Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Liga proti antisemitismu

<< < (7/27) > >>

Vodník:

--- Citace: BaF400 kdy  7. Února 2009, 18:01:41 ---Zkuste tedy definovat, proč tato země, resp. bývalé soustátí není antisemitskou zemí.
Já osobně - jak jsem už předeslal nevidím - nic, co by tuto zemi z této kategorie vyřazovalo. Opravdu nic.
--- Ukončit citaci ---
No já bych řekl, že definovat byste měl Vy to, proč antisemitská je, ne já to, proč není. ;) Já jsem ve svém předešlém kommentáři vyjmenoval některé důvody, proč nepovažuji Vaše příklady za průkazné. Myslím, že ten podíl Židů na kulturním a intelektuálním životě v Česku (a to i za bolševika, kdy byl po několik let antisemitismus officiální stranickou doktrínou!) by nebyl myslitelný, kdyby Češi byli nějací antisemiti. Myslím naopak, že v tomto ohledu jsou Češi na tom líp než většina evropských národů.

achab:
šavua tov
Prozatím jen tolik, že rešit, které město nebo který nick je antisemitistický, nemá nic společného s antisemitismem, ale pouze s těmi, kdo se věnují antisemitismu vědecky - coby antisemitisté  :o))
(podle vzoru  judaisté, linguisté apod.). Jdu s hafem a pak možná napíšu něco ohledně těch hřbitovů..
-acb-  www.chewra.com

Elazar:

--- Citace: Vodník kdy  7. Února 2009, 13:05:53 ---Moje ségra dělá v Ústavu soudobých dějin v oddělení, které se zabývá židovským majetkem (tedy i uměním), "ztraceným" za války. Můžu Vás ubezpečit, že o něj nemusíte mít naprosto žádné obavy! O hřbitovy se nestará jen několik nadšenců: v létě 2007 jsem jich navštívil v Čechách a na Slovensku asi 10, některé jsou "pusté", ale nikoli zdevastované. Vandalismus jsme objevili pouze ve Strážnici a ihned nahlásili v místním museu. Podle mých kontaktů s mládeží koncem 90.let a poté, nikdy nebyla židovská kultura a židovství v Čechách tak "in" jako teď.

--- Ukončit citaci ---

Ony Mahlerovy sady na Žižkově, AN na Palmovce, stržení zbytků synagogy na Vinohradech  - a to jsou jen nejviditelnější případy z Prahy. Něco pravdu bude na tvrzení, že v Československu zničili víc židovských hřbitovů a synagog komunisté, než nacisté.

Ale souhlasím, že např. se situací v Polsku či na Ukrajině, Rusku nebo v pobaltí se míra antisemitismu v Česku nedá vůbec srovnávat. ČR je ve srovnání s jinými místy takřka antirasistická a kosmopolitní země  :D

Eva:
Dovolim si Vas opravit.  CSR nepomohla Izraelu v 6-dnovej vojne. V roku 1948 boli niekolki izraelski letci na leteckom vycviku v Cechach. V rade izraelcanov sa nachadzal aj nas  byvaly neb. prezident Ezer Weizmann. V tom obdobi CSR aj zo zbranami pomohla Izraelu.

Nejsem pražák, nýbrž moravák, žijící u Brna, nejsem historik, ale o historii se zajímám. Mám pocit že tento malý multikulturní státeček je zatížen pocit vlastní národnostní nedostatečnosti, tudíž je proti komukoliv, kdo není ,,náš" - je špatný.
To že se zde prakticky od středověku nevyskytovaly pogromy je myslím shoda šťastných náhod než ukázka mírumilovnosti obyvatel tohoto státu.
Anežka Hrůzová a to co se dělo kolem vyšetřování je jasným příkladem toho, co cítila prvorepubliková generace k židům.
To že ČSR pomohla Izraeli v šestidenní válce byla jenom cílená snaha SSSR o změnu na politické mapě. Doufám, že se se mnou v této kapitole nebude nikdo dohadovat o tom, že stateční Českoslovenští politici pomohli jenom tak - z pocitu potřeby pomoci bližním? :)
A dál?  Plošná likvidace artefaktů židovské kultury na našem území, vykřikování o tom, kdo má jít do plynu - průžezem na sportovních stadionech stadionech v posledních 30-ti letech, neustálá fascinace fašistickou symbolikou....
Těch několik nadšenců starající se o po roce 1989 hřbitovy a pár z ruin obnovených synagog je jenom slabou náplastí na svědomí.

Opravdu si myslíte že je tato republika jiná než tradičně antisemitská? Možná že se zde židům žilo a žije - relativně - méně bolestně nežjinde v Evropě, bez větších projevů či pokusů o fyzického násilí z důvodů jejich národnosti. Možná proto, že počet židů žijících na tomto území je dnes tak nízký, že pravděpodobnost že potkát žida na ulici je asi stejná jako že potkáte kominíka s kominickou štětkou  na rameni.
To ale nic nemění na mém přesvědčení o tom, že tato společnost je tradičně antisemitská.

P.S. za posledních 5 let jsem potkal kominíka 1x :D

[/quote]

Míla:
BAF, ani já s Vámi nesouhlasím. K židovství se hlásím veřejně, nosím naší hvězdičku a až na jeden případ na Slovensku, ale to se jednalo o mladé zmanipulovné lidi, jsem se nikdy nesetkala s jakýmkoliv problémem, ba naopak. Takovým důkazem přeci je i to, když na internetu byla otázka, zda operace Olovo je oprávněná, tak mě výsledek velice překvapil, neboť s tím souhlasilo přes 70% hlasujících lidí a proti bylo hlasujících do 10% a to při té šílené kampani v našich médiích. Nemyslím si, že by to s naší republikou bylo tak zlé,jak si myslíte. To spíš se mi zdá, že v médiích se vyskytuje pár jednotlivců, kteří takovýto obraz chtějí o naší zemi vytvořit. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi