo Vietnamu.

- "plošná likvidace artefaktů židovské kultury na našem území" ? ??? ? Nikdy jsem o ničem podobném neslyšel! Snad ani nacisti, ani bolševici nelikvidovali kulturu plošně. Moje ségra dělá v Ústavu soudobých dějin v oddělení, které se zabývá židovským majetkem (tedy i uměním), "ztraceným" za války. Můžu Vás ubezpečit, že o něj nemusíte mít naprosto žádné obavy! O hřbitovy se nestará jen několik nadšenců: v létě 2007 jsem jich navštívil v Čechách a na Slovensku asi 10, některé jsou "pusté", ale nikoli zdevastované. Vandalismus jsme objevili pouze ve Strážnici a ihned nahlásili v místním museu. Podle mých kontaktů s mládeží koncem 90.let a poté, nikdy nebyla židovská kultura a židovství v Čechách tak "in" jako teď.

- fotbaloví hooligans jsou všude na světě ta nejhorší luza a jejich chování nevypovídá o dotyčném národu vůbec nic!

BaF400:
Vím, kdy byla Hrůzová zavražděna. Použil jsem termín první republika nepřesně, myslel jsem tím období do druhé světové války a chtěl jsem použít jednoslovné určení. Moje chyba. Na tom co ale toto obvinění rozpoutalo trvám a nemyslím si, že Hilsnerovým omilostněním se něco extra v myslích lidí změnilo.

S šestidenní válkou se omlouvám - pochopitelně jsem měl na mysli válku 1947-1948.

A s tou plošnou likvidací památek. Vidím v tom problém slovního spojení Jak se dá nazvat ignorace existence památek po určitém etniku, která je ignorována, ponechávána vlastnímu osudu a následně pod záminkou  bezpečnosti, nutnosti a já nevím čeho  prakticky likvidována? Já to nazývám plošnou likvidací.
Jak dopadl židovský hřbitov na Smíchově, v Teplicích, Opavě, původni židovská čtvrť v Bratislavě, jak měl zkončit hřbitov v Hranicích,  atd, atd. Nechci tady generovat seznamy. Od toho jsou jiní. Odpovědět mi můžete tak, že každá si doba žádá své, každá doba měla své ignoranty a spekulanty. Nemyslím si, že je to omluva.

Fotbaloví hooligans jsou jenom drobnou částí těch, které jsem měl na mysli. Pravda, bývají slyšet nejhlasitěji.

Trvám na svém tvrzení, že tato země je trvale antisemitskou zemí. Mimo jiné.

Vodník:
Ad BaF400: a já jsem toho názoru, že nepřesný byl v daném kontextu nejen Váš termín "první republika", ale že nepřesné je i Vaše tvrzení "tato země je trvale antisemitskou zemí".

BaF400:
V pořádku.
Zkuste tedy definovat, proč tato země, resp. bývalé soustátí není antisemitskou zemí.
Já osobně - jak jsem už předeslal nevidím - nic, co by tuto zemi z této kategorie vyřazovalo. Opravdu nic.

eleazar:
BaFe400, já žiji v Praze celý život, svým židovstvím se nijak netajím a moje projevy odlišnosti od mainstreamu skutečně mohou být obtěžující či přidělávat zbytečnou práci....
Přesto jsem se antisemitismem setkal vyjímečně - asi 2x za život, a to v nijak vypjatých situacích.
Je pravda, že se nepohybuji ve všech vrstvách populace, ale moje zkušenost je spíše zájem o neznámé...ani to krčení ramen jsem mockrát nezažil. Takže Praha rozhodně antisemitistické město podle mě není.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi